Kokbokshylla med läderrem

30 juni, 2021

Favoritkokböckerna vill man ha nära till hands, eller kanske bara framme på display för att de är så snygga? Oavsett vilket - en enkel och snygg kokbokshylla snickrar man snabbt ihop av ett par trälister och en läderrem.

Ett kök blir inte komplett utan en liten samling kokböcker. Vissa får gärna stå framme synliga, bara för att de är så snygga. Andra vill man ha nära till hands för att snabbt bläddra upp favoritrecepten. 

Enklaste kokbokshyllan snickrar man enkelt ihop av tre trälister som botten och väggar, och en list i bakkant som håller ihop hyllan och som man skruvar upp den på väggen genom. Framtill fäster man en kraftig läderrem som håller böckerna på plats. 

Börja med att mäta platsen där du vill ha hyllan. Vår hylla är 50 centimeter bred och 30 centimeter hög. Såga till en bit 50 cm lång och två 30 cm. Listerna är av dimensionen 21 x 69 mm, förutom den bakre listen som sitter mot väggen som har dimensionen 15 x 43 mm och som man alltså också sågar en 50 cm lång bit av.

Lägg upp bitarna som de ska vara, kontrollera vilka sidor som ser finast ut och som därför ska vara framåt. Lägg den bakre listen cirka 10 cm från överkanten och markera med en penna var den ska sitta. Markera också hur djupt du behöver såga för att kunna göra ett lagom stort urtag för den bakre listen.

Lägg de två gavelbitarna bredvid varandra och såga med en japansk handsåg två skåror precis så djupt som den bakre listens tjocklek.

Hugg ur med ett stämjärn, och tänk på att ta lite i taget så att det inte av misstag spricker ur för mycket. Det sista kan man tälja bort med kniv.

Nu är det dags att skruva ihop hyllan. Förborra hål med en tunn träborr så att träet inte riskerar att spricka när du skruvar i träskruven. Börja med den bakre listen. 

Bottenlisten skruvar man sedan fast underifrån. Borra även hål i den bakre listen för att kunna skruva upp hyllan på väggen, och försänk hålen en aning.

Klipp till en lagom lång läderrem, remmen ska sitta så spänt som möjligt på hyllan. Förborra och skruva fast läderremmen på hyllan med mässingsskruvar. Enklast är att sätta fast läderremmen allra sist, när hyllan redan är uppskruvad på väggen, annars är det lite knepigt att komma åt att skruva upp hyllan.

Fyll upp med favoritböckerna. Trustpilot