Torkställning i gammal stil

14 april, 2021

Vårvindar friska och nytvättad tvätt. Snart är det dags att hänga tvätten utomhus. På ett litet tvättställ i gammal stil hänger man tvätt - med stil!

Vissa saker var bättre förr. Eller i alla fall minst lika bra. Som gamla tiders hopfällbara tvättställ i trä. De är enkla att fälla ut och ihop och enkla att flytta dit där solen och vårvinden ligger. Och lika enkla att flytta in igen när regnskuren kommer.

Ett klassiskt tvättställ snickrar man enkelt av fyra trälister och rundstav i två olika dimensioner. Vi använde fyra trälister 21 x 43 , två rundstavar 24 mm, samt 4 rundstavar 12 mm. 

Börja med att såga rundstavarna på mitten. 

Borra hål 2 cm från ändarna på de tunnare rundstavarna, ta hjälp av ett borrstöd för att få hålet rakt igenom rundstaven.

Borra sedan hål rakt igenom i mitten av listerna listerna med en 6 mm träborr. Sedan är det dags att borra hålen för att fästa rundstavarna med. Borra då med exakt samma dimension som rundstaven, en 24 mm kvistborr. Hålen ska vara 25 mm från änden upptill och 50 mm från änden nedtill på listerna. Att man sätter dem lite högre upp nedtill på listerna är för att man ska kunna snedsåga benen nedtill. Borra bara 1 cm djupt, precis så bred som själva borren är. Borra sedan ett litet hål (2-3 mm) i mitten av hålet rakt igenom för att man sedan kunna skruva med träskruv från utsidan. 

Snedsåga benen i en 45 gradig vinkel så att de står stadigt. Ta hjälp av en geringslåda om du inte har tillgång till en bänksåg. Slipa kanterna mjuka och fina på listerna och de tunna rundstavarna.

Nu är det dags att limma ihop stagen. Börja med det ena. Lägg två lister på ett plant golv eller bänk, limma i de borrade hålen och sätt ihop med rundstavarna. Skruva med en skruv från utsidan direkt och torka bort överflödigt lim.

Nästa stag måste sättas ihop instucken i det första för att man ska montera ihop dem rätt. Det gör man enklast genom att luta det redan ihopsatta staget mot ett större bord och lägga det man ska montera ihop på bordet med ena listen i mitten av det första staget. 

Limma ihop och skruva från utsidan med träskruv. Torka genast bort överflödigt lim. När limmet torkat skruvar du ihop stället med skruvar och vingmuttrar med vingmuttrarna på utsidan. På så vis är det lätt att lossa muttrarna och fälla ihop tvättstället.

Trä upp de tunna rundstavarna på två bitar makramégarn och knyt fast det på de övre rundstavarna. Mät så att båda garnbitarna blir exakt lika långa så att tvätten inte hänger snett. 

Nu är det bara tvätten och de varma vårvindarna som saknas!Trustpilot