Personligt påskpynt – Fågelburar i luffarslöjd

12 april, 2017

Fåglarna har börjat kvittra utomhus och påsken är äntligen här. Den som inte redan påskpyntat har det roliga kvar! Små fågelburar i luffarslöjd böjer man till på en halvtimme. Den mjukglödgade järntråden är enkel att jobba med och det behövs egentligen bara en bit papp och lite torrt gräs från trädgården för att skapa de här små fågelburarna som ruvar på var sitt guldglittrande ägg. Fågelburarna är pynt som kan fungera året om. Fyll dem med ett gäng chokladägg till påsk och byt ut till små fåglar eller fjärilar när påsken är slut. Du behöver: Järntråd 1,5 mm Järntråd 0,7 mm Tång Svart hobbykartong Sax och rund mall eller cirkelskärare Torrt fjolårsgräs Hönsägg eller plastägg Guldspray eller guldglitter, lim och pensel Organzaband

Gör så här:

Rita upp och klipp ut rondeller ur svart papp, cirka 13 cm i diameter. Använd ett litet tefat som mall, eller skär ut med en cirkelskärare. Markera åtta hål med en penna på jämna avstånd en centimeter in från ytterkanten runt hela cirkeln. Stick hål vid markeringarna med en bit ståltråd.

Klipp till fyra bitar 1,5 mm tjock järntråd ca 50 cm långa. Böj järntrådarna till en båge med en mjuk böj på mitten och stick ned ändarna i hålen i pappbotten så att varje båge sitter i hålen mitt emot varandra i botten.

Böj upp ändarna med en skarp 90 graders vinkel så att botten inte trillar ur. Klipp till en bit av den 0,7 mm tjocka järntråden, gör en ögla och snurra sedan ihop de tjockare trådarna i mitten av böjen, högst upp på buren så att de håller ihop stadigt.

Klipp till tre bitar tunn järntråd, ca 50 cm långa. Ta en tråd och vira den ett varv runt varje tjock tråd hela vägen runt buren innan du fäster och klipper av överflödig tråd. Gör likadant med de två andra trådarna så att det bildas ett glest galler.

Vira ihop gammalt torrt fjolårsgräs till ett litet fågelbo lagom stort till buren, dra försiktigt upp de understa gallertrådarna och peta in gräsboet i buren.

Spraya ett urblåst hönsägg med guldfärg eller måla det med lim och strö över guldglitter (eller både och), pilla försiktigt in ägget i boet. Dra tillbaka gallertrådarna så att de fördelas jämnt. Fäst ett band i burens övre ögla och häng upp.Trustpilot