Brödkorg av rep

03 februari, 2021

Rep, trälim och pensel. Det är alla ingredienserna som behövs till den här veckans smartaste DIY-projekt. När limmet torkat är det bara att fylla på med nybakat bröd.

Ett rep, en skål ur köksskåpet och en flaska trälim. Det är allt som behövs för att tillverka den här brödkorgen.

Börja med botten på brödkorgen. Vi använde ett clipperrep som är 8 mm tjockt, och till den här korgen använde vi två hela rep. Clipperrepet som vi använder ser ut som ett klassiskt hamprep, men är egentligen tillverkat av ett tåligt syntetiskt material, så man börjar med att smälta ihop ändarna på repet så att de inte repar upp sig. Använd en vanlig tändare och bränn försiktigt efter att du tagit bort tejpen i ändarna.

Ringla sedan ihop repet till en tät spiral, mät hur stor botten du behöver från den skål du tänkt använda som stomme. Arbeta på ett slätt och oömt underlag, till exempel ett vaxat papper eller bakplåtspapper.

Ringla på trälim på repspiralen och stryk ut det med pensel så att limmet kommer ned i alla skarvar. Låt torka över natten.

Klä in den skål du tänkt använda som mall med plastfolie, spänn plastfolien tajt runt skålen.

Ställ skålen på botten med den limmade sidan upp och limma fast repet varv för varv. Låt limmet torka över natten, om det behövs kan man klämma fast änden med en klädnypa medan limmet torkar. 

Tänk på att torka bort allt överflödigt lim och lim som hamnat fel, för när det väl torkat blir det starkt och hårt!

När limmet torkat färdigt plockar du ur skålen och plasten, om det behövs målar man på mer lim från insidan med penseln på samma sätt som när man limmar botten. Låt torka.

Nu har du en brödkorg som tål att sköljas av om det skulle behövas.

Dags att fylla upp med bakduk och nybakat bröd!Trustpilot