Spegelram med makramé

13 maj, 2020

Rama in spegeln med makramé i flera färger. Med enkla makraméknutar i förband och upprepade garnändar får spegeln ett harmoniskt mönster med en marin känsla.

En enkel metallring är grunden till den här spegelramen med makrame i tre färger. 

Börja med att klippa till makramégarnet i cirka 35 centimeter långa bitar. Vår modell har tre färger i tre sektioner där varje sektion bygger på nio garnbitar. Vik varje garnbit på mitten och fäst genom att dra ändarna genom mittenöglan. 

Börja sedan att knyta vanliga makraméknutar, men lämna de yttersta garntrådarna som på bilden nedan.

Fortsätt att knyta nästa varv, men nu lämnar du de tre yttersta trådarna. På så vis knyter du ihop knutarna till ett sammanhängande mönster istället för att fortsätta och låta knutarna bilda separata flätor.

Gör likadant på nästa varv, men denna gång lämnar du alltså de yttersta fem trådarna. Sista varvet blir alltså bara en knut i mitten.

Klipp av ändarna i en rak linje så att den bildar en snibb. Repa upp garnet och klipp jämnt om det behövs. En vanlig gles kam kan vara ett bra hjälpmedel.

Knyt fast ytterligare nio garnbitar i en ljusblå färg och knyt dem efter samma mönster. Fortsätt sedan med ytterligare nio vita garnbitar osv…

Använd en tallrik eller skål som mall och rita (på skyddsplasten) runt på en akrylplastspegelskiva. Tallriken bör vara ett par centimeter större än ramens innerradie. Såga ut med hjälp av en guldsmedssåg. 

Borra ett 4 mm stort hål med vanlig träborr ett par millimeter från spegelns kant. Fäst en bit makramégarn i mitten på en av snibbarna och dra genom hålet. på så sätt fäster du ramen mot spegeln och får samtidigt en upphängningsögla.  

Häng upp på väggen där du vill ha spegeln.Trustpilot