Kaninkudde till barnrummet

13 april, 2022

Kudde eller gosedjur? Eller båda delar - allt i ett! Kudden med kaninöron, blundögon och nos blir en gosig kompis i barnrummet.

En prydnadskudde i barnrummet kan också bli högst funktionell. Som en mjuk kaninkompis att vila huvudet på och kanske gömma sig under de hängande öronen om det skulle behövas.

Kaninkudden är sydd av linnetyg, med ett bomullstyg på insidan av öronen. 

Börja med att klippa till framstycke, bakstycke och alla delar till öronen. Se till att först av allt ha tvättat och strukit tyget, så att det inte riskerar att krympa och dra sig i tvätten!

Eftersom vår innerkudde mäter 45 x 45 cm klipper man ett framstycke som mäter 47 x 47 centimeter. Eftersom bakstycket ska delas i två och förses med en dragkedja mitt på klipper man bakstycket med ytterligare fem centimeters marginal. Klipp bakstycket mitt itu och sy ihop igen med lång kaststygn. Pressa isär sömsmånerna och sy fast en dragkedja. Sprätta upp sömmen så att dragkedjan kommer fram. Sick-sacka kanterna runt både fram - och bakstycke.

Öronen klipper man ut som trianglar 37 centimeter breda i basen och 53 centimeter på höjden. 

Klipp två öronstycken av det grå linnetyget och två likadan av rosa bomullstyg. Lägg ett rosa öronstycke på ett grått och sy ihop sidorna. Vänd örat rätt och pressa med strykjärn. Sy det andra örat likadant. Vik öronen som på bilden och lägg det på bakstycket som på bilden. Sy fast örat längs hörnen på bakstycket.

Framstycket ska få blundögon och en nos i form av ett hjärta. Hur man ritar ögon och hur de placeras gör stor skillnad för kuddens karaktär. Därför kan det vara bra att först provrita upp ögonen på spillbitar av tyget. På så sätt kan man lätt se vilken skillnad det blir när man flyttar runt ögon och nos.

 Flytta och prova tills du är nöjd, då kan du rita direkt på tyget med textilpennorna. Fixera sedan med strykjärn från baksidan av tyget.

Lägg ihop kudden med rätsidorna och öronen inåt. Sy ihop runt kanterna, klipp bort det överflödiga tyget från öronen som sticker ut från sömmen. Sick-sacka så att det inte repar upp sig. Vänd kudden rätt, stoppa in innerkudden och dra igen dragkedjan. Kaninen är redo för nya kompisar!Trustpilot