Lamphållare av tumstockar

02 juni, 2021

Lek loss i verktygslådan! En lamphållare av tumstockar blir en rolig inredningsdetalj i det personliga hemmet.

Det är alltid lika roligt att överraska ögat genom att använda konventionella saker - till något helt annat. Bryta konventioner för att få betraktaren att dra på munnen en aning. Ett par tumstockar hopskruvade till en lamphållare till exempel. 

Allt du behöver är två tumstockar, några skruvnitar och gångjärn. Själva lampan tillverkar man av en vanlig lampsladd inklädd i lite juteväv.

Börja med att borra hål rakt igenom tumstockarna i mitten. Använd en 4 mm träborr.

Dra ut tumstockarna till ett sick-sack läge och lägg dem ovanpå varandra så att de genomborrade hålen överlappar. Skruva i skruvnitar för att hålla ihop de två tumstockarna. Lämna de sista delarna i ena änden för att fästa tumstockarna på en trälist för väggfäste.

Såga till två bitar 20 centimeter långa trälister för väggfäste. Lägg tummstockarna så att de sista delarna ligger rakt över varandra, borra och skruva fast dem i ena trälisten. 

Skruva ihop listerna med ett kantgångjärn. Borra även hål genom den andra listen för att kunna skruva fast lamphållaren i väggen. Försänk hålen med en skruvförsänkare så att skruvskallen inte ska sticka upp. 

Montera fast lamphållaren i väggen där du vill ha den och häng sedan en lampsladd över måttstockarna. De vanliga vita elkablarna i plast blir betydligt roligare om man syr en tunnel av tyg eller juteväv. Sy en lång kanal, vänd den ut och in och dra sladden igenom. Själva lamphållaren målar man med guldfärg. Tänk på att bara måla hållarens utsida och att inte ha sladden inkopplad i väggen innan du målat klart och färgen torkat. Trustpilot