Marmorerade fimopärlor - och ett smyckesfat

05 augusti, 2020

Marmorerade pärlor i skimrande guld och vitt passar fint mot sommarbrun hud. Och ett smyckesfat med plats för favoritsmyckena blir också fint av marmorerad fimolera.

Marmor är ett material som fashinerat människan i tusentals år. Effekten av marmor kan efterliknas i massor av material och med en mängd olika tekniker. En av de enklaste är att använda lera av två eller fler färger. Till de här pärlorna använder man fimolera i guld och vit eller transparent. 

Eftersom marmor ofta har en ljus grund använder man en större andel vit eller transparent. Ungefär en fjärdedel guld och resten vit blir bra, men kan naturligtvis varieras efter tycke och smak.

Skär avlånga bitar av leran och rulla dem till strängar. Lägg ihop dem och rulla till en sträng som du sedan vrider och rullar ut till en längre sträng. Vik ihop strängen , vrid och rulla på nytt.

Med den här tekniken kan man pröva sig fram till en lagom marmorering. Man ska inte hålla på för länge så att färgerna blandar sig helt.

Rulla ut strängen till en jämntjock rulle och skär i lika långa bitar. Rulla till kulor och gör hål med en stoppnål.

Lägg pärlorna på ett bakplåtspapper och bränn dem i ugnen enligt anvisningarna på förpackningen.

När pärlorna är brända trär man upp dem på en smyckestråd av vaxad bomull. Mellan varje pärla gör man en vanlig knut. Avsluta med att limma fast ett bajonettlås med superlim.

På samma sätt som pärlorna marmorerar man leran till ett smyckesfat. Men rulla sedan ihop all lera till en stor boll och kavla sedan ut den. Skär ut som en rundel med en liten skål eller ett stort glas som mall. Lägg över en skål eller liknande för att forma fatets kanter runda.

Bränn fatet på samma sätt i ugnen, gärna med formen kvar så att fatet håller sin form i bränningen.

När fatet svalnat målar man kanterna med en matchande guldfärg.Trustpilot