En slips till Fars dag

26 oktober, 2022

En slips till pappa på fars dag? Slipsen må vara snygg, men för somliga känns den mest som en snara runt halsen. På nyckelknippan blir den en annan femma. En present som klippt och skuren till Farsdag.

Det är inte alla pappor som gillar att ha en slips runt halsen, men en på nyckelknippan kan nog de flesta gilla. Speciellt om den är tillverkad av någon i familjen. Ett mindre läderprojekt som detta är också ett bra och lagom stort prova-på-projekt för den som inte tidigare arbetat med läder. Om man inte vill behöver man inte sy eller använda bokstavspunsar, den går faktiskt lika bra att bara skära eller klippa ut och limma!

Börja med att rita upp ett mönster på ett papper. Våra mått mäter enligt de angivna måtten på bilden här (ej skalenligt för utskrift).

Klipp ut och rita av mönstret på en lagom stor läderbit. Använd helst en fettpenna som lämnar streck som går att sudda bort.

Skär och/eller klipp ut slipsen i ett stycke och kontrollera att båda ändar blir lika stora när du viker den dubbelt. 

Om lädret är för tjockt för att det ska gå att vika tunnar du ut det en aning med en skärflingskniv på baksidan. Kniven fungerar ungefär som en osthyvel och med hjälp av den hyvlar du bort tunna lager av lädret tills det är lagom tjockt.

Fukta igenom läderslipsen med en svamp med ljummet vatten och använd sedan läderpunsarna för att stämpla in din text. 

Medan lädret är fuktigt viker du det sedan och lägger det i press för att torka dubbelvikt.

När lädret har torkat helt trär du på en nyckelring och limmar ihop ändarna. Var noga med att torka bort överflödigt lim som tränger ut ur fogen direkt med en fuktig trasa eller svamp.

Låt limmet torka innan och markera sedan var du ska sy runt kanterna. Använd ett falsben med kantpolerare för att markera en linje ett par millimeter från ytterkanten. 

Dra sedan en lädersporre i den markerade linjen för att markera var du ska göra hål med jämna mellanrum för sömmen. 

Gör därefter hål med en syl genom lädret vid varje markering.

Klipp av en bit vaxad lintråd och fäst en nål i varje ände av tråden. Genom att tvinna upp tråden en bit in från änden och sticka nålen tillbaka igenom den fäster man nålen så att den inte riskerar att trilla av från trådändan.

Sy med en sadelmakarsöm runt om. Sadelmakarsömmen sys genom att man syr tråden från båda sidor igenom varje hål. Tråden kommer då att löpa i ”åttor” och ger en mycket stark söm som är lämplig när man syr i läder. Fäst tråden genom att knyta och fäst under stygnen på baksidan av slipsen.

En fin, handskriven etikett i ett snöre blir en perfekt present till världens bästa pappa. Trustpilot