Piedestal i 50-talstappning

23 september, 2020

Med en liten blinkning åt 50-talet, kanske? Svunna tiders piedestaler var inte så tokiga. Man kan placera sina krukväxter var man vill i rummet och förvandla ett par rundstavar och en list till en liten möbel.

Rundstav och planhyvlad list är allt man behöver för att bygga sina egna piedestaler i 50-talsmodell. Och så lite verktyg förstås! Knepet med dessa är att krukan bara står på ett kryss som samtidigt håller ihop benen. 

För att det ska se bra ut behöver man veta vilken kruka som ska användas, och måtta efter den så att proportionerna blir snyggt avvägda. 

Måtta upp hur hög piedestal du vill ha, kapa till fyra ben av rundstav. 

Mät sedan krukans yttre diameter och lägg till ett par centimeter till. Markera var du ska borra, men kapa listen med lite marginal så att du kan borra rakt igenom vid markeringarna.

Använd sedan en kvistborr med samma diameter som rundstaven (eller en millimeter större) för att kapa till listerna till mittenkrysset. Spänn fast liten stående och borra med en pelarborr rakt genom listen så att den samtidigt kapas av. Glöm inte att räkna bort det som borren borrar bort när du måttar upp, och spara de små ändbitarna som blir kvar av listen - dem ska du använda när du limmar ihop piedestalen senare.

När båda listerna är borrade ska de tas ur ”halft-i-halft”. Mät och markera för att såga två spår halvvägs ned i listerna. En japansk handsåg och en geringslåda av gammaldags modell är bra att ha till hands här.

Med ett stämjärn slår du försiktigt bort det ursågade delen ned till mitten av båda listerna. Limma sedan ihop dem som ett kryss.

Borra hål rakt igenom rundstavarna på den höjd där du vill ha mittenkrysset. Mät efter krukan för att få rätt mått.

Använd ett borrstöd för att borra exakt rakt igenom mitten på rundstaven, men borra bara till hälften ungefär. Detta för att skruven ska ha något at fästa i när du sedan skruvar ihop delarna. Vi använde borren som tillhör borrjiggen, den har en smalare spets och en stopphylsa så att man inte kan borra för djupt. 

Nu är det dags att limma på benen på mittenkrysset. Ställ krukan upp o ned på en bänk och lägg krysset ovanpå så har du ett perfekt stöd. Limma fast benen med trälim, var noga så att riktningen på borrhålen pekar rätt. Använd de små ändbitarna som stöd när du spänner ihop benen två och två med en tving.

När limmet torkat skruvar man in skruvar och fyller de yttre hålen med träplugg. Såga av utsticket på träpluggen och slipa fint med sandpapper. Slipa även alla kanter fint. 

Sist av allt betsar man den med oljebets. Vi har använt en järnvitriolgrå kulör här. Vill man ha ännu mer 50-talsstil betsar man den kanske åt mörkt trä som påminner om dåtidens oljade teak. Trustpilot