Flätat läderunderlägg

31 juli, 2019

Som en extra dekoration på middagsbordet blir läderunderlägget i flätat läder. Det kommer att hålla i många år och få en vackert patinerad yta med tiden.

Börja med att skära till läderremmarna. Till det här underlägget behöver man 12 stycken remmar, 26 centimeter långa och 4 centimeter breda. För enkelhetens skull är det färdiga läderremmar vi använt, men det går naturligtvis att skära till remmarna ur ett helt stycke läder också. Det här är ett ganska generöst underlägg för stora formar. Vill man göra ett mindre underlägg kapar man till kortare, eventuellt smalare, och/eller färre remmar. 

Sen flätar man ihop remmarna som på bilden. 

 

När du flätat ihop hela underlägget limmar man ihop kanterna. Sätt en liten klick limm mellan varje ände och den löpande längden, sätt en klädnypa för att hålla delarna på plats medan limmet torkar. Limmet ska bara hålla delarna på plats medan du syr.

Sy sedan en söm med vaxad lintråd runt kanten. Börja med att markera hur långt in från kanten sömmen ska löpa. Det gör man med ett falsben och en stålvinkel. Använd sedan en gaffelmejsel och slå hål genom lädret. Gaffelmejseln gör flera hål bredvid varandra och hjälper samtidigt till att få hålen med jämna mellanrum.

Klipp en bit vaxad lintråd och fäst en nål i vardera ände av tråden. Sy sedan en sadelmakarsöm där tråden löper som i åttor. Det ger en mycket stark söm. Se tidigare inlägg i kategorin läder för utförligare beskrivning av sadelmakarsömmen.

 

Nu är underlägget klart. Det kommer att hålla i många år och få en vackert patinerad yta med tiden.

 

 Trustpilot