Silversippa som hängsmycke

01 maj, 2019

Naturen är en återkommande inspirationskälla, alltid full att ösa ur. Så här års när vitsippor avlöser blåsippor och backsippor känns en liten sippa i äkta silver helt rätt. För den som vågar sig på att löda i silver öppnar sig nya möjligheter att bli sin egen silversmed.

Tunn silverplåt kan man göra mycket vackra smycken av. Med hjälp av en guldsmedssåg sågar man ut de här små sipporna ur silverplåten. Med hjälp av ett lövsågsbräde går det bra utan att såga i några bordskanter. Rita upp formen direkt på plåten med en blyerts eller tunn tuschpenna och såga sedan efter den. 

Fila av kanterna med en diamantfil eller juvelfil. Om man har svårt att såga rakt efter ritningen kan man fila till ojämnheter i formen också.

Ta en liten trästubbe (tex ett helt vedträ i björk) och hamra med en kulhammare eller polerhammare så att en liten skålad grop bildas i träet. Lägg blomman i gropen och hamra försiktigt på den så att den skålar sig en aning. 

Klipp av en bit silvertråd och forma den till en halvcirkel, lagom stor att bli ögla för halskedjan på sippans baksida. Fila ändarna på öglan så att de blir platta och kontrollera att de passar mot sippans baksida. Löd fast öglan med silverlod. När man löder i silver behöver man dels silverslaglod i små, små bitar (cirka 2-3 mm, en till varje lödning) och flussmedel som man penslar på där bitarna ska lödas ihop. Det hindrar silvret från att oxidera i värmen så att det kan lödas ihop av silverlodet som smälter vid en lägre temperatur än själva silvret. 

Lägg sippan med den välvda baksidan uppåt på en eldfast lödplatta. Ta hjälp av en så kallad tredje hand för att hålla trådöglan mot sippans baksida så som den ska sitta. Pensla lite flussmedel på ändarna av silveröglan och ytan där den ska lödas fast, samt på de små silverlodbitarna. Lägg silverlodbitarna precis intill trådändarna. Tänd en minibutangasbrännare och rikta lågan mot lödningarna tills lodet smält ihop med silvret. Låt hela smycket svalna ordentligt innan du tar i det. 

Om man inte vågar sig på att löda själv kan man gå till en professionell silversmed och be att få öglan fastlödd.

Nu är det dags för slutfinish av sippans yta. Med en dremel med metallborste kan man borsta upp en vackert gnistrande matt yta, och samtidigt borsta bort den oxid som bildas när man hettar upp silver vid lödningen.

 Börja med en metallborste och avsluta med en polerborste som du borstar i flera olika riktningar inuti den skålade blomman. 

 Trustpilot