Tänk stort! Knappen på väggen blir en rolig inredningsdetalj

21 februari, 2024

En vägghängare i form av en gigantisk knapp med ett klassiskt korsstygn i mitten blir en kul inredningsdetalj och en praktisk avlastning för väskan, morgonrocken eller handduken.

Läs hela artikeln

Slingrande bladslinga på rullande stämpel

14 februari, 2024

Rulla in vårkänslan! Med en slingrande bladslinga på en rullande stämpel kan du skapa mönster i det oändliga på både papper, tyg och i lera.

Läs hela artikeln

Tagga ett hjärta

31 januari, 2024

Har du någon älskad som är duktig på att tappa bort sina nycklar? Då kan vi tipsa om den bästa alla-hjärtans-dagspresenten; En hjärtformad airtag-hållare i läder som du kan sy själv.

Läs hela artikeln

Jättetändsticka - Ljus idé till alla hjärtans dag

31 januari, 2024

En tändsticka som blompinne? Och alla-hjärtans-dagspresent? I jätteformat blir tändstickan en skojig gåva till någon du tycker om - kanske tillsammans med en bukett franska tulpaner.

Läs hela artikeln

Bokholk till pocketböckerna

24 januari, 2024

Var ska böckerna bo? I en bokholk över nattduksbordet får böckerna sin egen plats, praktiskt nära till hands. Du snickrar den av ett hyllplan i ek.

Läs hela artikeln

Svartbetsat muggställ med plats för åtta koppar

17 januari, 2024

Det är praktiskt att alltid ha favoritmuggen nära till hands. Med ett muggställ med plats för åtta koppar kan alla i familjen ha sin favorit framme.

Läs hela artikeln

Tovad muggvärmare

10 januari, 2024

En mjuk muggvärmare i tovad ull håller temuggen varm längre, och gör att du slipper bränna dig på allt för heta muggar. Tova muggvärmaren av ren ull och sätt lite guldkant med ett enkelt broderi.

Läs hela artikeln

Flätad brödkorg av tvättbart papper

03 januari, 2024

Fläta en brödkorg av tvättbart papper. Med pappersremsor i två färger förstärks flätningseffekten och ger ett effektfullt schackmönster.

Läs hela artikeln

Lättstickad och värmande poncho

27 december, 2023

En poncho kan alla sticka! På en bred och rak stickring stickar vem som helst en poncho i värmande ull.

Läs hela artikeln

Spå i tenn

20 december, 2023

När nyårsnatten närmar sig är det dags att plocka fram tennskopan. Enligt gammal tradition ska man spå det kommande året i tenn, och tolka de former som uppstår när det heta tennet stelnar i kallt vatten.

Läs hela artikeln

Mistel av mässing

13 december, 2023

En mistel måste väl alla ha till jul? Den här tillverkar du på egen hand av en tunn mässingsplåt, mässingstråd och vaxpärlor. Häng upp i ett sidenband på en strategisk plats.

Läs hela artikeln

Gammelmormors taggstjärnor till granen

06 december, 2023

Taggiga stjärnor till granen kan man fortfarande tillverka själv, precis som på gammelmormors tid. Ett vackert pergamentpapper och ett rödvitt snöre är huvudingredienserna.

Läs hela artikeln

Tovade snögubbar

29 november, 2023

Så söta att man nästan smälter… Tovade i ull klarar vinterns klassiska snögubbe även värmen från en sprakande brasa i ett julpyntat vardagsrum. Men också kylan utomhus på dörrkransen.

Läs hela artikeln

Krans med pappersstjärnor

22 november, 2023

Twinkle, twinkle… Stjärnor kan vi aldrig få för många så här års. Efter förra årets alla vikta stjärnor kommer här en annan variant - helt utan veck. Likt ett gäng bruna pepparkaksstjärnor med snövit kristyr kan man samla dem alla på en dekorativ krans.

Läs hela artikeln

Väggklocka från tomteverkstan

15 november, 2023

Om julklapparna ska hinna bli klara till dopparedagen är det hög tid att sätta fart i tomteverkstaden nu! En väggklocka, till brorsan eller morsan, är lika rolig att tillverka som att ge bort. Eller kanske vill du behålla den själv…

Läs hela artikeln

Nötknäppare till granen - eller grannen

08 november, 2023

Den klassiska nötknäpparen i en ny tappning blir en fin present att ta med till adventsmyset eller glöggfesten. Den klassiska lilla soldaten målar du i rött, vitt och svart på en färdigsvarvad träfigur.

Läs hela artikeln

Vägglampa med rottingväv

01 november, 2023

En broderibåge, en tunn trälist och en bit rottingväv blir höstens finaste vägglampa. Ibland behöver man ju inte krångla till det!

Läs hela artikeln

Spindelnät på tallriken

25 oktober, 2023

Boo! Med spindelnät på tallriken och döskallar som servettyngder fixar du en härligt läskig dukning till den kommande Halloweenfesten.

Läs hela artikeln

Fladdrande fladdermusvingar och pumpor med ljus

18 oktober, 2023

Hög tid att spänna på sig vingarna - för snart är det halloween! På bordet dukar vi upp med ljusstakar av gamla flaskor och pumpor med ljushållare i. En lagom blandning av läskigt och elegant.

Läs hela artikeln

Adventshus till bordet

11 oktober, 2023

En lång rad av hus med tända ljus i fönstren blir en fin bordsdekoration. Med siluetter av husfasader i varierande stil bygger du din egna lilla stad till advent.

Läs hela artikeln

Lek med geometriska mönster

04 oktober, 2023

Gör en tavla! Att leka med geometriska former kan bli riktigt dekorativt. Skär ut formerna ur en vit foamboard och fäst mot en kontrasterande bakgrund för att skapa din egen abstrakta väggkonst.

Läs hela artikeln

Häxans skor på dörren

27 september, 2023

Halloweenhäxan verkar ha tappat sina skor när hon flög förbi på sin svarta kvast. Nu hänger de i alla fall på dörrkransen i väntan på Halloween, när hon kanske kommer tillbaka för att hämta sina skor.

Läs hela artikeln

Flätade servettringar av läder

20 september, 2023

Flätade läderremmar passar fint till allt från armband och bälten till servettringar. Med servettringar flätade av naturgarvat getskinn dukar du fint i höst - till både vardag och fest.

Läs hela artikeln

Ta det piano!

13 september, 2023

Ibland behöver man ta det lite piano och bara låta livets melodi spela vidare… Låt symboliken få tala till dig - i en personlig tavla.

Läs hela artikeln

Skulptera svampar med inspiration från skogen

06 september, 2023

Stolta fjällskivlingar och mulliga Karljohansvampar hör hösten till. Låt naturen och svampskogen inspirera till höstens finaste miniskulpturer.

Läs hela artikeln

Luffarslöjdstavla med eklöv

30 augusti, 2023

Måla med tråd! En tavla kan man böja till av enbart svartglödgad järntråd. Fyll på med färggranna löv av crepepapper och ett guldglänsande ekollon med hatt av natursnöre.

Läs hela artikeln

Tvådelad fisk på kuddarna

23 augusti, 2023

Delad glädje är dubbel glädje, som det brukar heta. Och när man delar upp ett motiv i två, kan det ju bli dubbelt så stort. Nappar du på idén?

Läs hela artikeln

Skodd för nya äventyr

16 augusti, 2023

Sätt personlig prägel - på dina skor. Med färgglada pennor för textil och läder fixar du skolstartens snyggaste skor!

Läs hela artikeln

En kista till skatterna

09 augusti, 2023

En skattkista, ett smyckesskrin - eller kanske en hemlig låda för sakerna som bara är dina? Med lite färg och läder förvandlar du en vanlig trälåda till en personlig skattkista.

Läs hela artikeln

Dukat för kräftskiva

02 augusti, 2023

Ingen augusti utan en kräftskiva. Och till sensommarens traditionella fest blir det fint att duka upp på en hemgjord duk med kräfttryck.

Läs hela artikeln

Hängare i fiskform

26 juli, 2023

Fina fiskar och glada laxar. Eller är det en riktigt ful fisk? En hängare i form av en fisk blir en skojig inredningsdetalj i sommarstugan och ett roligt snickeriprojekt.

Läs hela artikeln

Nyckelfat med avtryck

19 juli, 2023

Ett fat med avtryck av en gammal nyckel blir en fin förvaringsplats åt nycklarna. Stämpelsiluetten skär man ut ur en mjuk linoleummatta och kavlar in i leran.

Läs hela artikeln

Snäcka i silverlera

12 juli, 2023

Vad gör man av alla snäckor man hittar på stranden? Ett halssmycke kanske, för att minnas de varma sommardagarna under resten av året.

Läs hela artikeln

Flygplansmobil för sommarlovslediga barnfingrar

05 juli, 2023

Sommarlovslediga barnfingrar sugna på pyssel? En flygplansmobil av klädnypor och glasspinnar ger fantasin och skaparlusten luft under vingarna.

Läs hela artikeln

Skrivet i sten - egen gravyr på sommarlena stenar

28 juni, 2023

Inget är skrivet i sten, brukar det heta. Så fel! Gravera ett namn eller en kär symbol på dina sommarlena stenar och använd som duktyngder eller placeringskort.

Läs hela artikeln

Girland med krokar och kulor

21 juni, 2023

Någonstans att hänga badväskan, morgonrocken eller nyckelknippan medan man tar sig ett morgondopp i det blå. En girland med färgstarka träkulor och smidda krokar ger plats för avlastning samtidigt som den är en dekorativ detalj för bryggan eller badhuset.

Läs hela artikeln

Hissa segel på tårtan

14 juni, 2023

Börjar det bli dags att kasta loss? Hissa segel och ge sig ut på sommarens äventyr? Men först firar vi, med tårta och bakelser. Och hissade segel med flaggan i topp.

Läs hela artikeln

Midsommarkrans med lång hållbarhet

07 juni, 2023

Inga mer vissna blomsterkransar till midsommarnatten. Med en krans av pappersblommor håller blomsterkransen natten lång, och mer därtill.

Läs hela artikeln

Servettringar av natursnöre i kumihimo-flätning

31 maj, 2023

Flätat hampsnöre i klassisk japansk kumihimoteknik blir fina som servettringar till sommardukningen. Rustikt natursnöre och skira sommarblommor blir en fin kombination. Och flättekniken är så enkel att du lätt tar med den till stranden lediga sommardagar.

Läs hela artikeln

Ljusstake av gamla skedar

24 maj, 2023

Ge de udda skedarna ett nytt liv - som ljusstakar. Ihoplödda i par och med en ljuskopp i varje skedskål blir de fina ljusstakar och en personlig bordsdekoration för både vardag och fest.

Läs hela artikeln

Sommarluft och rosett i håret

17 maj, 2023

När sommaren finns runt knuten väntar många tillfällen att göra sig lite extra fin. En rosett i håret i klassisk Chanel-stil passar fint till skolavslutningen, sommarfesten - eller kanske mors dag?

Läs hela artikeln

Den rätta pusselbiten

10 maj, 2023

Att få ihop vardagspusslet må vara krångligt ibland. Kan det bli enklare med riktigt stora bitar? Glasunderlägg i läder kanske i alla fall kan få vardagen en aning festligare.

Läs hela artikeln

Tiara till sommarens högtider

03 maj, 2023

Snart är det dags för sommarens alla högtider. Examen, konfirmation, bröllop och dop. En tiara av tunn mässingstråd och glänsande pärlor blir en fin och personlig detalj till festligheterna.

Läs hela artikeln

Frälsarkrans till dörren

26 april, 2023

Med en blinkning åt den klassiska livbojen blir den röd-vita dörrkransen en rolig dekoration. Passar både ute och inne, till slott och koja.

Läs hela artikeln

Skrynklig skärm av tvättbart papper

19 april, 2023

Skrynklor är snyggt! Vackert oregelbundet rynkat blir skrynklorna en dekorativ effekt. En lampskärm av tvättbart papper kan skrynklas som du vill efter några varv i tvättmaskinen.

Läs hela artikeln

Förvara snoddarna med stil

12 april, 2023

Det är inte alltid lätt att hålla ordning på alla hårsnoddar och spännen, och dessutom hitta rätt när man letar. En förvaring för alla snoddar och spännen tillverkar du själv - lika praktisk som snygg!

Läs hela artikeln

Vas i läderkläder

05 april, 2023

Ibland räcker det gott och väl med lite nya kläder. En anonym vas får massor av karaktär med en ny läderklädsel med snörning framtill.

Läs hela artikeln

Påskharen på tallriken

29 mars, 2023

Påsken måste inte vara knallgul och barnsligt övertydlig. En påskdukning av det mer subtila slaget ordnar du med egentillverkade servettringar - med en blinkning åt påskharen.

Läs hela artikeln

Presentpåsar ruvar på något gott

22 mars, 2023

Nu är det hög tid att börja påskpyssla. Presentpåsar fyllda med påskens godis, eller något annat gott är både roliga att tillverka - och att ge bort. Blir det en påskhare eller en höna som ruvar på ditt godis?

Läs hela artikeln

Äggkoppar med terazzoeffekt

15 mars, 2023

En äggkopp kan se ut på många olika sätt. Gjuten i Jesmonite kan du även tillverka din egen gjutform. Den äggformade äggkoppen med terazzoeffekt blir fin på frukostbordet i påsk.

Läs hela artikeln

Skulptur med fågelbo av järntråd

08 mars, 2023

Nu längtar vi efter vår! Kvittrande fåglar och nyvärpta ägg. Ägget som symbol för nytt liv får en upphöjd plats i den här dekorativa skulpturen.

Läs hela artikeln

Påskharen knackar på

01 mars, 2023

Vår i luften och snart knackar påsken på. En påskhare på dörren, med öron av läder och filt blir en kul krans inför påsken.

Läs hela artikeln

Ullig och mjuk lampskärm av fosshape

22 februari, 2023

Vit som snö och mjuk som en mössa är lampskärmen du enkelt tillverkar själv. Klipp, sy och forma som du vill. När du sedan värmer materialet stelnar det och behåller formen - perfekt för en lampskärm som denna.

Läs hela artikeln

Väggklocka av klassisk träpalett

15 februari, 2023

En klassisk konstnärspalett av trä kan ibland vara lika vacker som en tavla. Använd paletten som en urtavla till en väggklocka och blanda färger i alla klockslagen.

Läs hela artikeln

Bokmärken med fladdrande fjärilar

08 februari, 2023

Sportlovet ger inte bara tid åt skidspåret och pulkabacken. Det blir också massor av tid att läsa - och pyssla! Bokmärken med fladdrande fjärilar förenar pysslandet med läsandet och blir en perfekt sporlovsaktivitet för alla skidtrötta ben.

Läs hela artikeln

Doftande lavendelpåsar och hemgjort badsalt till din älskade

01 februari, 2023

När sommaren känns avlägsen och hjärtat en aning fruset är det dags att värma upp! Ett hemgjort badsalt och väldoftande lavendelkuddar blir en fin gåva till någon man tycker lite extra mycket om.

Läs hela artikeln

Stickad ullmössa med mudd

25 januari, 2023

En riktigt varm mössa i klassiskt Lovikkagarn sitter som en smäck så här års. Och även vi som inte är så vana att sticka kan få ett jämnt och fint resultat på en stickring.

Läs hela artikeln

Klassiskt läderbälte

18 januari, 2023

Skärp, bälte, livrem. Kärt barn har många namn. Att sy sitt eget läderbälte är både roligt och enkelt. Ett perfekt förstaprojekt för den som inte tidigare arbetat med läder.

Läs hela artikeln

Kruka med träribbor

11 januari, 2023

Ta tillvara! Den tomma målar- eller konservburken kan få nytt liv som blomkruka. Med lite sprayfärg och svartlaserade ribbor av trä förvandlar du skräpet till nya inredningsdetaljer därhemma.

Läs hela artikeln

Tavla med maskeringstejp

04 januari, 2023

Streckgubbar? Nja, ibland är det faktiskt bara några streck som behövs för att förvandla en tom canvas till ett konstverk. Med maskeringstejp, pensel och akrylfärg blir du din egen konstnär.

Läs hela artikeln

Nyårsklockan klämtar

28 december, 2022

Tick-tack, tick-tack, tick-tack… nedräkningen inför det nya året har börjat och gästerna är på plats. En klocka på bordet hjälper er att hålla koll på tolvslaget.

Läs hela artikeln

Glittrande Eiffeltorn

21 december, 2022

Glitter och guld kan man inte få för mycket av när det lackar mot jul. Så det här lilla Eiffeltornet i luffarslöjd har fått en glittrig kostym för att passa som dekoration till både jul och nyår. En dekoration som håller länge!

Läs hela artikeln

Liten julstad på fönsterbrädan

14 december, 2022

Istället för den klassiska julkrubban… kan man bygga sig en liten julstad. Med snövita hus och en gnistrande stjärnhimmel ovanför.

Läs hela artikeln

Skridskor med glittriga detaljer

07 december, 2022

Ulliga skridskor med gnistrande skenor och snören för upphängning i granen. Årets sötaste julgranshängen syr du själv av mjuk filt.

Läs hela artikeln

Tomteluva till glöggen

30 november, 2022

Förvandla glöggflaskan till en tomte med en enkel pappkon klädd i filt. Tomtenissen blir en fin present att ta med till adventsfikat.

Läs hela artikeln

Snögubbar i granen

23 november, 2022

Ibland gör snön en efterlängtad snabbvisit, för sedan snabbt smälta bort. Snögubbar av det mer pålitliga slaget gör man bäst i att tillverka av andra material.

Läs hela artikeln

Änglavakt på glaskanten

16 november, 2022

Ibland önskar du kanske att du hade en ängel på axeln? Eller varför inte på glaset? När det är dags för årets första glögg får änglarna ta plats på glaskanten.

Läs hela artikeln

Egna formar till pepparkakshuset

09 november, 2022

Snart är det dags att baka pepparkakshus. I år har vi bytt det vanliga brutna taket mot ett med trappstegsgavlar. Och formarna tillverkar du på egen hand av tunn bleckplåt.

Läs hela artikeln

Som svampar ur jorden…

02 november, 2022

Få växter är så dekorativa som flugsvampen. Med sin knallröda hatt, sina vita prickar - och sitt förädiska gift - har den stått modell för konsten i hundratals år. Inte minst när det lackar mot jul.

Läs hela artikeln

En slips till Fars dag

26 oktober, 2022

En slips till pappa på fars dag? Slipsen må vara snygg, men för somliga känns den mest som en snara runt halsen. På nyckelknippan blir den en annan femma. En present som klippt och skuren till Farsdag.

Läs hela artikeln

Höstlovspyssel i regnbågens alla färger

19 oktober, 2022

En regnbåge - eller två - blir ett personligt hänge till skolväskan. Och ett perfekt höstlovspyssel.

Läs hela artikeln

Skelett på bordet

12 oktober, 2022

Läskig, skrämmande, eller bara dödligt snygg? Halloweendekorationer ska ju helst ha ett mått av allt. Skeletthanden med knotiga fingrar och krökta naglar blir en lagom läskig dekoration när helgen närmar sig.

Läs hela artikeln

Halloween med fladdermöss för stora och små

05 oktober, 2022

Boo! Snart börjar festen och hela släkten är bjuden. Fladdermöss av läder har landat på allt från diadem och hårspännen till slipsflugor och pumps.

Läs hela artikeln

Dekorationspumpor av svarttråd

28 september, 2022

Klockan är slagen och askungens vagn har förvandlats till en pumpa! Eller är det halloween som står för dörren? Med bara en rulle svarttråd och en tång skapar du de här karaktäristiska dekorationspumporna.

Läs hela artikeln

Ekollon av ägg

21 september, 2022

När de sista blommorna börjat ge upp i trädgården är det kanske läge för mer hållbara höstdekorationer? Guldglimrande ekollon modell större tillverkar man av guldsprayade ägg och ett rustikt snöre.

Läs hela artikeln

Som svampar ur jorden - höstens finaste dekorationer?

14 september, 2022

Sopp, skivling eller kremla? Nu är det svamptider, men kom ihåg att alla svampar inte är ätliga - somliga är bara ögongodis.

Läs hela artikeln

Glasunderlägg av kork - skurna som höstlöv

07 september, 2022

Hösten väntar runt hörnet, med inomhusmys, tända ljus och väldukade bord. Glasunderlägg i form av höstlöv skurna ur kork blir fina på middagsbordet.

Läs hela artikeln

Pompom av tyll - som gamla tiders tvättsvampar

31 augusti, 2022

I gammelmormors badrum hängde lyxiga tvättsvampar av tyll, lika dekorativa som användbara. En idé att återuppväcka!

Läs hela artikeln

Vitputsade vaser

24 augusti, 2022

Rustika vaser med en yta som mest påminner om vit puts. Med en modelleringsmassa förvandlar du vanliga glasburkar till vackra vaser för säsongens blommor.

Läs hela artikeln

Girland med fjärilar och trollsländor

17 augusti, 2022

Fladdrande fjärilar och surrande sländor hör sensommaren till. Låt dem flyga längs en girland över sensommarbordet.

Läs hela artikeln

Knyt en knut - av lufttorkande lera

10 augusti, 2022

Slå en knut. En enkel knut, en dubbelknut eller en robansknop är inte bara funktionellt. Det kan vara vackert också! Med en sträng lera i handen är knutarna mycket användbara - för att forma små skulpturer som sällskap till sensommarblommorna.

Läs hela artikeln

Flugsmälla av läder

03 augusti, 2022

Surrande flugor må höra sommaren till. Men med en flugsmälla nära till hands kan man förkorta förtretet. Och samtidigt göra det med stil!

Läs hela artikeln

Vindfisk - en korsning mellan fågelskrämma och flagga

27 juli, 2022

Låt en vindfisk fylla lungorna med luft och segla med vinden! På köpet håller den fåglar borta och visar vindens riktning i sommarbrisen.

Läs hela artikeln

Japanska tecken med akvarell

20 juli, 2022

Även den allra enklaste kalligrafi kan bli vacker konst. Med ett vackert akvarellpapper, bläck och en bra pensel är det bara några penseldrag bort.

Läs hela artikeln

Bordsställ för olja och vinäger

13 juli, 2022

Olja och vinäger vill man alltid ha nära till hands i köket. Ett snyggt ställ för flaskorna tillverkar du av läder och trä med ett praktiskt handtag fäst på sidorna.

Läs hela artikeln

Fyrar till sommarbordet

06 juli, 2022

Sommarens sötaste placeringskortshållare är små fyrar i de klassiska signalfärgerna rött, vitt och blått. Fyrarna är också ett trevligt sommarpyssel för lata semesterdagar.

Läs hela artikeln

Köksklocka med kastrullboett

29 juni, 2022

Är tiden mogen för nåt nytt i köket? En nygammal köksklocka med boett av en gammal kastrull eller kakform blir en fin detalj i köket.

Läs hela artikeln

Jeansväska med rephandtag

22 juni, 2022

En badväska sydd i jeanstyg och med handtag av rep passar fint på bryggan i sommar.

Läs hela artikeln

Tre-i-rad på sommarens stenar

15 juni, 2022

Lena stenar från sommarens stränder är svåra att inte plocka med sig som minnen. Med lite färg blir stenarna ett fint tre-i-rad-spel för lata semesterdagar.

Läs hela artikeln

Feststång till sommarens utomhusfester

08 juni, 2022

Snickra en feststång till trädgårdsbordet med en bottenbricka för godsaker och bubblande dryck. Till midsommarfesten - men också till alla andra festliga tillfällen i sommar!

Läs hela artikeln

Nyckelhållare med flätad läderrem

01 juni, 2022

Nyckelhållaren hjälper dig att hålla ordning på nycklarna - både praktiskt och snyggt. Dessutom ett roligt projekt för den som gillar läderslöjd.

Läs hela artikeln

Flätad oceanmatta till sommarbordet

25 maj, 2022

En klassisk oceanmatta modell mindre blir ett fint karottunderlägg till sommarbordet.

Läs hela artikeln

Till alla flaggdagar!

18 maj, 2022

Försommaren är en tid fylld av högtider. Vi firar mor, nationaldag, studenter och skolavslutningar redan innan midsommar! Lite extra fint på festbordet blir det med placeringskort med en bas av blått hav och flaggan i topp. Med det blågula bandet skickar vi samtidigt en tanke till alla dem som inte har det lika festligt i världen just nu.

Läs hela artikeln

Brudpar till bröllopstårtan

11 maj, 2022

Planerar du ett bröllop i sommar? Då är det mycket att stå i. Men de är de små detaljerna som gör det! Som ett handmålat brudpar högst upp på tårtan.

Läs hela artikeln

En krans till mamma

04 maj, 2022

Världens bästa mamma. Tänk att det finns så många av dem här i världen! Snart är det dags att fira mors dag. Med tårta, blommor, paket… Och en liten handgjord krans av mässingstråd.

Läs hela artikeln

Böjbara trälister - genväg för gamla möbler

27 april, 2022

Med böjbara träornament kan man ge gamla slitna loppismöbler ett rejält ansiktslyft. Från soprum till finrum finns det genvägar. Alla genvägar är inte senvägar!

Läs hela artikeln

Krukor av flätade videgrenar

20 april, 2022

Krukor av flätade grenar från trädgården är ett fint sätt att plocka in naturen. När man ändå ska röja sly är det ett bra sätt att ta tillvara kvistarna. Passa på att fläta innan sälgen fått löv.

Läs hela artikeln

Kaninkudde till barnrummet

13 april, 2022

Kudde eller gosedjur? Eller båda delar - allt i ett! Kudden med kaninöron, blundögon och nos blir en gosig kompis i barnrummet.

Läs hela artikeln

Fågelbo bland grenarna

06 april, 2022

På våren plockar vi villigt in de första vårblommorna. Så varför inte ta in ett helt träd - med fågelbo och allt? Låt naturen inspirera till påskens vackraste dekorationer.

Läs hela artikeln

Quillingägg i fantasifulla och oregelbundna former

30 mars, 2022

Pappersägg med quillingteknik blir fina dekorationer i påskriset. Med bara några pappersremsor och lite lim skapar man vackra och detaljrika ägg i en teknik med månghundraåriga anor.

Läs hela artikeln

Filtade påskharar

23 mars, 2022

Ulliga små söta harar har skuttat in i vår svenska påsktradition från Tyskland. Enligt legenden är det hararna som värpte ägg till påsk. De här hararna filtar du enkelt utanpå ett ägg av cellplast.

Läs hela artikeln

Byt ut påskägget - mot en fylld morot

16 mars, 2022

Traditionen att låta barnen leta godisfyllda pappägg på påskafton är kanske inget man vill bryta. Men själva ägget kan få ny form - som en morot.

Läs hela artikeln

Kryddpinnar av lufttorkande lera

09 mars, 2022

Kryddskyltar av terrakottafärgad lera är lika dekorativa som praktiska. Stämpla in vårlökarnas latinska namn - eller en liten hälsning när du vill ge bort en växt som gåva.

Läs hela artikeln

Snödroppar av crepepapper

02 mars, 2022

Nu börjar det. Fåglarna kvittrar, taken droppar och de första vårblommorna börjar titta upp. Med inspiration från dessa kan man tjuvstarta våren med snödroppar av crepepapper.

Läs hela artikeln

Rund vas i stengods

23 februari, 2022

Nu blommar asfalten! Eller är det en sten? En rund vas av stengodslera kan nästan få uttrycket av en sten. Med plats för en ensam blomma blir vasen lika dekorativ som sitt innehåll.

Läs hela artikeln

Stickade grytunderlägg med trikågarn

16 februari, 2022

Med en rak stickring blir det enkelt att sticka jämnt, rakt och tjockt. Perfekt för grytlappar och karottunderlägg. Med ett trikågarn blir underlägget en fin detalj på matbordet.

Läs hela artikeln

Sätt guldkant med pärllist

09 februari, 2022

Gamla tavelramar brukar finnas i drivor på loppis. Kanske gillar du varken innehållet eller själva ramen vid en första anblick. Men en klassisk pärllist kan sätta guldkant på den gamla skamfilade tavelramen.

Läs hela artikeln

Läderhandtag till gjutjärnspannan

02 februari, 2022

Ett slitstarkt och värmetåligt handtag av läder till gjutjärnspannan blir ett praktiskt och rustikt inslag i köket. Dessutom är det ett perfekt första projekt för den som vill prova på lädersömnad för första gången.

Läs hela artikeln

Hjärtan på bordet

26 januari, 2022

Orsak att slösa med hjärtan borde man ha varje dag. Men när det stora dagen närmar sig är det bra att ha många hjärtan till hands! Placeringskort, servettringar och bordsgirlander är bara några saker man kan skapa av dessa trähjärtan.

Läs hela artikeln

Ljuslyktor med glitterränder

19 januari, 2022

Ännu har inte vintermörkret släppt sitt grepp om oss här i norden. Så när julen åkte ut behövs lite nya ljus på bordet. Ett par ljuslyktor med guldglittriga ränder får ersätta juleljusen.

Läs hela artikeln

Molnlampa av fosshape

12 januari, 2022

Drömmer du om mjuka moln svävande över sängen? Det är en dröm som går att förverkliga. Med ett formbart filtmaterial är det bara att klippa och forma sina egna moln som man vill.

Läs hela artikeln

Vedväska med läderdetaljer

05 januari, 2022

Med en väska till veden hämtar du bekvämt in ved till öppna spisen. Och du gör det med stil! Väskan syr du av en bärande linneväv med förstärkningar av cognacsfärgade läderremmar.

Läs hela artikeln

Halssmycke med silverspänne

29 december, 2021

Ett egentillverkat smycke till nyår? Äkta silver och silverglänsande rocaillepärlor passar fint till nyårskläderna och andra silversmycken.

Läs hela artikeln

Glitter, glitter, glitter!

22 december, 2021

Så här års kan man unna sig massor av bling bling. Glitter förhöjer både jul- och nyårshelgerna, och man kan glittra till det på många olika sätt. Med rosetter på flaskor och glas, glittriga servettringar, drinkpinnar, vimplar och fina flaskfyrverkerier närmar sig ett nytt år.

Läs hela artikeln

Broderade pakettags

15 december, 2021

Ibland är utsidan (nästan) lika viktig som insidan. Lite extra omsorg när man slår in sina presenter syns i detaljerna. Broderade pakettags blir lika fina till julklapparna som nyårspresenten och gå-bort-gåvan.

Läs hela artikeln

Julstrumpa till besticken

08 december, 2021

Tomten gillar inte trängsel. Han smyger in ljudlöst och lämnar sina klappar när vi alla sover. I år har han glömt sina strumpor - mitt på middagsbordet!

Läs hela artikeln

Kaffefilterhållare under granen?

01 december, 2021

Stickat, sytt och slöjdat. Handgjorda, hemgjorda egentillverkade klappar - så mycket mer personligt kan det väl inte bli? Här kommer ett tips på en julklapp som passar varje kaffemoster.

Läs hela artikeln

Bordsgranar av filt

24 november, 2021

Vad är en jul utan gran? Granen har kommit att bli central i vårt julfirande. Låt några bordsgranar ta plats på bordet inför kommande jul.

Läs hela artikeln

Järneksblad av crepepapper

17 november, 2021

Järnekens karaktäristiskt taggiga blad och blodröda bär är en klassisk symbol för julen. Tillverkade av crepepapper blir de fina bordsdekorationer när julen närmar sig.

Läs hela artikeln

Adventsgran av furulister

10 november, 2021

Snart är adventstiden här! Med tända ljus, glögg, lussebullar - och adventskalendrar i alla tänkbara former. Av vanliga furulister snickrar man ihop den här adventsgranen.

Läs hela artikeln

Lufttorkande lera till julpysslet

03 november, 2021

Julgransdekorationer, pakettags, placeringskort och en hel liten stad i vinterskrud. Allt kan tillverkas av lufttorkande när vi äntligen får börja julpyssla igen!

Läs hela artikeln

Höstlovspyssel med sommarens strandved och grånade grenar från skogen

27 oktober, 2021

Sommaren strandfynd och skogens grånade grenar kan bli fina nyckelringar med lite kontrasterande färg. När höstens skolarbete tar en paus och kreativa fingrar kräver något att pyssla med kan drivveden från sommarstranden komma väl till pass.

Läs hela artikeln

Ögon i riset

13 oktober, 2021

En vacker dekorationskula - eller ett blodsprängt, stirrande öga? Det beror på hur man ser det!

Läs hela artikeln

Fladdermusflock på middagsbordet

06 oktober, 2021

En flock fladdermöss på middagsbordet - någon? Till halloween får man ju gå loss på de lite mer kusliga dekorationerna. Svarta fladdermöss med glittrig insida blir fina bordsdekorationer till helgen.

Läs hela artikeln

Halloweenspindlar med prismakropp

29 september, 2021

Boo. Vi går mot ruskigare tider! Och allt är inte guld som glimrar - det kan vara spindlar!

Läs hela artikeln

Som gjutet - smyckesfat av Jesmonite

22 september, 2021

Ett smyckesfat, en tvålkopp eller ett ljusfat. Gjutna med marmoreringar och terazzoteknik. Jesmonite gör avgjutningar till en lek!

Läs hela artikeln

Servettringar av läderremmar

15 september, 2021

En vacker dukning är aldrig fel, vardag som fest. Servettringar av cognacsfärgade läderremmar i en rustik lantlig stil passar till båda.

Läs hela artikeln

Höstlöv av mässing

08 september, 2021

Frosten har snart tagit de sista blommorna i trädgårdslandet och höstfärgerna lurar runt knuten. En höstdekoration som inte vissnar är löven klippta ur tunn metallfolie av mässing.

Läs hela artikeln

Ordning och reda bland örhängena

01 september, 2021

Små örhängen i stora smyckesskrin har en tendens att tappa bort varandra. På ett örhängeställ har varje örhänge sin egen plats och gör det lätt att överblicka och hitta rätt.

Läs hela artikeln

Svartoxiderade silverörhängen

25 augusti, 2021

Svarta som sensommarnatten. Örhängen i äkta silver som svartoxiderats i kylskåpet över natten. Kanske blir de dina nya favoriter och en perfekt match till den lilla svarta?

Läs hela artikeln

Skål och tallrikar av kavlad stengodslera

18 augusti, 2021

Rustika tallrikar av kavlad stengodslera känns rätt just nu. Och den som inte är rädd för lite kladd kan tillverka sina egna tallrikar! Med hjälp av kavel, kniv och en gipsform som du gjuter i en vanlig plastskål från köket. Och så stengodslera förstås.

Läs hela artikeln

Mjuk ryasits med punch-needle-teknik

11 augusti, 2021

En mjuk ryasits i värmande ullgarn ger pallen nytt liv. Med punch-needle-teknik är det lätt att fixa en fluffig ryalook med precis vilket mönster man vill.

Läs hela artikeln

Ljus med betongbotten

04 augusti, 2021

När kvällarna blir mörkare igen och augustinätter bjuder på ljumma vindar är det dags att plocka fram ljusen. Gjutna ljus med betongbotten tål att tas med när man vill stanna ute sena sommarkvällar.

Läs hela artikeln

Stolssitsar av naturgarvat läder

28 juli, 2021

Som pricken över i är stolssitsarna av naturgarvat läder. En enda söm runt kanten som dekoration är allt som behövs!

Läs hela artikeln

Båtar av drivved

21 juli, 2021

Tänk så många minnen som kan rymmas i en liten träbit. Ljumma sommarvindar, salta bad och lediga bekymmerfria dagar att minnas. Låt drivveden från strandpromenaden få nytt liv - som en båt.

Läs hela artikeln

Servettringar av flätad rotting

14 juli, 2021

Rotting ligger i tiden. Igen! Att fläta sina egna servettringar av peddigrotting är ett perfekt prova-på-projekt när semestertristessen får det att klia i fingrarna.

Läs hela artikeln

Belysning med vimplar till sommarträdgården

07 juli, 2021

Nu blir sommarkvällarna långsamt mörkare igen. Men att umgås utomhus är det nya svarta! Lite extra belysning är på sin plats i trädgårdens mörka hörn. Med flyttbara stänger att hänga en ljusslinga i är det lätt att flytta belysningen dit man behöver den för kvällen.

Läs hela artikeln

Kokbokshylla med läderrem

30 juni, 2021

Favoritkokböckerna vill man ha nära till hands, eller kanske bara framme på display för att de är så snygga? Oavsett vilket - en enkel och snygg kokbokshylla snickrar man snabbt ihop av ett par trälister och en läderrem.

Läs hela artikeln

Flaggspel med signalflaggor

23 juni, 2021

Det marina hör sommaren till. Ett flaggspel med signalflaggor blir en snygg dekoration till uteplatsen eller verandan. Med textilfärg och maskeringstejp ordnar man signalfärgerna rätt.

Läs hela artikeln

Lampa med naturbast

16 juni, 2021

Likt en bastkjol med dubbla volanger. Eller ett solparasoll av naturbast på en soldränkt strand. Lampan med naturbast för tankarna till sommar och sol. Du kan tillverka den bekvämt tillbakalutad i en solstol.

Läs hela artikeln

DIY Hängmatta för lata sommardagar

09 juni, 2021

Hängmattan är en klassiker! Perfekt för lata sommardagar. Men också ett perfekt DIY projekt för lediga dagar när skaparlusten gör sig gällande.

Läs hela artikeln

Lamphållare av tumstockar

02 juni, 2021

Lek loss i verktygslådan! En lamphållare av tumstockar blir en rolig inredningsdetalj i det personliga hemmet.

Läs hela artikeln

Batikfärgning - med sprayfärg

26 maj, 2021

Batikfärgning är kul. Släpp tanken och färgen fri och låt dig överraskas av resultatet! Med sprayfärg blir det enklare, snabbare och roligare!

Läs hela artikeln

Saltkar i stengodslera

19 maj, 2021

Ett saltkar för flingsalt är ett enkelt projekt att skapa i lera. Allt man behöver är leran, sina händer och några få verktyg för att forma och ge ytan struktur.

Läs hela artikeln

Lampskärm i sculptamold med guldfärgad insida

12 maj, 2021

En rejäl lampskärm med vacker ytstruktur skulpterar du själv med en modelleringsmassa. Formen får du med hjälp av en pilatesboll.

Läs hela artikeln

Ljus idé för väggen

05 maj, 2021

Ordning och reda kan vara en prydnad i sig. Snickra en ljushållare till väggen - lika dekorativt som praktiskt!

Läs hela artikeln

Tavelramar med vingmuttrar

28 april, 2021

Favoritbilderna från semestern och de allra käraste förtjänar att förstoras och ramas in. Egna ramar kan man tillverka av en träskiva, en akrylplastskiva med vingmuttrar i hörnorna. Enkelt och personligt.

Läs hela artikeln

Torkställning i gammal stil

14 april, 2021

Vårvindar friska och nytvättad tvätt. Snart är det dags att hänga tvätten utomhus. På ett litet tvättställ i gammal stil hänger man tvätt - med stil!

Läs hela artikeln

Schack matt! Vilket är ditt nästa drag?

07 april, 2021

Det klassiska schackspelet går aldrig ur tiden. Alla kan spela - från barn till riktiga proffs. Och när spelet inte används får det gärna stå framme som dekoration.

Läs hela artikeln

Fågelholkar i papper

31 mars, 2021

Blåsippor och tussilago i vas, och påskris med skira gröna blad ger härlig vårkänsla inomhus. Kanske kan man inte plocka med sig fågelkvittret in också, men några fågelholkar kan man alltid fixa!

Läs hela artikeln

Påskharen i tårtan

24 mars, 2021

Påsken närmar sig med stora skutt. Men var har påskharen gömt sig? Ett par påskhare-öron av koppar- eller mässingstråd blir pricken över i på påskdesserten.

Läs hela artikeln

Äggställ i svartbetsat trä

17 mars, 2021

Det ska vara ordning och reda bland äggen på påskbordet. Med ett äggställ i svartbetsat trä serveras nykokta ägg med stil.

Läs hela artikeln

Påskliljor av äggkartong - perfekt påskpyssel för barnen

10 mars, 2021

En bukett påskliljor, tack! Det perfekta påskpysslet för både stora och små är att skapa blommor ur tomma äggkartonger.

Läs hela artikeln

Mönster med maskering på äggen

03 mars, 2021

Måla ägg till påsk? Nej, gör tvärtom! Med maskeringspenna eller maskeringsvätska kan man göra ett omvänt mönster på äggen som man sedan färgar med vanlig rödkål.

Läs hela artikeln

Väggspeglar av gamla tennisracket

17 februari, 2021

Ett par gamla tennisracketar som aldrig mer kommer att stå i tjänst, men som som fortfarande bär på för mycket nostalgi för all kasseras. De blir perfekta som spegelramar!

Läs hela artikeln

Pall med flätad sits

10 februari, 2021

En pall med sits av flätad sadelgjord blir fin och praktisk inredningsdetalj. Du snickrar den relativt enkelt på egen hand.

Läs hela artikeln

Brödkorg av rep

03 februari, 2021

Rep, trälim och pensel. Det är alla ingredienserna som behövs till den här veckans smartaste DIY-projekt. När limmet torkat är det bara att fylla på med nybakat bröd.

Läs hela artikeln

Till alla-hjärtans-dag…

27 januari, 2021

Handskrivna kort och brev går en ny vår till mötes. Ett hjärtformat kuvert med en litet handgjort smycke inuti blir en fin gåva till alla-hjärtans-dag och någon du bryr dig om.

Läs hela artikeln

Lampa av fågelholk

20 januari, 2021

Fågelkvitter och takdropp. Nu längtar man efter våren! När julstjärnorna plockats bort ur alla fönster finns plats för nya projekt. En fågelholk blir en perfekt fönsterlampa i väntan på ljuset.

Läs hela artikeln

Dörrkrans med garnnystan

13 januari, 2021

Nu är glada julen slut, slut, slut. Julkransen kastas ut - och behöver såklart ersättas av något annat. En krans med ulliga garnnystan passar bra när kylan sätter in och snön yr utanför dörren.

Läs hela artikeln

Blombladslampa med löv av rottingväv

06 januari, 2021

Blombladslampan har blivit en populär inredningsdetalj och skapats i en mängd olika DIY-versioner på senare tid. En version har blad av klassisk rottingväv som hålls på plats av vanliga broderibågar.

Läs hela artikeln

Silverdroppar i öronen

29 december, 2020

Smyckestillverkning kan vara extremt avancerat och svårt. Eller ganska enkelt. Av ett par bitar silvertråd i två olika tjocklekar kan man smida sina egna örhängen i äkta silver hemma vid köksbordet.

Läs hela artikeln

Våningsfat till nyårsarrangemanget

23 december, 2020

Snart får vi fira ut 2020 och välkomna ett nytt år. Sällan har det varit så välkommet, även om själva firandet blir annorlunda i år. Ett arrangemang på ett trevåningsfat med vaxade frukter, änglahår och glitter får välkomna det nya året som vi alla sätter stort hopp till!

Läs hela artikeln

Ljuslyktor med träkulor

16 december, 2020

Trärena kulor av björk passar fint in i den skandinaviskt blonda formtraditionen. Med hjälp av blötlagd peddigrotting gör man sina egna ljuslyktor med träkulor.

Läs hela artikeln

Filtgranar till juldukningen

09 december, 2020

Det blir ett mindre sällskap kring julbordet i år. Så man får passa på att lägga lite extra krut på dukningen! Granar som håller besticken och en liten kvist eukalyptus på plats på varje kuvert klipper man ur tjock filt.

Läs hela artikeln

Filtade julkulor

25 november, 2020

Hårt och ömtåligt, eller mjukt och stöttåligt? De klassiska julkulorna i glas kan få sällskap av mjuka, taktila julkulor i ull. Häng dem i granen - eller lägg i en skål på bordet som dekoration.

Läs hela artikeln

Vaxade blomsterlökar till jul

18 november, 2020

Vaxade blomsterlökar till jul är en trend som kanske kommit för att stanna. Vaxet för tankarna till gammeldags paket med lacksigill och hemstöpta ljus. Och att vaxa sina egna blomsterlökar är nästan som att stöpa ljus fast i mindre skala.

Läs hela artikeln

Adventsfyrar

11 november, 2020

Fyra fyrar signalerar att julen snart är här. Årets adventsljusstakar är sågade ur sommarens strandvedsstockar, och blir en lite annorlunda adventsdekoration.

Läs hela artikeln

Stormlykta i läder

04 november, 2020

En snygg inredningsdetalj av stilrent snitt. Den enkla och klassiska ljuslyktan av läderband och nitar passar nästan överallt.

Läs hela artikeln

Snowman - lampfot av sculptamold

28 oktober, 2020

En ljus idé. En snögubbe som lyser upp i vintermörkret. Med sculptamold kan man forma och skulptera sin egen lampfot som man vill.

Läs hela artikeln

Hemsökta hus till Halloween

14 oktober, 2020

Höstmörkret faller och Halloweenhelgen närmar sig… Låt en rad hemsökta hus ta plats på bordet istället för de vanliga ljuslyktorna. Och några små pumpor också såklart.

Läs hela artikeln

Ögon på fatet

07 oktober, 2020

Jag ser dig! Blodsprängda ögon i ett litet bordsarrangemang till halloween blir ett lite lagom läskigt inslag i firandet.

Läs hela artikeln

Höstlövskrans

30 september, 2020

Höstens stora show har just börjat, och du är bjuden! Naturen bjuder troget på ett fyrverkeri av höstfärger så här års, inte ens i år är den showen inställd. Så passa på att njuta - och skörda löv till vackra dekorationer.

Läs hela artikeln

Piedestal i 50-talstappning

23 september, 2020

Med en liten blinkning åt 50-talet, kanske? Svunna tiders piedestaler var inte så tokiga. Man kan placera sina krukväxter var man vill i rummet och förvandla ett par rundstavar och en list till en liten möbel.

Läs hela artikeln

Nya lampskärmar av gamla tapetrester

16 september, 2020

Med nya lampskärmar kan man snabbt förnya inredningen i sitt hem på samma sätt som att byta kuddar eller gardiner. Bitar av överblivna tapeter eller stuvbitar av tyger kan få nytt liv på en lampskärm.

Läs hela artikeln

Magnetiska bokmärken och kylskåpsmagneter

09 september, 2020

Med extra starka magneter håller man pappren på plats. Insydda i läderfodral blir de lika praktiska som snygga bokmärken.

Läs hela artikeln

Bokstöd med dalahäst

02 september, 2020

Den rosa åldern är slut men den gamla dalahästen kan få nytt liv. I två delar och med ny färg och funktion - som bokstöd på nattduksbordet.

Läs hela artikeln

Ljuslyktor av peddigrotting

26 augusti, 2020

Höstmörkret lurar kring knuten och några nya ljuslyktor passar perfekt. De här lyktorna knyter man ihop som mattor av peddigrotting och sprayar vita nedtill.

Läs hela artikeln

Nyckelringar med trähus

19 augusti, 2020

På en liten hylla i hallen hittar nycklarna hem. Med egna små hus vet man var man har sina nycklar på ett praktiskt och snyggt sätt.

Läs hela artikeln

Graverade gafflar som servettringar

12 augusti, 2020

Gamla gafflar i nysilver kan man hitta i parti och minut på loppis. Och de går att använda till mer än att äta med! Med ett graverat namn på skaftet blir de fina servettringar - eller kryddpinnar till kökets favoritörter.

Läs hela artikeln

Marmorerade fimopärlor - och ett smyckesfat

05 augusti, 2020

Marmorerade pärlor i skimrande guld och vitt passar fint mot sommarbrun hud. Och ett smyckesfat med plats för favoritsmyckena blir också fint av marmorerad fimolera.

Läs hela artikeln

Dags för kräftskiva

29 juli, 2020

Då var det dags igen! Kräftskivan blir i ett mindre sällskap i år - men desto finare! Byt kräfthattarna mot en girland av kräftor som lyser upp augustinatten.

Läs hela artikeln

Trätråg och skedar - täljprojekt för lata dagar

22 juli, 2020

Ett trätråg som man skålar ur med bildhuggarjärn, skavjärn och skedkniv. Och när man ändå är i farten kanske det blir en och annan träsked också!

Läs hela artikeln

Ljuslyktor av stickat naturgarn

15 juli, 2020

Långsamt kan man ana att sommarkvällarna blir mörkare igen. Ljuslyktor av stickat träfibergarn passar fint på uteplatsen.

Läs hela artikeln

Terrakottakrukor med ny relief

08 juli, 2020

De klassiska terrakottakrukorna kan ibland kännas lite väl… vanliga. Med lite ny relief av lufttorkande lera ger man krukorna ett ansiktslyft.

Läs hela artikeln

Tvålkopp i betong

01 juli, 2020

Tvätta händerna! Uppmaningen som blivit vårens mantra och som gäller än… Så varför inte göra det med stil? Med hemgjord tvål, på en tvålkopp i betong.

Läs hela artikeln

Silverarmband med runda länkar och stavlås

24 juni, 2020

Från en bit silvertråd till färdigt armband är vägen faktiskt inte särskilt lång. Allt som krävs är några få moment av grundläggande silversmide, som man kan utföra hemma i sitt eget kök.

Läs hela artikeln

Vitlökskorg i luffarslöjd

17 juni, 2020

En hängande vitlökskorg blir en lika praktisk som dekorativ detalj i köket. Du tvinnar den av sex bitar svartglödgad järntråd.

Läs hela artikeln

Midsommarstång för bordet

03 juni, 2020

Midsommardansen är inställd men sommarnatten är ljus och troget odödlig. I år blir festen kanske mindre, men midsommarstång vill man ju ha ändå. En midsommarstång på bordet kan bli en ny tradition och plockas fram i många år framöver.

Läs hela artikeln

Lampskärm i rottingväv

27 maj, 2020

Rottingtrenden verkar ha kommit för att stanna. Den klassiska rottingväven passar på allt från stolar till skåp, elementskydd - och lampskärmar. Med en lampskärmsstomme och en bit rottingväv tillverkar man sin egen lampskärm.

Läs hela artikeln

Graverade bladslingor på loppisglaset

20 maj, 2020

En graverad bladslinga kan få vilket loppisglas som helst att lyfta. Och den som trodde att det var svårt att gravera glas behöver bara prova för att få motsatsen bevisad. Kan man hålla en penna kan man gravera glas!

Läs hela artikeln

Spegelram med makramé

13 maj, 2020

Rama in spegeln med makramé i flera färger. Med enkla makraméknutar i förband och upprepade garnändar får spegeln ett harmoniskt mönster med en marin känsla.

Läs hela artikeln

Broderade insekter på väggen

06 maj, 2020

Insekterna verkar har smugit sig in för att stanna i våra hem. Som inredningsdetaljer och dekorationer blir skalbaggar, trollsländor och andra flygfän perfekta modeller. Broderade i guld och glitter kan bli en hel liten insektssamling ta plats på väggen.

Läs hela artikeln

Linneservetter med stämpeltryck

22 april, 2020

Riktiga linneservetter är svårslagna. Med vändsydda hörn och ett personligt stämpeltryck blir de en extra dekoration på middagsbordet.

Läs hela artikeln

Värmande påskhare till tekannan

01 april, 2020

En ullig påskhare som håller teet i kannan varmt lite längre. Eller är det de gömda påskäggen som den lilla haren ruvar på?

Läs hela artikeln

Ägghängen i papper med pompomgula

25 mars, 2020

Ett par pappersägg av mönstrat dekorpapper och med en garnboll som gula blir ett skojigt påskpynt. Ett mysigt påskpyssel att sysselsätta både barn och vuxna med.

Läs hela artikeln

Äggbräda av ek

18 mars, 2020

Småfåglarna kvittrar och hönsen har börjat värpa igen på allvar. Även den som inte är lycklig ägare till en egen hönsgård kan ju förvara sina ägg lite extra snyggt - på en gammeldags äggbräda av trä.

Läs hela artikeln

Spetsmönstrade ägg till påskriset

11 mars, 2020

Spetsmönstrade ägg i lufttorkande lera blir en fin dekoration i påskriset. Ett perfekt påskpyssel för både vuxna och barn.

Läs hela artikeln

Läderfodral till gästboken

26 februari, 2020

En gästbok som coffeetablebok blir en vacker inredningsdetalj. Med ett fodral av naturgarvat läder får den gärna ligga framme på hedersplatsen.

Läs hela artikeln

Coraline - docka med knappögon

19 februari, 2020

Trasdockan sydd av överblivna tyger och mjuk stoppning har fått ett uppsving i moderna tider. Den här trasdockan med knappögon har sin förlaga i en fängslande historia om en 11-årig flicka som upptäcker en bättre värld bakom en hemlig dörr.

Läs hela artikeln

Pennställ för akvarellpennorna

12 februari, 2020

Var sak har sin plats. Och när pennorna fått ett eget hem blir det så mycket lättare att hitta dem. Sorterade i regnbågens alla färger blir det lätt att hitta rätt.

Läs hela artikeln

Lampfot av flaska

05 februari, 2020

Ibland känns det synd att slänga dem i återvinningen. Vackra glasflaskor som är urdruckna och tomma, men vackra. Och perfekta att göra om till lampfötter!

Läs hela artikeln

Hjärtan i glaskupa

29 januari, 2020

Alla-hjärtans-dag är ett perfekt tillfälle att ta sig tid för pyssel. En litet mässingstrådsträd med hjärtformade löv blir en söt present till någon av dina nära.

Läs hela artikeln

Nya handtag, ny färg, nytt liv

22 januari, 2020

Med lite ny färg och nya beslag kan man ge gamla omoderna möbler nytt liv. En byrå i lackad furu, med profilerad nederkant och furuknoppar får ett helt annat uttryck med några få enkla drag.

Läs hela artikeln

Stickad sladd till lampan

15 januari, 2020

Vanliga vita elsladdar är inte så roliga. Men med ett stickat fodral blir de något helt annat! Med en stickkvarn går det snabbt och enkelt att sticka långa tuber som man sedan kan trä över sladdarna och skapa lampor med mycket personlighet.

Läs hela artikeln

Glashållare i läder

08 januari, 2020

Heta glas och koppar utan öron kan vara svåra att hålla i medan drycken är varm. Med en kopphållare i läder får man bättre grepp, samtidigt som glasen får lite mer karaktär. Snyggt och praktiskt!

Läs hela artikeln

Silversmycken av fyrkantstråd

01 januari, 2020

Nytt år och nya smycken. Den som vågar sig på att löda i äkta silver kan enkelt skapa sina egna smycken med några få lödningar.

Läs hela artikeln

Schackrutig juteväv under granen

11 december, 2019

En schackrutig juteväv under julgranen sätter pricken över i. Rutorna fixar man med hjälp av självhäftande bokplast och textilfärg.

Läs hela artikeln

Sprattelgubbar som juldekoration

27 november, 2019

Nu marscherar julen in! Danska soldater ur vaktparaden har kommit att bli något av en symbol för julen. Som sprattelgubbar tillverkar man dem av glasspinnar och träspatlar. Det blir fina dekorationer att hänga i granen eller ett fönster.

Läs hela artikeln

Mistel - som håller till nästa jul!

20 november, 2019

Misteln är en av våra klassiska juldekorationer. Tillverkad av metalltråd och vaxpärlor håller den många jular framöver!

Läs hela artikeln

Adventshus med skorstenar

13 november, 2019

1,2,3,4… Snart är adventstiden här och det gäller att vara förberedd. En liten by med adventshus blir fint på bordet eller i ett fönster istället för den vanliga adventsljusstaken.

Läs hela artikeln

Spegel med läderupphängning

06 november, 2019

Den perfekta hallspegeln. En spegel som man snabbt och enkelt plockar ned från väggen - och hänger tillbaka lika lätt, helt utan risk att den går sönder. Det är inte så lätt att hitta den i inredningsbutikerna. Men inte heller särskilt svårt att tillverka en själv!

Läs hela artikeln

Födelsedagståg för de små jubilarerna

30 oktober, 2019

Ja må hon leva! Ja, må hon… Än är det långt kvar till hundra, men födelsedagsbarn med ensiffriga åldrar brukar kunna uppskatta färgglada födelsedagståg med ljus på bordet. Även om paketen och tårtan kanske tuffar ännu högre…

Läs hela artikeln

Bivaxdukar istället för plastfolie

23 oktober, 2019

Bantar du? Men äter gott ändå? Plastbantning ligger i tiden just nu, när allt fler av oss försöker dra ned på plasten vi använder i köket. En vaxduk med bivax som du tillverkar själv är en god ersättning till plastfilm i många fall.

Läs hela artikeln

Halloweendukning med fladdermöss i svart läder

16 oktober, 2019

Någon som hört talas om läderlappen? Lite omodernt numera, kanske. Men den som råkar ha en svart läderlapp till övers kan i alla fall fixa en fin dukning till Halloweenfesten!

Läs hela artikeln

Halloweenkrans med fladdermöss i mässing

09 oktober, 2019

Buu! Snart är höstens festligheter här, när Halloweenhelgen närmar sig. En dörrkrans i mässingstråd fylld med flaxande fladdermöss och stämningsfull belysning passar bra när höstmörkret börjar göra sig gällande.

Läs hela artikeln

Servettringar av en trälist

02 oktober, 2019

En kvadrat och en cirkel, en liten lek med geometrin - blir en servettring! Enkel men vacker blir servettringen som man sågar ur en vanlig hyvlad trälist och sedan borrar ett stort hål i med en kvistborr. Olja, betsa eller måla till önskad färg.

Läs hela artikeln

Nyckelring med ekollon i läder

25 september, 2019

Snart är det dags att samla ekollon om man vill få dem att gro i vas under vintern. Ekollon är något av en höstsymbol - och en vacker sådan! Ett ekollon i läder blir ett fint hänge i nyckelknippan.

Läs hela artikeln

Väggbonad med punch needle

18 september, 2019

Trodde du att du saknade tålamodet som krävs för att brodera? Då trodde du fel. Med en punch needle går broderiet som en dans. Väggbonaden - och tekniken - är en flirt med svunna tiders textilier.

Läs hela artikeln

Dörrkrans med löv av bokpapper

11 september, 2019

Snart faller höstlöven utomhus. Inomhus är det dags för en ny dörrkrans med löv av gammalt bokpapper.

Läs hela artikeln

Smörtaxar i alternativt elfenben

04 september, 2019

Gamla tiders smörtaxar var inte så tokiga ändå. Ett enkelt sätt att slippa få kladd och fläckar på duken - och samtidigt lite dekoration på bordet. I alternativt elfenben karvar man ut sina smörtaxar som man vill ha dem med såg, kniv och fräs.

Läs hela artikeln

Shoppingbag med cykeltryck

28 augusti, 2019

Plastpåsar kommer snart att vara ett minne blott när de mer hållbara shoppingbagarna i tyg tar över. En personlig shoppingbag med eget tryck piggar upp och passar perfekt på cykelstyret.

Läs hela artikeln

Pappersrullehållare i betong och ek

14 augusti, 2019

En hållare för hushållspapret i betong, ek och läder gör det vardagliga hushållsspapret lite festligare på bordet.

Läs hela artikeln

Makramélampa

07 augusti, 2019

En lampskärm av makramé är en roligt projekt för de sista lediga sommardagarna. Knuten på stranden med sanden mellan tårna blir den en fin minnesbärare när höstmörkret faller på.

Läs hela artikeln

Flätat läderunderlägg

31 juli, 2019

Som en extra dekoration på middagsbordet blir läderunderlägget i flätat läder. Det kommer att hålla i många år och få en vackert patinerad yta med tiden.

Läs hela artikeln

Insektshotell

24 juli, 2019

Dags att bygga hus. För bina! Ett bo för bin hjälper viktiga pollinerande insekter som vildbin att hitta en plats att övervintra på. Som tack får du mer frukt och bär i trädgården.

Läs hela artikeln

Krympplast - perfekt sommarpyssel för regniga dagar

17 juli, 2019

Perfekt pyssel för regniga sommardagar. Den smått magiska krympplasten förvandlar teckningar till nyckelbrickor och smycken.

Läs hela artikeln

Spara sommaren - i tvål med ros och lavendel

10 juli, 2019

När doften av ros och lavendel ligger tung över trädgården gäller det att passa på. Spara sommaren! I egentillverkad tvål bevarar du minnen och dofter långt in på kalla vintern.

Läs hela artikeln

Karottunderlägg av kork

03 juli, 2019

Kork är ett klassiskt material för karottunderlägg. Halverade och lagda i mönster blir korkens naturliga sprickor en dekorativ detalj på bordet.

Läs hela artikeln

Skylt på broderat metallnät

26 juni, 2019

Nu hägrar ledigheten och den som vill kan göra sig oanträffbar och njuta av egen tid. Men det kan ju vara sjysst att meddela vart man tagit vägen. Gone Fishin’ kanske?

Läs hela artikeln

Metallvas med spetssnörning

19 juni, 2019

Nu står midsommarängarna i full blom. Under kudden blir blommorna inte särskilt vackra, de gör sig bättre i vas! Metallvasen med spetssnörning tillverkar man av tunn metallfolie och spetsband.

Läs hela artikeln

Placeringskort i fördrinken

12 juni, 2019

Midsommarfesten närmar sig. Med en melonstjärna i glaset och en träspatel med namn på fungerar fördrinken som placeringskort. Och på köpet slipper man fundera över vilket glas det var som var mitt.

Läs hela artikeln

Broderad jeanskrage

05 juni, 2019

Ett par pigga ögon och en söt näbb. Ibland behövs det inte så mycket för att pigga upp en gammal barnjacka. Ett broderiprojekt lagom stort för lediga dagar.

Läs hela artikeln

Släpp in sommarluften!

29 maj, 2019

En dörrstopp som håller ytterdörren öppen ljumma sommardagar är ett måste. Man kan gjuta den själv i klassisk husform och med hål för ett rep att lyfta den i.

Läs hela artikeln

Djurhuvuden sätter knorr på festen

15 maj, 2019

Studentmottagning, skolavslutningsfest, konfirmation. Vårens festligheter står för dörren och det är kul att sätta lite extra knorr på dekorationerna. Gamla plastdjur från småbarnsåren väcker gamla minnen och kan få nytt liv!

Läs hela artikeln

En räv i fickan?

08 maj, 2019

Plånboken är nästan ett minne blott när kontanterna försvinner allt mer. Men kort och nycklar måste man fortfarande hålla ordning på. En liten räv som håller ordning på bådadera syr man själv av läder.

Läs hela artikeln

Silversippa som hängsmycke

01 maj, 2019

Naturen är en återkommande inspirationskälla, alltid full att ösa ur. Så här års när vitsippor avlöser blåsippor och backsippor känns en liten sippa i äkta silver helt rätt. För den som vågar sig på att löda i silver öppnar sig nya möjligheter att bli sin egen silversmed.

Läs hela artikeln

Brudkrona i mässingstråd

24 april, 2019

Den bröllopstid nu kommer… När syrénerna slår ut börjar kyrkklockorna ringa. Sommaren är den årstid då flest väljer att gifta sig. Allt fler vill ha allt mer personliga bröllop. En handgjord brudkrona blir kronan på verket!

Läs hela artikeln

Pappersblommor i påskriset

17 april, 2019

Likt skira magnoliablommor som bleknar en aning av vårsolens strålar är pappersblommorna i kräppapper. Perfekta i påskriset för den som vill ha annat än fjädrar.

Läs hela artikeln

Krans med hängande ägg

10 april, 2019

Påskkransen med hängande ägg hämtar inspiration från naturen och den spirande våren. Här hänger honeycomb-ägg av gammalt bokpapper, mossägg med mossa från skogen och ägg med pressade vårblommor på.

Läs hela artikeln

Äggkoppar med kycklingfötter

03 april, 2019

Ofta är det de små detaljerna som gör det. En rolig äggkopp med kycklingfötter på påskbordet, som håller ett ägg fyllt av smaskig smörgåskrasse till påskfrukosten. Eller ett par små ljusstakar med kycklingfötter. Allt man behöver för att tillverka dem är lite ståltråd och en eller ett par tänger.

Läs hela artikeln

Vaxägg

20 mars, 2019

Äggens tid är här! Så här års trillar de in i alla tänkbara former. Ett vaxägg med ett ljus inuti blir en fin ljuslykta på bordet när påsken närmar sig.

Läs hela artikeln

Vas med betongfärg

13 mars, 2019

En gammal vas från det glättiga 80-talet får åka tidsmaskin in i 2010-talet. Med några lager färg förvandlas vasen från rosa, glansigt 80-tal till rå betong. Återvunnen, återanvänd men med en helt ny look. Så rätt. Och så lätt!

Läs hela artikeln

Karottunderlägg av ullkulor - tovade i tekulor

06 mars, 2019

Ett karottunderlägg med tovade ullkulor är härligt mjukt att ställa tekannan på. Kulorna tovar man i tvättmaskinen i vanliga tekulor, ett snabbt, enkelt och effektivt sätt att tova ull på.

Läs hela artikeln

Glasögonfodral i läder

27 februari, 2019

Vårsolen blir allt starkare, nu åker solglasögonen på igen! Ett nytt fodral ska de få, sytt i tunt läder och med en enkel rem att knyta ihop fodralet. Och ett litet budskap när man lyfter på locket…

Läs hela artikeln

Hjärtan på bordet

06 februari, 2019

Alla-hjärtans-dag är på intåg. Vi dukar upp med hjärtformade placeringskortshållare och hjärtgirlander. Hjärtan på borden är ju aldrig fel - det fungerar året om!

Läs hela artikeln

Facettslipade örhängen i silverlera

30 januari, 2019

Bli din egen silversmed! Med silverlera kan man forma nästan vad som helst, låta torka och sedan bränna med vanlig butangasbrännare hemma i köket. Ett par nya örhängen med facetter som glittrar i vårljuset formar du med dina fingrar och en nålfil.

Läs hela artikeln

Nyckelhängare i stadssiluett

23 januari, 2019

En liten stadssiluett där husen står tätt, tätt intill varandra. Sinnebilden för den gamla stadens gemyliga gator fick bli förebild för den här nyckelhängaren. Du sågar den ur en enda bit trälist, limmar ihop bitarna och skruvar fast vinkelkrokar till nycklarna. Inget mer letande efter borttappade nycklar!

Läs hela artikeln

Ljuskronor lyser upp i vintermörkret

16 januari, 2019

Så var glada julen slut. Och när man städat ut julen känns det plötsligt en aning tomt i huset. Och mörkt. Det behövs något nytt att lysa upp de mörka vinterkvällarna! Svaret får bli ljuskronor tillverkade av metallfolie, silverfärgat papper och återvunna konservburkar. Man tager vad man haver.

Läs hela artikeln

Broderi i rund ram

09 januari, 2019

Årets första gröna blad. De har ännu inte tittat fram utomhus, men inget hindrar att låta bladen prunka inomhus. På ett broderi till exempel. En enkel bladkrans är ett perfekt första projekt för den som inte broderat tidigare.

Läs hela artikeln

Siluettvaser i Snap pap

02 januari, 2019

Vaserna för årets första blommor är tillverkade i papper, med siluetter ihopsydda på maskin. En lek med siluetter och ett platt papper som blir tredimensionellt.

Läs hela artikeln

Guldlöv till nyårsdekorationerna

26 december, 2018

Än är inte julen över. Men till nyår är det mer guld och glitter än rött! En ny dörrkrans eller några nya servettringar med guldglimmrande papperslöv och vaxpärlor blir fint till festligheterna.

Läs hela artikeln

Himmeli - takkrona i halm

19 december, 2018

Halmslöjd är en djupt rotad tradition i våra nordiska länder, speciellt till jul. Takkronan i halm med geometriska former -en himmeli - har har sitt namn och sin tradition från Finland. På senare år har traditionen blivit trend.

Läs hela artikeln

Julkulor i läder - och en gran av läderspill

12 december, 2018

Några korta läderremmar som blivit över. Eller småbitarna som annars hamnat i soporna. Med några enkla handgrepp förvandlas läderspillet till juldekorationer!

Läs hela artikeln

Gammaldags julgransdekorationer

21 november, 2018

Vissa saker var bättre förr. Eller i alla fall så bra att traditionerna är värda att bevaras. Gamla julgransdekorationer till exempel. Med vackra bokmärken, papper och sax kommer man långt när granen ska kläs!

Läs hela artikeln

Liten lampa i läder

14 november, 2018

Elsladdar i textil i all ära. Till en lampskärm i läder passar en läderklädd lampsladd bättre. Man syr den själv av en dubbelvikt läderrem i tunt läder och anpassar längden efter behov. Även lampskärmen i läder är enkel att sy själv.

Läs hela artikeln

Tvättbart papper till badrumsförvaringen

31 oktober, 2018

Praktisk förvaring är ett måste i badrummet. Alla små saker som hårsnoddar, läppcerat, nagellack och nagelfilar har annars en tendens att försvinna. Små korgar sydda i tvättbart papper är både praktiska och snygga - och dessutom snabbt sydda!

Läs hela artikeln

En mumie på tallriken, någon?

24 oktober, 2018

Till halloween passar vi på att rulla in våra servetter lite extra. Några varv med vitt kräppapper och ett par stirrande ögon gör helgens dukning.

Läs hela artikeln

Halloweendukning med en överraskning

17 oktober, 2018

Lite lagom läskig blir halloweendukningen med spindelnät under tallrikarna och häxhattar som placeringskort. Och en liten överraskning ska man väl bjuda på till halloween? Jajamän, håll i hatten! Eller snarare - lyft på den!

Läs hela artikeln

Luffarslöjdstavla med luftballonger

10 oktober, 2018

Redan för hundra år sedan upptäckte kringresande luffare att man kan skapa nästan vad som helst med vanlig ståltråd, en tång och sina egna händer. Den så kallade luffarslöjden blomstrar än idag och det är bara fantasin som sätter gränserna. Så låt tanken - och luftballongerna - flyga fritt!

Läs hela artikeln

Ram för barnteckningarna

03 oktober, 2018

Det produceras stora mängder konst i många hem. Teckningar som de små konstnärerna genast vill hänga på väggen - men ganska snabbt byta ut mot nya. En ram med plats för tre teckningar som barnen själva enkelt kan byta ut passar fint bland de mer permanenta alstren på tavelväggen.

Läs hela artikeln

Tovade ulltofflor - i ett stycke

26 september, 2018

Ett par varma ulltofflor på fötterna sitter som en smäck så här års. Tovade i ett stycke och med hjälp av en gammal rullgardin i bambu går tovningen som en dans!

Läs hela artikeln

Läderlöv till höstduknigen

19 september, 2018

De allra första röda höstlöven har börjat falla ner från träden. Få saker är så vackert som naturens egna höstfärgade löv! Med de fallande löven som mall kan man klippa vackra och hållbara läderlöv som också får fungera som placeringskort i höstdukningen.

Läs hela artikeln

Hållbara höstarrangemang med lammöron

05 september, 2018

Så var september här, den första höstmånaden. Fortfarande är luften ljummen, men dagarna blir kortare, kvällarna mörkare - och man längtar efter tända ljus och lite mer höstlika dekorationer. Trädgårdens lammöron som helt får täcka in kulor och koner blir en hållbar dekoration i höstarrangemanget.

Läs hela artikeln

Ljuslyktor i papper

29 augusti, 2018

Allt gott har ett slut och trots att man nästan inte trodde det så är sommaren snart slut. En härlig höst står för dörren. Vi drar oss tillbaka inomhus, tänder ljus och dricker te när kvällarna blir allt mörkare. Nya ljuslyktor på bordet med utskurna mönster i form av löv blir en fin uppdatering hemma.

Läs hela artikeln

Skärbrädor i ek

22 augusti, 2018

Nu är det slut på snusket i köket! Kött, grönsaker, lök och bröd ska få sina egna skärbrädor. Samtliga sågade ur ett och samma hyllplan i ek och med de franska namnen prydligt präglade i läderremmar att hänga brädorna i när de inte används.

Läs hela artikeln

Väggtrofé för mjukisar

15 augusti, 2018

Väggtrofén verkar högaktuell i inredningssammanhang - i alla dess former. En rosa noshörning över barnsängen passar alla mjukisar och kräver inga ansträngande storviltsjakter på savannen. Några klipp och svängar med symaskinen så är trofén på sin plats.

Läs hela artikeln

Ikeahack - smart skåp av låda, ram och rottingväv

08 augusti, 2018

Ett litet skåp att förvara ”skramlet” i (nycklar, mobiler, plånböcker och lösa mynt…) är veckans tema. Med ett enkelt ikeahack slipper man lösa saker liggandes i hallen. En låda och en ram från ikea utgör stommen, men karaktären kommer från den klassiska rottingväven.

Läs hela artikeln

Makraméarmband med fruktpärlor

01 augusti, 2018

Somriga smycken mot solbränd hud. Vad kan passa bättre just nu? Millifioripärlor med exotiska frukter och makraméknutar ger en perfekt cocktail till sommarens smycken.

Läs hela artikeln

Vila smörknivarna - på solstolar av glasspinnar

25 juli, 2018

När glassen är uppäten och pinnarna renslickade kan man bygga sig en solstol. Klassiska Adirondackstolen i miniformat, byggd av glasspinnar, blir perfekt istället för gamla tiders smörtaxar. Låt smörknivarna vila bekvämt bakåtlutade mitt på frukostbordet i en hembyggd solstol.

Läs hela artikeln

Dekorera glassen - med exotisk frukt från svenska skogar

18 juli, 2018

Nu är det glass som gäller! I hettan orkar man knappt lyfta ett finger, men den om ändå har lust att pyssla lite kan fixa fina glassdekorationer. Med lite färg förvandlar man naturmaterial från svenska skogar till exotiska frukter.

Läs hela artikeln

Trådgalge med fastsydda lavendelpåsar

11 juli, 2018

Doften av lavendel i garderoben är inte bara frisk och härlig. Den håller även ohyran borta från kläderna. Därför har lavendelpåsar används i klädkammare ända sedan den viktorianska eran och är lika användbara än idag. En trådgalge av gammal modell med mönstersydd lavendelpåse är lika dekorativ som väldoftande och får gärna hänga främst.

Läs hela artikeln

Myggfönster med sommarvisa

27 juni, 2018

Ljumma sommarnätter avnjuts bäst utan mygg. Ett myggfönster som släpper in nattluften men håller surret ute bör finnas i varje sovrum. Det är så underbart att sova med öppet fönster! Extra somrigt blir det med nät av tyll och några ord ur en klassisk sommarvisa broderad i nätet.

Läs hela artikeln

Pressade blommor och blad

21 juni, 2018

Pressade växter som liksom svävar fritt mot en vägg eller i ett fönster blir en vackert somrig inredningsdetalj. Pressa bladen under några tunga böcker i ett par dagar innan du monterar dem mellan två akrylplastskivor. Plastskivorna går inte i kras i tusen bitar och är inte heller särskilt tunga. Och när bladen förlorat sin färg är det bara att byta ut.

Läs hela artikeln

Akvarellkort med hamrade blommor

13 juni, 2018

Det finns vissa som kan måla akvarell lika naturtroget som ett fotografi. Men om man inte tillhör den kategorin kan man plocka fram hammaren istället för penseln! Med hjälp av hammare och smörpapper hamrar man in avtryck av blommor i akvarellpapper. Nästan som trolleri!

Läs hela artikeln

Gräskronor - för sommarens alla högtider

06 juni, 2018

Just när gräset vajar som vackrast i försommarkvällen på stjälkar som fortfarande är mjuka, gäller det att passa på. Bind en gräskrona! Traditionen att binda gräskronor har djupa rötter i vår svenska mylla och kronorna kan bindas av nästan allt slags gräs. Principen kan varieras efter smak och tycke och dekoreras med blommor eller sädesslag.

Läs hela artikeln

Tavlor av gamla böcker

30 maj, 2018

Innerst inne vet man att de där gamla böckerna aldrig mer kommer att bli lästa. Så varför inte förvandla boksidorna till väggdekorationer? Med schabloner, lite färg och transfermotiv blir boksidorna till ny konst. Dags att vända blad!

Läs hela artikeln

Karottunderlägg av rundstav

23 maj, 2018

Rustikt och hållbart blir karottunderlägget av rundstav och rep. Mörk ek och naturfärgat rep blir en fin kombination. Repet gör underlägget flexibelt och lätt att hänga upp när man inte använder det. Praktiskt, snyggt och användbart.

Läs hela artikeln

Kaktusnåldyna

16 maj, 2018

Klassiska knappnålar med knappnålshuvuden av glas är oslagbara när man ska sy. Bra att ha nära till hands intill symaskinen och slippa sticka sig när man plockar upp dem ur en ask. Nåldynan i form av en kaktus förenar nytta med nöje. En kaktus man garanterat inte sticker sig på!

Läs hela artikeln

Strandväska i SnapPap

09 maj, 2018

En praktisk och snygg strandväska för handdukar, solkräm, böcker och annat är ett måste till sommaren. Men att sy den i papper? Jo, det går alldeles utmärkt. I alla fall om man väljer Snap Pap, en kraftig pappersblandning som även håller för tvätt i maskin. Och dessutom får en snyggt skrynklad look. Perfekt för stranden.

Läs hela artikeln

Lädertofs till nyckelknippan

25 april, 2018

Tofsar kan man aldrig få för många av! Tofsen är en klassisk dekoration på allt från väskor och skor till gardiner. På nyckelknippan blir det bra med en rejäl tofs i tunt läder som tål trassel i fickor och väskor.

Läs hela artikeln

Alptoppar åt favoritsmyckena

11 april, 2018

Skidåkningen är över för den här säsongen, men alptopparna inspirerar fortfarande. Tre små alptoppar, gjutna i betong, ger vacker plats åt dina favoritsmycken på sminkbordet eller i badrummet.

Läs hela artikeln

Äggkoppar i lufttorkande lera

04 april, 2018

Påsken är över, men äggen är fortfarande en favorit. Ägget gör vilken vardagsfrukost som helst till en fest! Handgjorda äggkoppar av lufttorkande lera med bokstavsstämplar blir en fin detalj på frukostbordet.

Läs hela artikeln

Påskharar till servetterna

21 mars, 2018

Nyfikna, mjuka öron på servettringarna blir påskbordets lekfullaste dukningsdekoration. Servettringarna i mjukt skinn och ullig filt tillverkar man utan att sy ett enda stygn. Allt man behöver är läder, filt och lim. Sen är det bara att duka fram påskmiddagen.

Läs hela artikeln

Ägg i bo - bordsdekoration i väntan på våren

14 mars, 2018

Fåglarna kvittrar utanför fönstret, snart är det påsk. Nu är det dags att bygga bo och lägga ägg! Ett fågelbo av björkris med äggljus i mitten blir en fin bordsdekoration i väntan på våren.

Läs hela artikeln

Mässingsfjädrar

07 mars, 2018

Påsken närmar sig med stormsteg trots att våren ännu känns avlägsen när man går utanför dörren. Snart är det dax för målade ägg, knoppande påskris och de obligatoriska påskfjädrarna. Eller? Det finns alternativ till de färgglada fjädrarna. Mässingsfjädrar är varken mjuka eller färgglada, men ett fint alternativ som gör sig bra både på det dukade bordet och till en enkel väggdekoration.

Läs hela artikeln

Doppfärgad makramébonad

28 februari, 2018

Makramé är hantverket som återvänt från 70-talet, men nu verkar ha kommit för att stanna. Med några få olika sorters knutar kan man skapa de mest fantastiska väggbonader. Dubbelt halvslag är det enda du behöver kunna - eller lära dig - för den här lilla väggbonaden. Som grädde på moset har den fått sig ett dopp i färggrytan. Blått som som i himmel och hav!

Läs hela artikeln

Repstege för kläderna

21 februari, 2018

Forna tiders så kallade herrbetjänter var inte så dumma ändå. Ofta behöver man ju en plats att hänga kläder som är använda, men ännu inte redo för tvättkorgen. En enkel repstege kan fylla samma funktion - en plats att hänga kläder, väskor och plädar på. Och dessutom göra det med stil!

Läs hela artikeln

Armstödsbricka i ek

07 februari, 2018

En kaffekopp och en god bok kan man aldrig ha för nära till hands när man sitter bekvämt nedsjunken i sin favoritsoffa. Det är därför en så enkel liten sak som en armstödsbricka är så bra att ha. Och inte alls svår att snickra själv!

Läs hela artikeln

Kaktuskruka för klätterväxterna

17 januari, 2018

80-talets trendiga tuffing har gjort comeback. Kaktusen är tillbaka! Just nu syns kaktusar som inredningsdetaljer i alla former och material, från keramik till trä och på textilier. Den här versionen kan vem som helt böja till av lite järntråd för att ge klätterväxterna en ny form. Allt du behöver är ståltråd och en tång.

Läs hela artikeln

Dockhuvud - inredningsdetalj med affektionsvärde

10 januari, 2018

Favoritdockan från småbarnsåren är kanske inte längre så aktuell. Men det känns ändå lite sorgligt att slänga den. Ett avgjutet dockhuvud med en ljushållare upptill blir ett fint minne och en kul och personlig inredningsdetalj.

Läs hela artikeln

Ljuslyktor av envägsspegel

27 december, 2017

Nu kommer Kung Bore på besök. Nyårsdukningen inspireras av is! Som jättelika iskuber på bordet, med massor av glittrande ljus inuti är de här ljuslyktorna. Med hjälp av envägsspeglar kan man skapa lyktor med evighetseffekt. Och innan man tänder ljusen inuti ser lyktorna ut att vara gjorda av helt vanliga speglar.

Läs hela artikeln

Änglavingar till ljuslyktan

20 december, 2017

Är det någon tid på året man kan få ta ut svängarna med guld, glitter och glamour så är det nu. Ett par guldglittrande änglavingar på ljuslyktan kanske kan kännas lite för mycket annars. Men så här till jul och nyårshelgerna sitter det fint.

Läs hela artikeln

Stickade flaskfodral i jutesnöre

13 december, 2017

En flaska glögg, vin eller nåt annat gott är nästan alltid en bra gå-bort-present. Men det kan vara kul att förpacka den lite extra personligt. Ett rustikt fodral stickat av vanligt jutesnöre och målad röd i botten blir ett bra gå-bort-fodral till jul och nyår.

Läs hela artikeln

Broderade träskyltar

06 december, 2017

Tunna skivor av björkstam blir perfekta att dekorera som hängen till granen. Hårt mot mjukt blir en fin kontrast när man borrar hål för att brodera med garn genom skyltarna. Passar lika bra att hänga i granen som att fästa på de finaste paketen.

Läs hela artikeln

Handstöpta ljus - tradition med anor

29 november, 2017

Inget slår riktiga, handstöpta ljus i adventsljusstaken. Den livfullt bullriga konturen på ett handstöpt ljus kan inga maskiner kopiera! Stöpa ljus gör man på samma sätt som det gjorts i generationer. En tradition väl värd att bevara.

Läs hela artikeln

Tärningsljusstakar till advent

15 november, 2017

Snart är det dags att tända första ljuset i adventsljusstaken. De klassiska ljusstakarna i all ära - men ibland är det kul med något nytt! Fyra tärningar blir årets adventsljusstake.

Läs hela artikeln

Broderade etiketter till adventsgranen

08 november, 2017

Snart är det advent. Adventskalendern kommer i nya varianter varje år. Den som tycker att det blir lite mastigt med 24 paket i december kan istället göra fyra, ett för varje adventssöndag. Hängda i en gran av gamla grånade grenar blir adventsgranen en fin dekoration i väntan på den riktiga granen. Och med broderade etiketter på varje paket möter traditionen nytänkandet.

Läs hela artikeln

Barnrumsmatta med räls

01 november, 2017

Ibland är det lekande lätt att sätta igång barnens fantasi. Ett rälsmönster på en matta är allt som krävs! Och det är snabbt fixat - med hjälp av lite sprayfärg för textil och en formbar maskeringstejp.

Läs hela artikeln

Fina firrar - väggtroféer i veganläder

25 oktober, 2017

Varför inte hänga fiskar på väggen - istället för jakttroféer? Eller istället för tavlor? Den här veckans fångst är ett gäng dekorativa fiskar. Inspireras av naturen, men släpp fantasin lös. Klipp och stansa in fjäll och gälar. Sy ihop och häng upp.

Läs hela artikeln

Girlander till halloween - pumpor och sovande fladdermöss

18 oktober, 2017

En girland till festen är aldrig fel. Att hänga i taket, eller lägga på bordet. Till halloween blir det pumpor på bordet och sovande fladdermöss i långa rader över middagsbordet.

Läs hela artikeln

Servettringar av björkstam

04 oktober, 2017

Kritvita, silverskimrande björkstammar är sinnebilden för nordiskt naturmaterial. Så vackert att det knappast behöver bearbetas. Bara att skiva upp i lagom tjocka skivor och borra ett ordentligt hål igenom och vips! så har man höstens vackraste servettringar.

Läs hela artikeln

Ekollon i silverlera

27 september, 2017

Eftermiddagssolen kastar långa, gyllene skuggor över åkrarna och träden börjar skifta i färg. Ekollonen sväller på träden och är perfekta att gjuta av för smycken. Ett ekollon i äkta silver med ett höstfärgat löv av mässingsplåt får bli den här höstens smycke.

Läs hela artikeln

Spegelram i rotting

20 september, 2017

Rotting tycks vara en av de stora materialtrenderna just nu och ses i allt från möbler till lampskärmar och spegelramar. Man ger sig kanske inte på att fläta en hel fåtölj på egen hand. Men ett mindre rottingprojekt - som en spegelram - är kul att göra själv.

Läs hela artikeln

Klassisk väska i läder

06 september, 2017

En klassisk väska i läder är aldrig fel. Det tar en stund att sy den, men i gengäld kommer den att hålla i många år och åldras vackert.

Läs hela artikeln

Kryddkrukor av gamla jeansben

30 augusti, 2017

Förr eller senare händer det. Favoritjeansen rasar sönder. Oftast är det knän eller gren som trasas sönder först och benen ser ut som de alltid gjort. Och det är de gamla jeansbenen som fått nytt liv här - som kryddkrukor i köket. Med några bokstavsstickers och lite sprayfärg märker man enkelt upp dem, krydda för krydda.

Läs hela artikeln

Spegelhylla med plats för smycken

23 augusti, 2017

En liten spegel nära till hands är ofta bra att ha i badrummet. För en snabb kontroll av frisyren i nacken eller för att kunna komma riktigt nära utan att behöva hänga över ett handfat. Kombinera det med några krokar för favoritsmyckena och man har skapat den perfekta badrumsdetaljen, praktiskt och snyggt.

Läs hela artikeln

Ljuslyktor med rottingväv

16 augusti, 2017

Sommarkvällarna blir allt mörkare. Plötsligt känns det nödvändigt att tända ljus inomhus igen, sitta med en kopp te och se solen gå ned i sommarnatten. Ett par nya ljuslyktor med rottingväv passar lika bra till romantiska sommarblommor som till kräftskivan.

Läs hela artikeln

iPadfodral i ReLeda - återvunnet läder med korkkänsla

09 augusti, 2017

En olycka händer så lätt! Paddan åker i backen och glaset går i tusen bitar… Så ett fodral till läsplattan är ingen dum idé. ReLeda är ett material tillverkat av återvunnet läder och rågummi. Materialet är lätt stötdämpande och mycket greppvänligt och därmed perfekt för ändamålet. Och det går utmärkt att sy i med maskin.

Läs hela artikeln

Tälja skedar - perfekt för lata dagar

02 augusti, 2017

Lata dagar på bryggan, sådana dagar när man egentligen inte vill göra någonting, men ändå blir lite rastlös av ledigheten. Sådana dagar är perfekta dagar för ett täljprojekt. Med en kniv i ena handen och ett stycke trä i den andra har man den perfekta sysselsättningen. Och skedar och slevar kan man aldrig få för många av.

Läs hela artikeln

Smart, snygg och praktisk nyckelhylla

26 juli, 2017

De har en tendens att ligga och skräpa på fel ställen - och försvinna när man bäst behöver dem. Nycklarna. Särskilt de där nycklarna man inte använder flera gånger om dagen, utan bara då och då. Till garaget, förrådet eller landet. En enkel nyckelhylla håller nycklarna på plats och med snygga nyckelringar blir nyckelhyllan en dekorativ detalj. Du vet alltid var du har nycklarna - smart, snyggt och praktiskt!

Läs hela artikeln

Ananas - sommarens symbol

19 juli, 2017

Ananas är sommarens symbol framför andra! I alla fall den här sommaren. Mönstret kan piffa upp allt från dukar och servetter till väskor, gardiner - och barnkläder. En egen ananasschablon är enkel att rita upp och skära ut själv. Sen är det bara att sätta igång och spraya…

Läs hela artikeln

Envägsspegel för dassdörren

05 juli, 2017

Envägsspegeln är ett slags glas där glaset blir en spegel från den sida där ljuset är som starkast. Från den mörkare sidan kan man se rakt igenom glaset, som genom ett vanligt glas. Perfekt på insidan av dassdörren på landet. På dagen när det är dunklare därinne kan ingen liten tjuvkikare se in. Men den som sitter där i godan ro kan betrakta utsikten som vanligt. På kvällen när man behöver tända lyset får man istället en spegel på insidan av dassdörren.

Läs hela artikeln

Lampskärm i veganläder, Snap Pap

28 juni, 2017

En blandning mellan papper och plast, med ett läderartat utseende och känsla. Men som går att tvätta, limma, sy, prägla och färga. Det är det nya veganlädret Snap Pap. Materialet är tänkt att ersätta läder, för den som inte vill använda riktigt läder. Men det har stora potential och många användningsområden, för vem som helst - och nästan vad som helst. Vi provade att skära remsor som sedan flätades, limmades och syddes ihop till en lampskärm.

Läs hela artikeln

Vågor på midsommarservetterna

21 juni, 2017

Nu börjar vattnet se riktigt inbjudande ut. Dags för ett första dopp i det blå, lagom till midsommar? Vågorna får följa med in till sommarservetterna. Vanliga, vita handdukar passar perfekt som servetter och kan få sin personliga prägel med hjälp av en egenskuren schablon och lite textilfärg. I år går det vågor på midsommarbordet!

Läs hela artikeln

Blomstergunga med säsongens fägring

14 juni, 2017

Den blomstertid nu kommer… Överallt i skog och mark blommar det just nu. Små blommor med tunna stjälkar som prästkragar och humleblomster passar bra i små, tunna vaser. Ett gäng gamla provrör känns perfekt som vaser, men eftersom de saknar botten att stå på fick det bli en upphängning istället. Samlade på rad i en trälist med lagom stora hål för både provrör och ett tjockare rep blev det en blomstergunga där blommorna kan hänga som en tavla mot väggen och få all den uppmärksamhet de förtjänar.

Läs hela artikeln

Personligare inramning med egna passepartouter

07 juni, 2017

En vacker bild förtjänar en vacker inramning. Ibland kan till och med inramningen göra mer än själva bilden, den kan höja den - eller sänka den. Med en prydlig passepartout blir vilken bild som helst en riktig tavla. Skär man sina egna passepartouter kan man passa på att göra tavlan mer personlig och lekfull. Det finns ju inget som säger att en bild alltid måste vara centrerad i mitten. Eller ens att den måste vara fyrkantig.

Läs hela artikeln

Vindspel i mässing och kristall - Vacker musik i trädgården

30 maj, 2017

Den här årstiden är som ljuv musik för ögonen. Naturen färgas intensivt grön och hägg och syrén exploderar med sina blomsterfyrverkerier. Egentligen behövs ju inget extra pynt. Men det känns som om man vill ackompanjera naturen med tonerna från ett vindspel i mässing och kristall. Så uppstår ljuv musik i trädgården.

Läs hela artikeln

Lek med akvarellfärg och maskeringsvätska

24 maj, 2017

Tillhör du dem som tycker att akvarellfärg låter svårt, rinnigt och okontrollerbart? Något bara för konstnärsproffsen? Dags att tänka om. Med bara några svepande drag kan vem som helst skapa roliga effekter till inbjudningskort, vykort eller placeringskort. Med hjälp av en maskeringsvätska kan man först skriva text som man sedan målar över med akvarellfärgen - och tar fram igen när maskeringsvätskan dras bort. Rena trolleriet! Och kanske får man blodad tand och fortsätter att leka med maskeringsvätskan och akvarellfärgen… Perfekt för effekter som prickarna på en pärlhönsfjäder, eller ett ägg.

Läs hela artikeln

Bli din egen konstnär

17 maj, 2017

Bli din egen konstnär! Man måste inte vara en van målare eller ens särskilt duktig på att rita och måla för att skapa sina egna konstverk. Fina effekter kan man få fram genom att måla lager på lager och använda omvända schabloner. Med en deep edge canvastavla får man dessutom en fin ram-effekt på köpet.

Läs hela artikeln

Modelldockan fick vingar

10 maj, 2017

Ett par vingar. Vad skulle man hellre önska sig? Tänk att kunna ta sig en tur över trädtopparna i solnedgången, istället för den vanliga kvällspromenaden. Tills dess… ska modelldockan få sig ett par nya vingar. Sen kan hon sväva i fönstret likt en älva, och förhoppningsvis smitta av sig nya idéer och fria tankar. Låt kreativiteten flyga fritt! Du behöver: Modelldocka Bultsax Järntråd 1,5 mm Järntråd 0,7 mm Avbitartång Karlssons Klister Gammalt notpapper Sax Skruvögla

Läs hela artikeln

Frostade glödlampor – lysande idé som inte bländar

03 maj, 2017

En naken glödlampa kan vara nog så vackert. Därför har det blivit en allt vanligare syn med en enkel, klar glödlampa utan skärm. Ibland kan dessa nakna skönheter dock upplevas en aning bländande. Så varför inte klä på dem en aning? Med frostfärg för glas skapar man enkelt personligare – och mindre bländade – glödlampor. Du behöver: Glödlampor av klar modell, med halogen eller LED Frostfärg Maskeringstejp Skumplastroller

Läs hela artikeln

Praktisk Pockethylla – du snickrar själv

26 april, 2017

Vissa verktyg kan verkligen göra underverk! En borr- och skruvjigg är en lite manick som inte ser mycket ut för världen, men som förvandlar dig till finsnickare i ett nafs! Plötsligt är det inte längre omöjligt att bygga hyllor helt utan synliga beslag, det är till och med ganska lätt – även för den som är ovan att snickra. Borrjiggen har en hållare som håller borren i en perfekt vinkel. Och själva borren är konstruerad som en större borr först och en tunnare borr längst ut i änden så att man kan förborra hål för skruvar, som sedan blir osynliga. De här pockethyllorna är lika snygga att hänga upp på väggen som att stapla på varandra på ett skrivbord. Perfekta för pocketböckerna man planerar läsa i sommar. Du behöver: Fyra brädbitar i dimensionen 28 x 150 mm, två st ca 25 cm långa och två st ca 35 cm långa Borrmaskin Borr och skruvjigg Tving Trälim Vinkelhake Japansk kapsåg, mini Slippapper Korkkloss Kvistborr 20 mm Hängbeslag

Läs hela artikeln

Personligt påskpynt – Fågelburar i luffarslöjd

12 april, 2017

Fåglarna har börjat kvittra utomhus och påsken är äntligen här. Den som inte redan påskpyntat har det roliga kvar! Små fågelburar i luffarslöjd böjer man till på en halvtimme. Den mjukglödgade järntråden är enkel att jobba med och det behövs egentligen bara en bit papp och lite torrt gräs från trädgården för att skapa de här små fågelburarna som ruvar på var sitt guldglittrande ägg. Fågelburarna är pynt som kan fungera året om. Fyll dem med ett gäng chokladägg till påsk och byt ut till små fåglar eller fjärilar när påsken är slut. Du behöver: Järntråd 1,5 mm Järntråd 0,7 mm Tång Svart hobbykartong Sax och rund mall eller cirkelskärare Torrt fjolårsgräs Hönsägg eller plastägg Guldspray eller guldglitter, lim och pensel Organzaband

Läs hela artikeln

Påskris med fjädrar och glasprismor

29 mars, 2017

Visst är det underbart när knoppar brister! Hela den här perioden på våren, när man kan ta in ris och kvistar som slår ut, och när de så småningom börjar slå ut utomhus också – finns det någon bättre tid på året? Det är ju inte bara det traditionella björkriset som är vackert att ta in och se hur det långsamt slår ut. Man kan plocka in i stort sett vilka kvistar som helst. Äpple, körsbär, slån som blommar vackert, men också sälg, lönn, rönn eller ask. Vedartade, tjockare grenar behöver hett vatten för att sätta igång och utveckla sina blad. Men även om man misslyckas med bladsprickningen kan grenarna faktiskt vara vackra i vas. Med lite fjädrar och annat pynt på… Glasprismorna som vi har använt här är slipade av riktigt kristallglas. De är lite tunga och behöver därför en något kraftigare gren som bär upp dem. Och de bryter vårljuset fantastiskt vackert. Det kan också vara lite kul att hoppa över de traditionella fjädrarna i massa olika färger och istället ta en grön som matchar bladen tillsammans med naturfjädrar i olika bruna och grå toner. Vi har använt: Glasprismor i form av kula, istapp och droppe Vaxad lintråd att hänga prismorna i Naturfjädrar Gröna fjädrar

Läs hela artikeln

Ljuslyktor med naturfjädrar

22 mars, 2017

Naturen är den bästa formgivaren. En närmare titt på naturfjädrar kan avslöja den mest fantastiska mönsterskatt! Håller man dem mot ljuset blir det ännu tydligare, så därför är det just där de ska få hamna – mot ljuset. Fästa mot en enkel rak glaslykta eller mindre vas blir de perfekta som ljuslyktor nu när påsken närmar sig…

Läs hela artikeln

Servettringar av skinnspill

15 mars, 2017

Ibland blir det fel. Man råkar skära till en läderrem bara några millimeter för smal, och måste skära till en ny… Och eftersom läder inte är något man bara kastar bort fick den felskurna läderremmen bli något annat. Servettringar kanske? En liten detalj i naturgarvat läder som bryter av perfekt mot de blå servetterna. Fel kan bli rätt ibland!

Läs hela artikeln

Ljusstakar av träklossar

08 februari, 2017

Det låg några träklossar kvar i en låda efter att vi gjort bokstavsklossar förra våren. De måste ju användas! Ljusstakar får det bli. Just nu längtar man mycket efter ljuset, men vill fortfarande mysa inomhus med tända ljus på kvällarna. Så, ett par ljusstakar är ju aldrig fel. Har man upptäckt hur enkelt det är att borra fina hål med en kvistborr kan man lätt bli lite manisk och vilja borra hål i allt, nästan… Det är så roligt! På ett kick har man gjort sig ett par nya ljusstakar med hjälp av en kvistborr, en bit trä av något slag och en passande ljushylsa. Sen är det bara att dekorera med lite färg. Svarta trianglar mot den trärena ytan kändes rätt just nu. Ändrar man sig kan man alltid måla om dem senare. Du behöver: Träklossar, 75 x 75 x 75 mm Sandpapper Ljusstaksborrsats Tillgång till borrmaskin, gärna pelarborrmaskin Ljushållare Maskeringstejp Färg Skumplastroller

Läs hela artikeln

Sista pusselbiten…

25 januari, 2017

Det är lika retligt varje gång. Vart har den där sista pusselbiten tagit vägen?! Under soffan är den inte. Ett pussel må ha flera tusen bitar. Men, saknar det en enda bit blir det meningslöst. Man har inte ens samvete att lämna det till loppis. Och alla har vi dem väl någonstans. Pusslen som saknar sin sista bit.

Läs hela artikeln

Frostade ljuslyktor av gamla tomflaskor

18 januari, 2017

Då har julen städats ut – och plötsligt känns det ganska tomt. Och lite mörkt. Dagarna är ju fortfarande korta och alla ljusslingor, adventsstjärnor lyste trots allt upp i mörkret. För att fylla tomrummen kan man behöva lite påfyllning av nya ljuslyktor i fönstren.

Läs hela artikeln

A5 fodral i läder

11 januari, 2017

Ett skissblock borde man alltid ha med sig – överallt. Så att man snabbt kan plita ned alla nya idéer som dyker upp i vardagen. Lite roligare och lite snyggare blir blocket i en rejält läderfodral.

Läs hela artikeln

Prinsesskrona i mässing

04 januari, 2017

Alla små prinsessor brukar gilla smycken. Av alla slag och alla material! Den klassiska formen av en prinsesskrona känns som given.

Läs hela artikeln

Änglavingar till festdukningen

28 december, 2016

Återvinning är kul! Tänk så mycket material man har hemma som man kan använda för att tillverka nya saker. Om man bara ser sig om och tänker till lite, så finns det massor av material att använda. Tomma plåtburkar är till exempel fantastiska att använda till allt möjligt. Med hjälp av en guldsmedssax går det enkelt att klipp i plåten och forma den som man vill. På ett par minuter förvandlar du tomburken till ett par änglavingar åt nyårsdukningen. Här behövs ingen konfetti minsann!

Läs hela artikeln

Karottunderlägg av halva träkulor

21 december, 2016

Ett snyggt karottunderlägg sätter pricken över i på bordet.

Läs hela artikeln

Rottinglampor med korsstygn

14 december, 2016

Julgardinerna upphängda och adventsljusstakar i alla fönster? Precis som varje jul? Men ibland kan det pigga upp att förnya pyntet därhemma lite. Ett par nya lampskärmar passar bra i vintermörkret. Gör man det enkelt för sig är det knappast krångligare att tillverka lampskärmar än att sy nya kuddfodral till soffkuddarna, eller byta gardiner.

Läs hela artikeln

Plexigranar till julbordet

30 november, 2016

Granen står så – röd – och grann i stugan, granen står så… En julgran är väl obligatorisk till jul? Stor eller liten, grön – eller röd. Har man inte plats för en riktigt stor och fin gran kan man alltid ordna några till bordet. De här granarna i plexi med levande ljus i toppen står stadigt på julbordet och det transparenta glaset silar ljuset vackert mot bordet.

Läs hela artikeln

Egna stämplar till julklappspappret

23 november, 2016

Vissa börjar köpa julklappar efter midsommar för att vara färdiga i tid – och andra köper sina på själva julafton. Oavsett vilket är en fin paketering nästan lika viktig som innehållet!

Läs hela artikeln

Bladkrans till dörren

09 november, 2016

Just nu är det lite mellantid. Mellan höst och vinter. Allhelgona och Halloween är över – och adventstiden har inte börjat. Man vill kanske inte riktigt börja julpynta därhemma bara för att butikerna börjat julskylta, men man vill ju alltid pynta, eller hur?

Läs hela artikeln

Brödkorg i läder

02 november, 2016

Ibland har man ingen lust att sy. Men med ett material som läder behövs det inte heller alltid. Eftersom kanterna inte repar upp sig och ett tjockt läder är ganska formstabilt kan man skapa användbara föremål utan att sy. Inte ett enda stygn med tråd, inte en enda droppe lim behövs för att hålla ihop här brödkorgen! Allt som behövs är att skära ut mönstret och sedan montera ihop sidoflikarna. Du behöver: Tjockt läder, ca 1,8-2 mm Stålvinkel Mönsterpapper Penna Fettpenna Skärmatta Brytbladskniv Rullkniv Cirkelskärare Håltång

Läs hela artikeln

Betongljusstakar med mässingsmanschetter

26 oktober, 2016

Nu när höstmörkret är här på allvar är det tid för levande ljus. En liten grupp med ljusstakar i olika höjder med manschetter i gnistrande mässing som speglar ljusskenet är den här veckans DIY-projekt. Några tomma chipsrör från helgmyset är perfekta som gjutformar för ljusstakar.

Läs hela artikeln

Evighetspumpa

19 oktober, 2016

Ibland önskar man att man kunde spara de där vackra prydnadspumporna för alltid. Men man vet att snart börjar de ruttna inifrån och den vackra formen som naturen skänkt dem sackar långsamt ihop… Det var där tanken började. Och slutresultatet? En hel rad med vita vackra evighetspumpor i gips, exakta kopior av originalet!

Läs hela artikeln

Krans med häxhattar

12 oktober, 2016

Hösten kom sent i år. Men nu vill man gärna vara inomhus och pyssla. Halloweenhelgen är en perfekt anledning att pynta lite extra. En ny dörrkrans är aldrig fel och den här har fått halloweentema.

Läs hela artikeln

Fyr i höstmörkret

21 september, 2016

Sommaren dröjer sig kvar i år, men visst kan man väl ana att höstmörkret är på väg? Då är det alltid lite mysigt att kura inomhus på kvällarna med tända ljus. En fyr av en bit gammal grånad trädstam, dekorerad med slagmetall blir fin i fönstret. Numera finns det så bra värmeljus i LED att man kan lämna även träljusstakar som dessa utan uppsikt när man hämtar mer te.

Läs hela artikeln

Servettringar i kumihimo – japansk flätteknik

14 september, 2016

Makramé har de flesta hört talas om. Tekniken spreds sig över världs med sjömän under 1800-talet och ordet har arabiskt ursprung. Kumihimo är istället en japansk flätteknik som blivit populär på senare år i västvärlden. För att hålla ordning på alla snören medan man flätar har man en platta, en kumihimoplatta, där man kan fästa snörena enligt olika scheman. Tekniken passar för de flesta slags garn och snören.

Läs hela artikeln

Drake av strandved och juteväv

07 september, 2016

Ibland är det kul att göra egna väggdekorationer som inte är traditionella tavlor. En flygande drake som symbol för frihet, öppna vidder och sommar. Den får bli bärare av sommarens alla minnen. Stommen är också två bitar strandved, grånade av salt, vatten och sand upphittade på stranden jag kallar min.

Läs hela artikeln

Istället för halvädelstenar och elfenben

31 augusti, 2016

Ädla stenar har lockat människor i tusentals år. Men. Ädelstenar är inte så enkla att forma som man vill… Kanske var det därför man började använda elfenben en gång i tiden? Och elfenben varken kan eller vill man använda numera. Men visst är det vackert! Lösningen är en blandning av resin och mineraler. Det ger ett material med fantastiska möjligheter att formge smycken som man själv vill. Materialet går att såga, fila, slipa och polera på samma sätt som till exempel trä. Men resultatet blir mer som en ädelsten – eller elfenben om man väljer det vita.

Läs hela artikeln

Lampskärmar flätade av jeanstrasor

24 augusti, 2016

En gammal jeanskjol som legat oanvänd i åratal någonstans längst in i ett hörn av garderoben gav oss en ljus idé. Kjolen var extremt otrendig och en sådan man vet att man aldrig kommer att använda igen. MEN jeans är ju aldrig fel! Det är bara modellerna som går ur tiden. Man kunde kanske göra en trasmatta av den gamla kjolen? Det skulle vara snyggt med en trasmatta i gammalt jeanstyg. Men eftersom det inte skulle räcka till mer än en väldigt liten matta dök idén om en flätad lampskärm upp istället. Trasorna räckte till två skärmar och vi använde oss av fanérbottnar till rottingflätning som stomme.

Läs hela artikeln

Klockor av gamla plåtburkar

17 augusti, 2016

Gamla bakformar och plåtburkar hittar man i parti och minut på loppis. Inte alltid så funktionella, kanske med gammal rost på insidan. I alla fall inte för ändamålet de var avsedda för från början. Men som urtavlor fungerar de finfint!

Läs hela artikeln

Handspegel med skinnram

10 augusti, 2016

Speglar kan man aldrig ha för mycket av! En lagom stor handspegel nära till hands – dessutom i snyggt fodral av skinn. Det får bli den här veckans DIY-projekt. Ett litet utskuret hål som handtag fungerar också som upphängningsögla, allt i ett.

Läs hela artikeln

Trasmatta med textiltryck

27 juli, 2016

En gammal trasmatta från loppis för ett par tior blir som ny med lite textilfärg i sprayform. Ett rutmönster på diagonalen maskerar man enkelt fram med vanlig maskeringstejp!

Läs hela artikeln

Strandfynden som duktyngder

13 juli, 2016

Duktyngder-DIY-Detaljer Känslan av släta varma stenar under bara fötter en ledig dag på stranden. Vem vill inte spara den? Säkert har även du fyllt ut tomrummen i resväskan med stenar och strandved på väg hem från semestern.

Läs hela artikeln

Kul klädnypsgubbar till sommarfesten

07 juli, 2016

Vankas det bröllop i sommar – eller bara en mindre familjefest? Ni vet, ofta är det de små detaljerna som gör det. Den där lilla extra omsorgen. Som en kul klädnypsgubbe på glaset, till exempel. Den kan också hjälpa till att vakta glasen så att ni inte blandar ihop dem i minglet. De här klädnypsgubbarna är målade på gammaldags klädnypor.

Läs hela artikeln

Bokstavsklossar för den första abc-träningen

29 juni, 2016

Träklossar är en klassisk leksak som aldrig går ur tiden. Samtidigt ett bra sätt att ta de första staplande stegen i lästräningens abc. Det är enkelt att tillverka sina egna bokstavsklossar. Kanske färgmatcha dem till barnrumstapeten?

Läs hela artikeln

Jeansväska med läderförstärkningar

22 juni, 2016

En rejäl väska som rymmer allt för sommarutflykten och dessutom tål lite tuffa tag. Den som behöver en sådan räcker upp en hand!

Läs hela artikeln

Flugkupa i ståltråd och tyll

15 juni, 2016

Flugor i maten och getingar i glasen. Nej, tack! Surrandet hör visserligen sommaren till – men det går att skydda mat och dryck från krypen. En enkel flugkupa med stomme av ståltråd och nät av tyll svänger man ihop på några lediga sommartimmar i skuggan. Det är dessutom riktigt roligt! Och sen är maten fredad.

Läs hela artikeln

Babymobil i filt

08 juni, 2016

Bomullsmjuka moln och tunga regndroppar, rosafärgade månskäror och silvergrå stjärnor i skyn. Klassiska symboler ska läras tidigt och går aldrig ur tiden. Babymobiler i filt med klassiska symboler som moln, regndroppar, stjärnor och månar har blivit mycket populärt på senare tid. Bra idéer brukar ju bli det! Och det är busenkelt att göra sin egen variant. Bara att rita upp formerna på ett papper, klippa ut, rita av mönstret på filten och sedan sy ihop bitarna med lite stoppning emellan. Ingen koll på aviga och räta, ingen klippning av hörn eller vändning.

Läs hela artikeln

Klackring i skaftämne

01 juni, 2016

Vissa material som är ämnade till något helt annat kan ha fler användningsområden. Raffir skaftämne är först och främst ämnat att göra vackra knivhandtag av. Men svart och metall låter väl som ett klockrent material att tillverka smycken av? Vi var helt enkelt tvungna att prova!

Läs hela artikeln

Kalligrafi – på nytt sätt

25 maj, 2016

Handskrift är en närmast utdöende konst idag. Att få ett handskrivet inbjudningskort, brev eller bara placeringskort tillhör inte längre vardagligheterna. Och just därför desto mer uppskattat! Återigen är det också fler som intresserar sig för kalligrafi – gärna med en modern och lite friare stil.

Läs hela artikeln

Brevvikt i resin

18 maj, 2016

Skörden av handskrivna brev har säkerligen sinat i de flestas brevlådor. Men så mycket roligare när man får något! Och visst har väl den digitala tidsåldern ökat värdet på de gamla handskrivna breven ur gammelmormors gömmor, i alla fall i affektionsvärde. Så en brevvikt kanske kan vara på sin plats överst i samlingen, för att hålla breven på plats när sommarnätternas bris drar in genom öppna fönster. En halvsfärisk glasbubbla håller ordning på breven, och ger samtidigt en vacker förstoringseffekt. Gör din egen brevvikt med tvåkomponentsresin gjutet i gamla glödlampor.

Läs hela artikeln

Förkläde i skinn

11 maj, 2016

Ett förkläde i vackert, naturfärgat läder står högt på mångas önskelistor just nu. Så varför inte sy ett själv? Även om man inte är så van att sy i läder är det faktiskt inte svårare än att sy en plånbok. Det naturgarvade getskinnet vi använt här kommer att mörkna, bli fläckigt och få en vacker patina med tiden. Gillar man inte det kan man välja ett annat skinn som kan smörjas och är tåligare mot fläckar och jämnare i färgen.

Läs hela artikeln

Blå batik – och shibori

27 april, 2016

Blå batik och blå shibori känns väldigt rätt just nu. Båda är urgamla textila färgningstekniker som kan göras i samma färgbad. Batikmönstren får man genom att knyta snören eller gummistoddar runt tyget och på så sätt få runda cirklar eller streck med oskarpa konturer som är ofärgade. Batiken har kommit och gått i modebilden och som inredningstextilier genom tiderna. Shibori känns däremot lite nyare i vår del av världen. Tekniken kommer ursprungligen österifrån, från Japan. Och den förknippas ofta med den marinblå färgen, även om också andra kulörer använts historiskt. Både batik och shibori är så kallade reservagetekniker, där man på olika sätt ser till att spara delar av tyget ofärgat. Man kan aldrig till fullo styra resultatet. Men det är kanske också det som är charmen! Det är alltid lika spännande att se resultatet…

Läs hela artikeln

Visp i luffarslöjd

20 april, 2016

Köksredskap i luffarslöjd var lika självklart förekommande i ett kök för hundra år sedan som plastskålar är idag. Vispar, karottunderlägg och brödnaggar i luffarslöjd fanns i alla hushåll – och de var tillverkade för hand. Och visst har de väl en slags charm som få masstillverkade föremål besitter? Numera ägnar vi oss kanske inte främst åt luffarslöjd för att vi har ett behov av att tillverka våra egna bruksföremål, men hantverket lever kvar. Och det är ganska enkelt att lära sig! En visp kan i stort sett vem som helst böja till. Man måste ha lite styrka i nyporna, ett par tänger och en rostfri tråd. Den rostfria tråden är lite hårdare och lite svårare att böja än den svarta mjukglödgade järntråden som man annars ofta använder till luffarslöjd. Den rostfria tråden har lite mer egen vilja och det krävs kanske lite träning innan man lyckas få det som man vill. Men en rulle ståltråd kan man göra många vispar av! Så det är bara att sätta igång och träna.

Läs hela artikeln

Ljuslyktor i betonglera

13 april, 2016

Ibland är bästa verktyget dina två händer. Ganska ofta, om man tänker efter. Och den allra äldsta tekniken att forma lera var genom tumning. Den som blir riktigt skicklig på tekniken kan nypa fram fantastiska skapelser ur lera. Använder man dessutom en lufttorkande lera är det allt man behöver! Sina två händer och en klump lera. Lufttorkande lera behöver varken brännas eller krymper nämnvärt och förutom den klassiskt kritvita leran finns numera även en lufttorkande lera som ser ut som betong när den torkat. Det är trevligt att göra ett litet potpurri av ljuslyktor och minivaser i vit och grå lera som passar fint till vårens första blommor.

Läs hela artikeln

Linnelampa i enklaste modell

30 mars, 2016

Enklare än så här kan det knappast bli. Men varför krångla till det? Ett vitt linnetyg och en lampskärmsstomme är allt man behöver för att fixa sin egen lampa. Och betydligt billigare än de liknande du kan köpa i inredningsbutiken.

Läs hela artikeln

Äggställ till de nyvärpta äggen

25 mars, 2016

Alla lyckliga hönsägare brukar märka att våren är på väg när hönsen börjar värpa på allvar igen. Men även om man inte har egna höns kan det vara trevligt att förvara äggen med stil – i ett egentillverkat äggställ i trä.

Läs hela artikeln

Ljus idé för de udda kaffekopparna

09 mars, 2016

Gamla tiders kaffekoppar används allt mer sällan. De flesta av oss vill ha större muggar att dricka kaffe ur, så de gamla kopparna blir kanske mest stående i något skåp. Vilket är synd eftersom de ofta är väldigt vackra! Men det går ju att använda dem till annat. Gamla kaffekoppar är perfekt att gjuta ljus i. De här udda kopparna är inköpta på loppis för ett par tior, sen behöver man bara vekar och ljusmassa, om man inte sparat en massa ljusstumpar som man kan återanvända. Så här lagom till påsk känns det helt rätt med lite extra färgklickar på bordet, så även ljusmassan har vi färgat för att få ytterligare färg.

Läs hela artikeln

Påskfåglar i filt

02 mars, 2016

Äntligen är det mars! Fåglarna kvittrar utanför fönstret och inne kan man sätta igång med påskpysslet på allvar. Snart är det påsk! Fula finkar och ruggiga ugglor kommer att häcka på vårt påskbord i år. Det här påskpysslet är perfekt att pyssla tillsammans med barnen. Det ska inte vara perfekt – fantasifullt och fulsnyggt är ordet! När fåglarna är färdiga använder man dem som ljusstakar på bordet. Eller så klär man in en oöppnad flaska med något gott i som den perfekta gå-bort-presenten i påsk. Vi har använt oss av fyra olika färger på filten och delat upp dem i grupper om tre-och-tre. På så sätt får man lite ordning bland färgerna. Flaskor i olika höjder och former är också trevligt om man vill ha en hel flock på bordet.

Läs hela artikeln

Äggkorg i luffarslöjd

24 februari, 2016

En klassisk äggkorg i luffarslöjd är lika användbar idag som för hundra år sedan, när luffarna var en vanligt inslag i vardagslivet. Efter den industriella revolutionen på 1800-talet blev ståltråd en billig och lättillgänglig vara, vilket kringdrivande luffare snart upptäckte. Den som hade lite sinne för proportioner, starka nypor och ett par tänger kunde tjäna sitt levebröd på att tillverka allt från korgar till karottunderlägg, brödnaggar och vispar i ståltråd. Någon verkstad behövde man inte, den kunde man liksom ”ha i fickan”. Trådslöjden blev en konstart som så småningom kom att kallas luffarslöjd just eftersom så många luffare blev duktiga på konsten. Men den är populär än idag och har fått ett uppsving på senare år, vilket inte minst märks i antikhandeln där priserna på gamla kroger och andra föremål mångdubblats. En klassisk äggkorg är lika dekorativ som praktisk och har man inte tummen mitt i hand tillverkar man en själv på några timmar!

Läs hela artikeln

Mässingssmycken

17 februari, 2016

Allt är inte guld som glimrar, brukar det heta. Så sant. Det kan ju vara mässing också! Trenden med koppar och mässing verkar hålla i sig. Vi är många som älskar både koppar och mässing i allt från inredningsdetaljer – till smycken. Med en bit mässingsplåt, en guldsmedssåg och några filar kommer man långt när man ska tillverka egna smycken. Sen är det bara att sätta igång och leka och experimentera med formerna. En cirkel och en peacesymbol, stilrent och enkelt. Så fick det bli när vi gjorde de här smyckena.

Läs hela artikeln

Flasklampor – och konsten att skära i glas

27 januari, 2016

Urdruckna vinflaskor är ofta mycket vackra. Speciellt när ljus bryts igenom dem. Antagligen är det därför de blivit så klassiska som ljusstakar. Men det går att använda dem som lampskärmar också, gärna i en hel rad över ett bord eller i ett fönster. På några av dem kan vackra etiketter få sitta kvar, medan andra gör sig bäst nakna. För att kunna använda flaskor som lampskärmar behöver man skära av botten, vilket är en konst sig. Det bör sägas direkt: Det är inte helt lätt att skära i glasflaskor. Man bör räkna med att kanske vartannat försök misslyckas. Men materialet är ju inte dyrt, så det är bara att fortsätta tills man lyckas!

Läs hela artikeln

Hushållspappershållare i skinn

20 januari, 2016

Snygga hushållspappershållare växer inte på träd direkt. Och hittar man någon man tycker är snygg – är den inte gratis. Återstår: Att tillverka en själv. En av de snyggare vi sett var klädd med läder. Så fick det bli! Naturgarvat läder blir bara snyggare med tiden. Lite fläckar ger bara vacker patina, tycker i alla fall vi. Därför har vi valt ett naturgarvat getskinn som är ganska tunt, knarrar karaktäristiskt när man hanterar det och åldras med värdighet. Bottenplattan till den här hushållspappershållaren kommer från en gammal lampfot som sett bättre dagar. Men det går lika bra att såga till en rund eller kvadratisk bottenplatta av en vanlig bräda, och sedan borra hål i den i mitten.

Läs hela artikeln

Ryakudde av återvunnen textil

13 januari, 2016

Det slängs alldeles för mycket textilier i vårt land. Tyg som det egentligen inte är något fel på mer än att plaggen vuxits ur, blivit omoderna eller i värsta fall fått någon fläck eller ett hål. Med risk för att låta en aning gammaldags, men vissa saker var bättre förr. Då var man i alla fall bättre på att ta tillvara och göra nytt av gammalt. Trasmattor var ju ett ypperligt sätt att ta tillvara! Och det finns fler tekniker som bygger på återvinning. Locket hooking är en slags mattvävningsteknik som man inte behöver någon vävstol till. Istället använder man sig av en färdig mattväv i stärkt bomull och en locket-hooking nål som ser ut som en vanlig virknål i ena änden men har en nålögla i den andra. Med den fiskar man upp öglor av trasor genom väven och låser sedan öglorna genom att dra ett band igenom dem. På så sätt kan man sitta bekvämt tillbakalutad i soffan och göra vackra trasmattor medan favoritserien går på tv:n. Dessutom kan man ännu enklare skapa de mönster man vill. Till den här kudden har vi använt oss av locker-hooking tekniken, men istället låtit trasorna bilda långa öglor och ändar på rätsidan – som en rya. Ett par gamla spillbitar som blivit över vid andra syprojekt kom väl till pass. Men man skulle ju ännu hellre kunna göra en av olika gamla utslitna jeans, eller barnens gamla favoritklänningar i rosa toner. Tänk vilket härligt minne att ha kvar!

Läs hela artikeln

Enkla bokstöd

05 januari, 2016

Ett rejält stöd att luta sig emot, det är vad många av oss önskar sig mest av allt. Men just nu är det böckernas tur. De här bokstöden är dessutom både praktiska och snygga. Och du tillverkar dem enkelt själv. En gammal överbliven trästolpe som låg och skräpade i en brädhög är vad vi använt, ohyvlad och ruff i ytan. Lite torrsprickor fick vi också på köpet. Men det blir snyggt när man målar dem!

Läs hela artikeln

Ljuslyktor i gips

21 december, 2015

Enkelt, men effektfullt. Ljuslyktor gjorda av gipsbindor på ballonger är inga större svårigheter att slänga ihop. Fast de ser kanske inte mycket ut för världen medan gipset torkar…

Läs hela artikeln

Julkotte i skinn

15 december, 2015

Skinnspill. Vad gör man av sånt? Små bitar i alla tänkbara former som blivit över. Mellanrummen mellan det som blivit väskor, plånböcker, skärp och ipadfodral. Julpynt! Spillet är perfekt till en kotte att hänga i granen, eller bara lägga i ett stilleben med ett par ljus och några julkulor.

Läs hela artikeln

Julstämning med koppartråd och gammalt papper

08 december, 2015

Den röda tråden den här veckan… är koppartråd. Ett så enkelt material, men samtidigt så vackert. Och användbart! Linda några varv runt en klädnypa av gammaldags modell, böj till ett par vingar och avsluta med en liten gloria. Vips har du en jättefin placeringskortshållare för glögglasen.

Läs hela artikeln

Snart advent…

25 november, 2015

Då var det snart advent och adventspyntet ska plockas fram och årets julpyssel planeras. Klassiska adventsljusstakar i alla ära, men det är kul att förnya sig! Gamla flaskor i färgat glas springer man ofta på på loppis och de kan snabbt piffas upp till att bli årets finaste adventsljusstakar. Lite porslinsmålningspennor och egentillverkade schabloner fixar gemet. Du behöver: Porslinsmålningspenna, vit Bruna glasflaskor Korkar Ljushållare Kanelstänger Torkade apelsinskivor Schablonfilm eller vanliga plastfickor Maskeringstejp Schablonkniv Skärmatta Tuschpenna Tillgång till dator och skrivare

Läs hela artikeln

Spegelram av klädnypor

17 november, 2015

Aldrig kan man väl få för många speglar i ett hus. I alla fall inte om de har en vacker inramning. Och det är just det vi tänkte fixa nu. En spegel med ram av förgyllda klädnypor – en kul kontrast mellan enkelt och exklusivt! Du behöver: Rund spegel Klädnypshalvor, 92 st Klädnypor eller gummisnoddar, 92 st Trälim Limpistol med smältlim Vattengrund eller primer för bladguld Bladmetall i guldfärg Penslar, 2 st

Läs hela artikeln

Läderklädd bestickhållare

04 november, 2015

Gamla konservburkar kan man göra mycket fint av! Med en ny kostym i läder förvandlas burkarna till en praktisk – och snygg – bestickhållare. Du behöver: Läder, gärna getskinn Skärmatta eller underlag att skära på Rullkniv Linjal eller stålvinkel Falsben och kantpolerare Sporre Syl Nålar Vaxad lintråd 6 konservbukar Träskiva ca 11 x 19 cm (beronede på konservburkarnas storlek) Lim Maskinskruv 3 st Mutter, 3 st Borrmaskin Borr Maskiningstejp Mässingsspik Gör så här: Mät dina konservburkar och skär till sex bitar i av skinnet som precis klär över burkarna. Om du aldrig tidigare arbetat med läder kan det vara bra att ta en snabblektion via en dvd-film som du hittar här. Markera långsidorna på läderbitarna med falsbenets ände så att du får en markerad linje i skinnet att följa med sporren. Dra sporren i spåret så att du får tydliga markeringar var du sedan ska göra hålen med sylen. Gör hål med sylen. Nu är det dags att börja sy. Klipp till en bit vaxad lintråd som är ett par decimeter längre än långsidans dubbla längd. Fäst en nål i varje ände av tråden och fäst den genom att dra sticka nålen igenom tråden och dra den tillbaka igen (se bilden). På så sätt sitter nålen fast ordentligt i sina ändar och du slipper tappa dem. Dra en nålen genom första hålet och dra igenom tråden till mitten. Dra sedan den ena nålen från ena sidan och den andra från andra sidan och dra åt. Fortsätt likadant hela sömmen. Sy ett par stygn tillbaka vid slutet och fäst trådarna på baksidan av skinnet. Sy likadant längs alla långsidor på alla skinnbitar.

Läs hela artikeln

Luftballonger!

27 oktober, 2015

Bara för att de är så fina. Luftballonger, alltså. Allt man gör måste ju inte gå att använda. De här ballongerna är bara till för att tittas på, hängas i ett fönster eller som en mobil någonstans där de kan se fina ut. För det är något visst med luftballonger. Kanske är det det där riktigt analoga, gammeldags, otämjbara. Kanske frihetskänslan. Hur som helst verkar vi ju inte vara ensamma om att gilla luftballonger just nu. De dyker upp lite här och var på allt från tyger och tapeter till barnrumsdekorationer. De här luftballongerna är enkla att tillverka själv. Och man har jätteroligt under resans gång! Du behöver: Gipsbindor Ballonger Natursnöre Färg Pensel Klädnypor Värmeljus (bara metallkoppen) Mässingstråd eller fiskelina att hänga upp ballongerna i

Läs hela artikeln

Lightbox med smalare budget

21 oktober, 2015

Gatuskylten som inredningsbelysning har blivit omåttligt populär. Men smakar det så kostar det. En ganska rejäl slant får man vara beredd att punga ut om man vill ha sin egen gatuskylt därhemma. Eller så tillverkar man sin egen! En vit akrylplastskiva, lite kontaktplast, brädor och en ljusslinga är ungefär allt du behöver för att göra din egen lightbox i budgetklassen.

Läs hela artikeln

Vinflaskor i betong

14 oktober, 2015

Från garaget rakt in i finrummet. Betongen har gjort en rejäl klassresa under det senaste decenniet. Som hobbymaterial är betong fantastiskt till allt från fågelbad till krukor och bordsskivor. Formar till betonggjutning kan man göra själv eller köpa färdiga. Eller hitta i skafferiet! Vinflaskor i PET- modell av plast fungerar fantastiskt som formar till dessa ljusstakar.

Läs hela artikeln

Mera geometrilek! Tavla av pappersromber

23 september, 2015

Vi fortsätter geometrileken den här veckan också. Nu är det romber som gäller. Kanske har du redan lagt märke till att många kreativa DIY-bloggare skapat effektfulla mönster till tavlor och kuddar med trianglar och romber. Vi har låtit oss inspireras och gjort en tavla av pappersromber. Papper i tre gröna toner och en svart är vad vi utgått från. Sen är det bara att leka loss med mönstret. Det är nästan som att lägga pussel – med skillnaden att inget är fel!

Läs hela artikeln

Väggbonad i makramé

09 september, 2015

De flesta har nog någon gång knutit makramé. I skolslöjden om inte annat. Grundtekniken är enkel, ett par olika sorters knutar är allt man behöver lära sig, men sen kan de varieras och utvecklas nästan i det oändliga! I ett tidigare inlägg här på bloggen om armband i makramé ser du den vanligaste makraméknuten. Det är egentligen en helt vanlig knut, men där en eller två trådar löper igenom knuten. Du kan också hitta en utförligare beskrivning av makraméknutarna här. Eller i det här filmklippet

Läs hela artikeln

Guldkant på sommarminnen

02 september, 2015

Då var september här. Men minnena av sommaren har vi kvar. Somliga bara i minnet, andra kanske i små burkar som dessa. Snäckor, stenar och andra sommarsouvenirer gör sig bra i genomskinliga glasburkar. Vanliga glasburkar som vi piffat upp en aning med sprayfärgade plastfigurer.

Läs hela artikeln

Sticka med mässingstråd

25 augusti, 2015

Att ståltråd är ett otroligt användbart material upptäcktes redan på 1800-talet när den började tillverkas industriellt. Den så kallade luffarslöjden fick sitt namn av att kringresande hittade ett sätt att tjäna pengar på föremål de kunde tillverka med sina egna händer och ett billigt material. Det var praktiskt för den som inte hade någon fast adress eller arbetsplats – man behövde ju i princip bara en rulle tråd, ett par tänger och sin egen fantasi! Den traditionella luffarslöjden har sina egna tekniker. Men tråden har oanade möjligheter om man bara tänker utanför boxen! Så varför inte sticka med ståltråd?

Läs hela artikeln

Ljusstakar av sommarens drivved

19 augusti, 2015

Sommarens strandpromenader ska sent glömmas. När höstmörkret tränger sig på är det trevligt att ha något kvar som för tankarna till de där kvällarna när ljuset aldrig ville ta slut. Plockade du hem någon drivved från stranden? Vackert patinerad av salt vatten och sandkorn.

Läs hela artikeln

Måla masker till sommarfesten

28 juli, 2015

Ibland vil man ha den där extra festförhöjaren. En lek, eller ett pyssel för att sätta pricken över i på festen. Några larviga hattar på kräftskivan. Eller varför inte några masker? Man kan ju till och med låta gästerna måla dem själva på plats på kalaset!

Läs hela artikeln

Bokstavspärlor

22 juli, 2015

Bokstavspärlor har blivit mycket populära på senare tid. Vi ser dem kanske oftast på smycken och allra oftast i armband. Men det går att använda bokstavspärlorna till så mycket mer!

Läs hela artikeln

Fina frukter – pärlplattor med en exotisk twist

08 juli, 2015

Sommarens första riktiga värmebölja har lagt sig. Vi har pustat i skuggan, nästan klagat en aning på hettan – trots att alla vet att det är strängt förbjudet! Men när det blir riktigt varmt orkar man inte göra så mycket, man vill bara ligga och lata sig och dricka fruktdrinkar. Pärlplattor är dock ett perfekt sommarpyssel. Vi har gjort dem på temat exotisk frukt. Det blev bland annat ett par halsband. För att göra runda pärlplattor behöver du runda piggplattor. Och så rörpärlor förstås. Till halsbanden använde vi även en nyckelring och satinband.

Läs hela artikeln

Glassiga dekorationer!

01 juli, 2015

Äntligen har det blivit lite glassväder! Glasstruten är nästan en symbol för sommar, glädje och fest. Så vad passar inte bättre som dekoration på en födelsedagsfest eller ett sommarkalas? Kanske istället för en gardin eller blomkruka? De här glassarna smälter inte fort, men tar inte heller lång tid att göra. Garnbollarna gör man precis som vanliga garnbollar. Använd en garnbollsmall eller klipp till en mall i kartong. Beskrivning på garnbollar ligger i ett tidigare blogginlägg om Pompom, om du vill se en utförligare beskrivning. Här har vi använt garn av flera färger. Om man virar två eller tre trådar samtidigt går det dessutom dubbelt så snabbt!

Läs hela artikeln

Förnya med sprayfärg!

24 juni, 2015

bland känns vardagen lite grå, hemmet färglöst och behov av en uppfräschning. Men. Man drar sig en aning för att ta fram målarburken. Slipa, tvätta och kladda med färg. Och penslar som sen ska göras rena… Ni kanske känner igen det? Lösningen heter sprayfärg! Aldrig har det varit så lekande lätt att sätta färg på tillvaron som med en sprayflaska i handen. Enkla saker som gamla konservburkar, fula gamla brödkorgar och alla möjliga loppisfynd som annars kanske hade åkt i soporna kan få nytt liv med lite ny färg. Till och med vanliga papperspåsar kan med lite färg på sig fungera som blomkrukor eller brödkorgar. Med förra veckans vattenmelon-tema kvar på näthinnan valde vi kulörer i samma färgskala. Men det finns mer att välja mellan, sprayfärgen finns i massor av kulörer. Förutom sprayfärgen kan det vara bra att ha lite maskeringstejp till hands också. Med den har vi till exempel maskerat benen på stolarna. Sen är det bara att sätta igång! En liten varning måste vi dock utfärda. Det är lätt att bli fartblind och vilja spraya hela världen när man väl börjat. Men det allmogemålade skåpet till exempel, det kanske ska få vara kvar i sitt ursprungliga jag, trots allt.

Läs hela artikeln

Trendspaning: vattenmelon

17 juni, 2015

Det har väl knappast gått någon förbi att vattenmelon är hett just nu. Vid en snabb trendspaning hittar vi vattenmeloner på allt från kläder till accessoarer och inredningsprylar. De pigga färgerna känns härligt somriga, så haka på!

Läs hela artikeln

Pompom till sommarfesten

10 juni, 2015

Sommaren har börjat på allvar nu – och sommarens alla fester likaså. Skolavslutningarna avlöser varandra och snart är det midsommar! Ett relativt enkelt sätt att göra dukningen extra festlig är att tillverka pompoms i vanligt silkepapper. Att hänga stora fluffiga pompoms över bordet ger mycket karaktär och feststämning! Här har vi också låtit bli att veckla ut ena halvan på en pompom, det kan bli fint att lägga på bordet som dekoration istället, eller tillsammans med blomsterdekorationer. Visst går det att köpa färdiga popoms, redo at bara veckla ut. Men det är inte särskilt svårt att tillverka dem själv.

Läs hela artikeln

Pimpa loppisglasen med några pennstreck

02 juni, 2015

Välkommen juni! Nu börjar sommaren på allvar med sommarlov, uteliv och saftkalas i syrénbersåer. Kanske vill man inte använda de allra finaste glasen utomhus, men med ett par pennstreck kan man förvandla de gamla repiga loppisglasen till finaste kristall!

Läs hela artikeln

Smycken i silverlera

27 maj, 2015

Smycken i äkta silver behöver inte vara så krångligt att tillverka helt på egen hand. Uppfinnandet av silverlera har gjort smidandet lekande lätt! Silverlera är en lera bestående av pulvriserat finsilver utblandat med ett bindemedel. Man formar leran på fri hand, eller trycker ut den i en form. Sen låter man leran torka så att vattnet i leran avdunstar, innan man bränner den med en gasolbrännare. Då brinner bindemedlet bort och leran sintrar, alltså smälter ihop. Den som är duktig på att hantera silverlera kan göra otroligt avancerade smycken. Men man kan komma långt även på det allra enklaste vis!

Läs hela artikeln

Ett par balletskor – av ståltråd

20 maj, 2015

Ståltråd är ett underskattat material. Med en mjukglödgad ståltråd kan man skapa nästan vad som helst. Allt man behöver är en rulle tråd, ett par tänger, två händer och den egna fantasin! När den industriella revolutionen gjorde ståltråden till ett billigt material upptäckte man snabbt att tråden är perfekt att tillverka diverse bruksföremål av. Allt från karottunderlägg till brödkorgar, vispar, brödnaggar, fågelburar och leksaker tillverkades i ståltråd för hand. Kringresande så kallade luffare blev inte sällan duktiga på konsten och hantverket blev ett sätt att kunna få in pengar till brödfödan. Därför kallas trådslöjd ofta luffarslöjd idag. Numera blir det allt vanligare att tråden används för att tillverka konstföremål och dekorationer. Mjukglödgad ståltråd är perfekt att skulptera i. Men om man tycker det låter lite för avancerat kan man istället göra tvådimensionella dekorationer. Det är precis som att rita – fast med ståltråd. Det kan bli riktigt dekorativt, även med de allra enklaste trådarbeten.

Läs hela artikeln

Garnbollar!

12 maj, 2015

De flesta av oss har gjort dem någon gång. På förskolan. I slöjden. Garnbollar! Gamla klassiker tål att dammas av ibland, få nytt liv på nya platser på nytt sätt. Nu är det garnbollarnas tur! Pompoms av alla de slag har fått ny popularitet på senare tid. Skira, vita silkespapperspompoms hängandes från taket över bröllopsmiddagen. Kitchiga, färgglada honeycombs i barnrummet. Du kan säkert se bilderna framför dig. Men nu är det som sagt garn som gäller. Visst går det att göra som på dagis, klippa till en rund pappbit med ett hål i mitten. Men vill man snabbt göra många kan det vara skönt att använda färdiga garnbollsmallar, likt dessa.

Läs hela artikeln

Våningsfat av vintagefynden

29 april, 2015

På nästan varje loppis kan man hitta gamla nysilverfat för någon tia. Ofta rejält oputsade, kanske lite repiga och med någon buckla. I lådan bredvid hittar man kanske gamla bakformar i metall. Även dessa med en och annan skönhetsfläck.

Läs hela artikeln

Drömfångare

22 april, 2015

Drömfångaren kanske borde utses till årets DIY. Överallt ser man dem i alla tänkbara versioner. Den ursprungliga drömfångaren gjordes av indianer i nordamerika och troddes besitta magiska egenskaper. Hängandes intill en sovplats skulle drömfångaren kunna stoppa onda drömmar och locka till sig goda. Ursprungligen gjordes drömfångarna av grenar som bands till en cirkel med ett spindelnätsliknande mönster knutet av senor inuti. Längst inne i mitten satt en pärla eller ädelsten som skulle locka till sig vackra drömmar. För de flesta av oss är drömfångaren idag mest av allt en dekoration och fantasin för hur de kan utformas verkar aldrig sina!

Läs hela artikeln

Alla kan sticka!

15 april, 2015

Är du en av alla oss som aldrig riktigt lärt sig att sticka? Som har svårt att få till jämna maskor och tycker att en stickbeskrivning är rena grekiskan? Då är det här goda nyheter till dig. Alla kan sticka! Jojo, tänker kanske du. Alla kan ju sjunga också, brukar det ju heta… Men det här är annorlunda! Näst efter hjulet är kanske stickringarna världens bästa uppfinning! (Nåja, en aning överdrivet kanske…) Med hjälp av en stickring kan man sticka jämna maskor utan att trassla in sig och få ett otroligt jämnt resultat. Därför används ringarna också ofta av barn. Men de är även ett perfekt redskap för vuxna. Varför krångla till det – om det går att göra det enkelt för sig? På stickringar stickar man tuber likt dem man kan sticka på rundstickor. Tuberna är perfekta att pimpa hemmet med på olika vis. Man kan sticka lampskärmar, kuddar, ljuslyktor eller grytlappar.

Läs hela artikeln

Dip-dye, eller doppfärgning på ren svenska

08 april, 2015

Söker man på ordet ”Dip-dye” på nätet hittar man massor av bilder, främst på fantasifulla hårfrisyrer och hår doppfärgade i glada kulörer. Oftast är det topparna eller de nedre delarna av ett långt hår färgats. Dip-dye är numera ett begrepp inom frisörvärlden. Enligt samma princip kan man doppfärga textilier som dukar, gardiner, servetter, väskor eller förkläden. Doppingen ger en mjuk övergång mellan färgat och ofärgat och beroende på hur man doppar kan man få effekter som flera steg mellan mörkt och ljust. Färgen blir levande och personlig!

Läs hela artikeln

Snabba kråkfötter till påskbordet

01 april, 2015

Ibland hinner man inte. Städa, handla, laga mat. Pyssla. Kanske har man stora planer för påskdekorationerna, och så plötsligt är påsken här. Det här är några snabba kråkfötter (eller är det kycklingfötter måntro?), du böjer till dem på en halvtimme av ståltråd. Ett litet äggformat kort med namn, eller kanske bara en liten ”glad påsk” hälsning hålls fast av den lilla fotställningen. Ringen som håller kortet blir samtidigt en liten ”gula” på det äggformade kortet som man kan färglägga om man vill.

Läs hela artikeln

Pappersägg till påskriset

11 mars, 2015

Knappt har sportlovet tagit slut förrän det är dags för påskförberedelserna. Riset ska tas in i god tid för att hinna slå ut till påsk. Och har man lite fantasi finns det så mycket annat att dekorera riset med än de klassiska färgade fjädrarna. En girland med ägghalvor tillverkad av gammalt notpapper kanske?

Läs hela artikeln

Värmande äggmössor till frukostbordet

04 mars, 2015

Ljumma, nykokta ägg på frukostbordet håller sig varma lite längre med en fin filtmössa. Som samtidigt kan bli en kul dekoration till frukostbordet, nästan som ett placeringskort. Låt en hel familj av harar och kycklingar sätta pricken över i på påskbuffén!

Läs hela artikeln

Gipskrukor - som gjutet för vårens första blommor

25 februari, 2015

Nu är det vår i luften! De första krukorna med vårlökar är här. Pärlhyacinter, krokus, iris och kungsängsliljor i kruka är ett vackert sätt att välkomna våren inomhus. När de blommat över kan man spara lökarna och peta ned dem i jorden utomhus för blomning nästa år. Ett fint sätt att rama in blommorna är att tillverka äggformade krukor. Man gör dem enkelt själv av gipsbindor på en vanlig ballong.

Läs hela artikeln

Vårkrans till dörren

18 februari, 2015

Dörrkransen blir aldrig fel. Den måste bara uppdateras lite efter årstid och humör. Än finns inga blommor att binda kransar av, men knoppande vide får gärna ingå i vårkransen. Den här passar fint till påsk, men håller även ett bra tag efteråt. Materialet klarar att hänga utomhus länge, i ur och skur.

Läs hela artikeln

Schablontryck med sprayfärg

18 februari, 2015

Schablontryck på kuddar är en snabbt och enkelt sätt att piffa upp och förnya hemmet en aning. Med schabloner är det enkelt att få snygga kanter på trycket. Använder man sprayfärg för textil blir det ännu enklare! Risken att färgen kryper in under kanterna är mindre med sprayfärgen. De här kuddarna har vi sytt i en ganska grov juteväv för att få ett rustikt uttryck.

Läs hela artikeln

Tre-i-rad Sällskapsspel med guldkant

08 februari, 2015

Snön yr utanför fönstren och vissa lediga dagar är det skönt att bara sitta inne i stugvärmen med en kopp te, familj och vänner. Ett klassiskt tre-i-rad spel är lagom underhållande och kan få ligga framme på soffbordet tillsammans med vackra coffetableböcker och magasin. Det är få ”ingredienser” du behöver för att tillverka det här spelet själv.

Läs hela artikeln

Trustpilot