Ljus idé för väggen

05 maj, 2021

Ordning och reda kan vara en prydnad i sig. Snickra en ljushållare till väggen - lika dekorativt som praktiskt!

Vem har inte upptäckt att stearinljusen är slut i lådan när man som mest vill ha dem? Ljusen är ju en prydnad i sig, och tål att stå framme. I en ljushållare på väggen har man alltid ordning på ljusen och ser när det är dags att fylla på. Samtidigt som ljushållaren blir en dekorativ detalj i inredningen.

Du snickrar ihop ljushållaren av furulister med måttet 27 x 27 mm. Börja med att såga till fyra bitar 24 cm långa och fyra 15 cm som ska snickras ihop till två ”bågar”. Två bitar 7,5 cm långa ska sedan hålla ihop de två bågarna på lagom avstånd från varandra. 

Använd en bänksåg eller en japansk handsåg och en geringslåda när du sågar, det är viktigt att alla vinklar blir helt räta och bitarna exakt lika långa. Borra hål med en 20 mm kvistborr på baksidan av två av långsidorna för hängbeslagen. Borra bara så djupt som själva borren, det blir lagom för att sedan kunna trycka ned hängbeslagen i hålen. Förborra också hål genom de korta sidbitarna och in i de långa ändarna, försänk skruvhålet en aning så att skruvskallen inte kommer att sticka upp.

Betsa alla bitarna svarta med en lackbets, låt torka ordentligt. Sen är det dags att limma och skruva ihop ”bågarna”. Torka bort allt överflödigt lim som tränger ut ur fogen med en fuktig trasa direkt, annars lämnar det fula märken.

När limmet hunnit torka ordentligt efter några timmar limmar du ihop de båda bågarna med de korta bitarna som är kvar. Eftersom dessa inte kommer att utsättas för några större vikter väljer vi att bara limma för att slippa synliga skruvhål. En trälist eller något annat på rätt höjd kan vara bra som stöd och för att limma fast bitarna på samma avstånd upptill och nedtill.

Tryck i hängbeslagen på baksidan av ljushållaren. Om borrhålen borrats med en pelarborr och passar perfekt för hängbeslagen är det bara att trycka i dem i hålen, annars kan man behöva limma fast dem så att de sitter ordentligt fast.

Spackla igen skruvhålen med ett plastiskt trä. Låt torka och slipa sedan så att det blir helt slätt. Betsa över hålen med samma svarta bets som du använt tidigare.

När du ska hänga upp ljushållaren är det smart att ta ett vanligt papper, lägga det över baksidan och med en penna markera var hålen sitter. Håll sedan upp ljushållaren med pappret kvar och måtta var på väggen du vill ha det, håll kvar pappret och skruva väggskruven efter papprets markeringar. 

Häng upp och fyll på med ljus. 

Ljusstaken tillverkar du av en bit grånat trä från stranden eller skogen. Såga till i lagom höjd och borra ett hål med kvistborren. Slipa lite på kanterna om det behövs. Stick ned en ljushållare för flaskmontage i hålet. Trustpilot