Snögubbar i granen

23 november, 2022

Ibland gör snön en efterlängtad snabbvisit, för sedan snabbt smälta bort. Snögubbar av det mer pålitliga slaget gör man bäst i att tillverka av andra material.

En snögubbe i fönstret, på dörrkransen eller i granen blir fin i sin klassiska barnsliga siluett. Två träskyltar, lite färg och en halsduk av filt är huvudingredienserna i det här pysselreceptet som passar både barn och vuxna.

Börja med att plocka ut två träskyltar av lite olika storlek så att de kan passa som huvud och kropp. Måla med vit färg på båda sidor om du vill kunna visa upp snögubben från båda håll. Låt färgen torka mellan varven.

Nu är det dags att rita ögon, näsa mun, samt knappar på snögubben. Ögon, näsa och knappar ritar du med svarta prickar medan näsan får bli en orange morot, precis som i verkligheten. Använd poscapennor att rita med, de har god täckförmåga och rinner inte ut.

Borra hål i träskyltarna för ihopfästning och upphängning. I den mindre skylten borrar du hål både för upphängning och för sammanfästning, medan den undre bara behöver ett hål. Borra med en 3 mm borr ca 1 cm från kanten.

Klipp tre bitar ståltråd 20-30 cm långa.

Bind ihop huvud och kropp med en av ståltrådsbitarna som du tvinnar ihop ett par varv. 

Stick sedan in de andra trådarna genom bindöglan och tvinna två armar.

Klipp av ändarna när armen blivit lagom lång och forma sedan en spretig hand. Böj till armarna som du vill ha dem.

Klipp en remsa röd filt och knyt runt halsen som en halsduk.

Ta en bit ståltråd och böj till en upphängningsögla som du sedan trär ett rödvitt snöre igenom för upphängning.

Häng snögubben där du vill ha den, som hänge i julgranen eller i ett fönster till exempel.Trustpilot