Påskharar på servettringar av luffarslöjd

20 mars, 2024

Sätt lite extra knorr på påskdukningen - med ett par öron! Snabbt, enkelt, billigt, smakfullt och lite skojigt sätter du pricken över i med dessa servettringar i luffarslöjd.

En svartglödgad järntråd är enkel att böja till precis som man vill och mot en ljus bakgrund blir tråden nästan som ett svart pennstreck. Det ger dig möjligheten att teckna med tråd! Och ibland är det bara det som behövs - ett par enkla pennstreck som blir den sista detaljen i helheten. Servettringar med påskharens öron böjer du till i ett nafs och får dukningen att lyfta. 

Börja med själva ringen. Mät hur stor diameter du vill ha på dina servettringar, det beror ju på vilken sorts servetter du ska använda. Till pappersservetter behövs en mindre diameter än till större tygservetter. Dra ut en bit tråd från spolen och gör en ögla med en ”knut” så att du får rätt storlek.

Böj sedan till et par öron bredvid varandra men tvinna tråden ett varv runt öglan mellan öronen. 

Dra ut mer tråd, ungefär så att det räcker tre arv runt, plus ett par öron till.

Vira tråden runt ringen samtidigt som du fortsätter ett varv runt hela ringen. Böj till ett par öronbågar till , ett par millimeter större än de första utanför dem. Om man vill kan man istället böja till ett par mycket mindre bågar för att simulera ett inneröra, den del man brukar måla rosa när man tecknar en hare.

Fortsätt att vira tråden runt och lämna sisa änden utåt så att den inte river i servetten när man drar av och på ringen.

Den svarta tråden är dekorativ mot ljusa servetter, men tänk på att den kan rosta och missfärga tygservetter ifall du är i en fuktig miljö. Vill du ha en lite mer exklusiv känsla väljer du istället mässingstråd att arbeta med, men den ger bättre kontrast mot mörka färger på servetterna.

Nu återstår det roligaste - att duka upp till påsk!Trustpilot