Värmande påskhare till tekannan

01 april, 2020

En ullig påskhare som håller teet i kannan varmt lite längre. Eller är det de gömda påskäggen som den lilla haren ruvar på?

En värmande kopp te kan nog sitta fint såhär i påsk när kylan utomhus fortfarande biter i kinderna efter promenaden. Det får bli tea-for-two på hemmaplan den här påsken, men lite extra påskstämning piggar ändå upp! Tehuvan med kaninöron tillverkar man av filtband och lös tovull som man tovar fast med filtnålar.

 

Börja med att rita upp två sidor med formen av två halva ovaler. Kontrollera att de får plats på filtbandets bredd och att de räcker för tekannans höjd. Klipp även ett cirka 7 centimeter brett band lika långt som sidornas böjda ovankanter. Det kan vara lite knepigt att beräkna exakt längd, då filten är elastisk och kan dra sig lite när man syr i den, så det är bättre att beräkna ett lite längre stycke än ett för kort. Sy ihop sidorna med mittenremsan på maskin. Använd zick-zack så blir sömmen lite elastisk. Vänd huvan rätt. Mät omkretsen i nederkanten och klipp en remsa som du syr fast som kantband nedtill för att få ett fint avslut. 

Klipp till två kaninöron av filtbandet cirka 15 cm långa och 5 cm breda. Ta lite rosa lös filtull och filta fast det i mitten av öronen med nålen. Det gör man genom att forma den lösa ullen och lägga den på plats och sedan sticka ned filtnålen massor av gånger genom filten. Filtnålen har små, små hack där ullens fibrer hakar sig fast och först ned i den underliggande filten där den fäster. Använd en bit skumplast som underlag så att du inte sticker dig på nålen eller gör märken i bordet.

Ta sedan lite vit lös ull och filta fast öronen på samma vis. Vik öronen på mitten så att de ser ut som riktiga öron och filta fast med vit lös ull.

Ta mer vit ull och forma till en rund boll som får bli kaninsvansen. När du filtat ihop den som en boll tar du lite extra ull och filtar fast den på plats. Gör likadant med en liten nos framtill.

 Trustpilot