Nyårsklockan klämtar

28 december, 2022

Tick-tack, tick-tack, tick-tack… nedräkningen inför det nya året har börjat och gästerna är på plats. En klocka på bordet hjälper er att hålla koll på tolvslaget.

Snart är det dags att ringa ut det gamla och in det nya! Förhoppningsvis ska 2023 bjuda på lite mer trevligheter än 2022 gjort, och det är verkligen värt att fira!

Så lite extra piff till nyårsbordet är ju aldrig fel. Vi dekorerar bordet med flaggspel, stjärnor för tomteblossen, maskeradmasker och mitt på bordet en nyårsklocka som hjälper till att hålla koll på tolvslaget. 

Maskeradmasker är inte bara en kul festdetalj att bära, de är fina som bordsdekorationer också. De fungerar lika fint som servettring och placeringskort på varje tallrik - som urtavla till en nyårsklocka. 

I år går vår dukning i guld och svart så börja med att spraymåla maskerna i guld. Låt färgen torka ordentligt innan du fortsätter med svart färg. Med en svart poscapenna kan man rita konturer, och även fylla i större fält om man tycker att det är enklare än att måla med pensel och hobbyfärg. Vi målade masken till bordsklockan med ett romb-rutigt mönster. 

Borra hål i mitten av masken för klockan och välj ett urverk som har en lång centrumskruv för visarna. 

För att dölja själva urverket bakom masken använde vi en bit svart fosshape. Det är ett textilmaterial som stelnar när det värms upp och som brukar användas som stomme i till exempel hattar och annan kostymmakeri. Klipp till en stors stjärna av materialet, värm med embossingfön och forma det efter masken samtidigt som du formar en lite upphöjd stjärna för masken att vila på. 

Gör hål för visarna och montera urverket och visarna på klockan. Dekorera klockan med siffror för det kommande året som du limmar fast på stjärnan. Även en vimpel från flaggspelet passar fint för att ytterligare markera tolvslaget.

Flaggspelet tillverkar man av ett linnetyg eller ett tyg av halvlinne. Riv först remsor av tyget som du sedan klipper till tolv vimplar som på bilden. Spraymåla vimplarna med guldfärg för textilier. Låt färgen torka. Klipp sedan ut textildekalerna för ”Happy new year” ur sitt ark och lägg dem på plats mitt på varje vimpel. 

Eftersom det bara fins ett Y får man ta ett V och klippa ihop som ett y istället. Lägg ett bakplåtspapper över och stryk fast bokstäverna enligt anvisningarna på förpackningen. 

Sy fast vimplarna med en sick-sacksöm längs ett guldfärgat lurexband. Lägg ut flaggspelet på mitten av bordet eller häng upp över bordet.

Till varje tallrik klipper du ut en stjärna i kometmodell ur svart hobbykartong. Gör ett hål med en hålstans i varje ände så att du kan trä in ett tomtebloss där. 

Skriv namn på stjärnorna som placeringskort och lägg på varje tallrik. Sen är det bara att duka till fest och önska oss alla ett riktigt Gott Nytt År!Trustpilot