Flugkupa i ståltråd och tyll

15 juni, 2016

Flugor i maten och getingar i glasen. Nej, tack! Surrandet hör visserligen sommaren till – men det går att skydda mat och dryck från krypen. En enkel flugkupa med stomme av ståltråd och nät av tyll svänger man ihop på några lediga sommartimmar i skuggan. Det är dessutom riktigt roligt! Och sen är maten fredad.

Du behöver:

Svartglödgad järntråd, 1,5 mm

Tång

Måttband

Mönsterpapper

Penna

Tyll

Sytråd i matchande färg till tyllen

Tillgång till symaskin

Sax

Vaxad lintråd, natur

Nål

Gör så här:

Kapa till fyra 160 cm långa bitar av ståltråden. Böj dem på mitten runt något runt och lagom stort så att alla trådar formar en ögla. Tvinna ihop dem några varv. Dela upp trådarna två och två och tvinna dem i cirka 30 cm, eller ungefär hälften av trådarnas längd. Böj dem sedan i 90 grader rakt ut åt varsitt håll. Gör likadant med alla trådparen. Tvinna sedan ihopändarna så att de bildar ett skelett till en flugkupa.

Skelettet bildar nu fyra trekantiga former emellan ståltrådarna. Rita av dem på ett mönsterpapper och klipp sedan ut i tyllen. Tänk på att du måste lägga till cirka 2 cm sömsmån.

Sy ihop tyllbitarna, först två och två längs ena sidan och sedan allihop. Lämna en öppning för öglan. Trä på tyllen på ståltrådsskelettet. Sy fast tyllen i ståltrådsskelettet med vaxad lintråd (eller annan stark tråd). Klipp bort överflödig tyll i nederkanter och längs sömsmåner.

Den som vill kan också dekorera nätet med små blommor klippta i filt, eller med broderade blommor.Trustpilot