Nya handtag, ny färg, nytt liv

22 januari, 2020

Med lite ny färg och nya beslag kan man ge gamla omoderna möbler nytt liv. En byrå i lackad furu, med profilerad nederkant och furuknoppar får ett helt annat uttryck med några få enkla drag.

Många av oss minns tiden när lackade furumöbler var högsta mode. Gärna med lite dala-inspirerat svängda profiler i kanterna och knoppar som handtag. Kanske får det en ny vår en dag. Men just vill vi hellre se möbler av annat snitt. 

Den här furubyrån har gjort sitt och ska få ny skepnad.

Det första jag gör är att såga av de gamla knopparna till handtag, samt profilen nedtill på understa lådan. Med en japansk handsåg är det enkelt att såga fina snitt. Därefter slipar man av hela byrån lite lätt så att ny färg får bra fäste. Enklast är det om man använder en slipmaskin, men det går bra att slipa helt för hand också. 

Torka av byrån och dra ut alla lådorna så att du kommer åt att måla. Måla och låt färgen torka. Vi använde en matt, svart hobbyfärg som ger ett mycket matt intryck, likt en kalkfärg.

När färgen torkat är det dags att montera handtagen. Skålhandtagen har dolda infästningar och för att veta var man ska borra behöver man göra en enkel mall i papper. Lägg handtaget på ett vanligt vitt papper och rita runt. Skjut sedan ut pappret med handtaget på över bordskanten och stick en penna igenom hålen för skruvarna underifrån. 

Nu har du en mall så att du enkelt kan markera var på lådan du ska borra hål och fästa handtagen. Trots mallen kan det vara svårt att få hålen exakt på rätt plats, men om man borrar ett något för stort hål går det fint ändå att fästa handtagen.

 

Voila! Byrån har fått nytt liv och ett helt annat uttryck! 

 Trustpilot