Påskharen i tårtan

24 mars, 2021

Påsken närmar sig med stora skutt. Men var har påskharen gömt sig? Ett par påskhare-öron av koppar- eller mässingstråd blir pricken över i på påskdesserten.

I Italien har det blivit populärt att tillverka brudparet på bröllopstårtan i metalltråd. Alla tänkbara varianter med siluetter av brudpar som fått klänning av tyll och ibland en båge med pappersblommor. Och varför inte? Här hemma tänker vi kanske mest att luffarslöjd är något man tillverkar bruksföremål i, som brödkorgar och karottunderlägg. Men om man byter den svartglödgade järntråden mot en lite ädlare tråd blir det perfekt för att tillverka toppdekorationer av alla möjliga snitt. 

Till påsk känns ju ett par klassiska påskhare-öron givna. 

Måtta efter tårtstorlek och böj till. Tvinna ihop ändarna och gör också en inre ring i örat. Denna kan man dekorera med pärlor som man tvinnar fast med en tunnare tråd. Tänk på att trä upp samtliga pärlor som du vill ha (och i rätt ordning) på tråden innan du börjar tvinna, då slipper man skarva tråden och kan tvinna längs hela örat med en och samma tråd.

Diska av öronen när du är klar och stick ned dem i tårtan.

Även mindre cupkakes eller bakelser kan få samma slags dekoration. Här använde vi en något tunnare koppartråd och böjde till två öron på samma gång, men utan inneröra och pärlor. Det blir dekorativt ändå när man ställer flera likadana bakelser i grupp. 

Tänk på att diska och torka öronen noggrannt mellan användning. Koppar som ärgar blir faktiskt giftigt, men så länge det hålls rent är det helt livsmedelssäkert. Mer inspiration och information om luffarslöjd hittar du i boken ”Fil De Fer - Luffarslöjd”.Trustpilot