Doppfärgad makramébonad

28 februari, 2018

Makramé är hantverket som återvänt från 70-talet, men nu verkar ha kommit för att stanna. Med några få olika sorters knutar kan man skapa de mest fantastiska väggbonader. Dubbelt halvslag är det enda du behöver kunna - eller lära dig - för den här lilla väggbonaden. Som grädde på moset har den fått sig ett dopp i färggrytan. Blått som som i himmel och hav!

Få är väl de som missat att makramén är tillbaka på bred front. Hantverket som somliga kanske mest förknippar med svunna tider och en aning muggiga dammansamlande väggbonader. Glöm det. Nu verkar makramén vara tillbaka på bred front, här för att stanna och kanske bli lika tidlöst som stickningen och virkningen.

Det är lätt att lära sig makramé och när man tränat ett tag går det att vara lite mer lekfull i sitt uttryck. Den här lilla väggbonaden innehåller bara en sorts knut - dubbelt halvslag som man gör lite på diagonalen. 

Själva knuten gör du så här:

 

När du knyter åt andra hållet spegelvänds alltså knuten.

 

Du behöver:

Makramégarn
Sax
Pinne att knyta på, gärna av grånad drivved
Batikfärg
Salt (vanligt finsalt)
Fixermedel
Stor kastrull

Gör så här:

Börja med att klippa till 16 längder av makramégarnet, ca 3 meter långa. Vik dem på mitten och fäst dem över pinnen genom att dra ändarna genom mittenöglan. Varje bit ger nu två trådar.

Dela upp trådarna i grupper om 4 och 4 trådar. Nu är det dags att börja knyta. Knyt fyra rader dubbelt halvslag på diagonalen med de första fyra trådarna. Knyt sedan åt andra hållet med nästa grupp om fyra trådar.

Fortsätt likadant men lämna de yttersta fyra trådarna och fortsätt knyta så att mönstret så småningom bildar en spets. Se bilden.

 

Klipp av trådarna nedtill i en spetsformation.

 

Om man får många långa överblivna garnbitar kan man knyta sig en tofs.

Blanda till batikfärgen med salt och fixermedel enligt anvisningarna på paketet. Ju högre temperatur och längre tid i badet, desto mörkare blir färgen. Doppa ned bonadens längder i badet, låt ligga kvar några minuter. Ta upp och häng att torka.

 

Knyt fast en upphängningsögla i båda ändar på bonaden och häng upp.

 Trustpilot