Snowman - lampfot av sculptamold

28 oktober, 2020

En ljus idé. En snögubbe som lyser upp i vintermörkret. Med sculptamold kan man forma och skulptera sin egen lampfot som man vill.

Sculptamold är ett material för skulptering som kanske främst används för att bygga upp landskap åt modelljärnvägar. Det är lätt och hållbart, krymper eller krackelerar inte när det torkar.

Det är perfekt att skulptera fram egna lampfötter med en vacker ytstruktur som man får fram med hjälp av en vanlig sil.

Blanda till massan med två delar sculptamold och en del vatten. Var noga när du blandar så att inga torra fickor lämnas kvar i massan. 

Man kan använda allt möjligt som form när man arbetar med sculptamold. Det fäster på de flesta underlag om man vill bygga på något befintligt. Man kan även göra massiva skulpturer, men då blir materialåtgången ganska omfattande, liksom torktiden. Därför använder vi här istället vanliga ballonger som form för att göra lampfoten ihålig. 

Lägg ett lager runt ballongen, men lämna en öppning både nedtill och upptill. För att få en fin struktur på lampfoten använder vi en metallsil och gör ett avtryck på ytan när hela ballongen är inklädd i massan. Ställ ballongen på ett glas medan materialet torkar.

Gör tre ballonger i tre olika storlekar som tillsammans mäter så högt att de passar den lampfot du tänkt använda. Vi använder en enkel lampfot som egentligen är den hållare till en julstjärna i papper. 

När de tre delarna torkat tar du bort ballongerna inuti. 

Stapla delarna på varandra likt en snögubbe. Blanda till mer sculptamold och foga samman delarna med massan. 

Nu kan du också fylla i eventuella ojämnheter på ytan. Ge ytan en struktur med metallsilen eller en bit metallnät där du inte kommer åt med silen. Även ett tyg med grov struktur går bra att använda för att ge fin struktur åt lampfoten. Trustpilot