Servettringar av björkstam

04 oktober, 2017

Kritvita, silverskimrande björkstammar är sinnebilden för nordiskt naturmaterial. Så vackert att det knappast behöver bearbetas. Bara att skiva upp i lagom tjocka skivor och borra ett ordentligt hål igenom och vips! så har man höstens vackraste servettringar.

Har man tur hittar man så här vackra björkstammar i vedkorgen när man köpt björkved. Eller kanske har man lite sly på tomten som ändå bör tas ned innan det växter sig till stora träd? Sen är det i princip bara att såga upp i skivor och borra hål igenom.

Det är nästan så enkelt det kan bli - men ändå lite krångligt. För det gäller att ha rätt verktyg för att inte förstöra det där vackra naturen skapat. En riktigt bra såg och en riktigt bra borr är A och O här, annars river man lätt sönder de fina näverkanterna eller borrar upp flisor i träkärnan.  

Du behöver:

Björkstam, cirka 75-80 mm i diameter
Japansk handsåg
Kvistborr, 50, eller 55 mm
Tillgång till pelarborrmaskin
Handtving
Tygtrasor, tex gamla lakan
Slippapper

 

Gör så här:

Såga upp björkstammen i skivor ca 2 cm tjocka. Använd en japansk handsåg som ger fina snittytor - och dessutom är betydligt enklare att såga med än en vanlig fogsvans. Färskt trä som är fuktigt fortfarande är lite trögare att såga och borra i än ved som legat och torkat ett tag, men det går bra vilket som.

Eftersom man borrar ett så pass stort hål i en sån liten diameter är det svårt (och kan vara lite riskabelt) att hålla i stycket med händerna, så därför är det bäst att spänna fast det i en handtving som man kan hålla i när man borrar. Lägg lite tyg emellan träet och tvingen så att tvingen inte lämnar några fula tryckmärken på nävret. Använd en pelarborrmaskin och borra långsamt med kvistborren. I färskt och fuktigt trä tar det en stund att ta sig igenom, men kvistborren ger väldigt fina och exakta hål! Slipa lite med slippapper om det behövs.

 

Låt servettringarna torka något dygn om de är fuktiga - sen är det bara att sätta igång att duka!Trustpilot