Krukor av flätade videgrenar

20 april, 2022

Krukor av flätade grenar från trädgården är ett fint sätt att plocka in naturen. När man ändå ska röja sly är det ett bra sätt att ta tillvara kvistarna. Passa på att fläta innan sälgen fått löv.

Visst gör det ont när knoppar brister… Men innan de gjort det är det perfekt att använda tunna grenar från sälgen att fläta med! Ofta är det sälg man använder för att fläta större saker som korgar. Men man kan alltid börja med ett enklare prova på projekt som inte alls är så avancerat. Men ändå väldigt dekorativt. 

Till de här små kvistkrukorna har vi använt färdiga rottingbottnar som egentligen är avsedda att fläta peddigrotting på. Men de är perfekta som bottnar till mindre krukor.

Förutom rottingbottnarna och bitar av reddigrotting eller något annat - som tunna raka blompinnar eller bitar av ståltråd - behöver man alltså gå ut i trädgården och klippa sig ett knippe sälgkvistar. Kvistarna ska vara färska så att de är enkla att böja utan att de bryts.

För att rottingbottnarna ska få ungefär samma färg som de mörka grenarna börjar man med att betsa bottnarna med en mörk oljebets. Medan betsen torkar klipper man till bitar av peddigrotting eller de träpinnar man ska ha att fläta runt. Bitarna bör vara cirka fem centimeter längre än du vill att krukan ska vara hög. Om peddigrottingen är väldigt böjd kan man lägg bitarna i blöt någon timme och sedan lägga dem på tork i rakt läge, så att de torkar rakt. Vi betsade även peddigrottingen för att den skulle få samma mörka färg som botten. 

Stick ned bitarna av peddigrottingen i rottingbotten och fläta sälggrenarna varannan fram för och varannan bakom peddigrottingen. När man kommer varvet runt ska det bli tvärt om - alltså varannat varv ska gå utanför och varannat innanför varannan pinne. Fläta tills du kommit upp i den höjd du vill ha. Klipp av peddigrottingpinnarna någon centimeter över sista säljggrenen. För att inte innerkrukan ska synas igenom den flätade krukan kan man svepa in den i en bit juteväv. Trustpilot