Stickad ullmössa med mudd

25 januari, 2023

En riktigt varm mössa i klassiskt Lovikkagarn sitter som en smäck så här års. Och även vi som inte är så vana att sticka kan få ett jämnt och fint resultat på en stickring.

Att sticka jämnt är en konst som inte alla behärskar. Men även den som inte är van att sticka, eller som drar sig för att göra det eftersom det gärna blir ojämnt, kan sticka en varm Lovikkamössa med jämnt resultat - med hjälp av en stickring.

Vi har använt stickringen som har en diameter om 22 centimeter, det blir en lagom stor mössa. 

Börja med att fästa änden av garnet i den lilla piggen på sidan av ringen, med en enkel knut. Vira sedan garnet medsols ett varv runt varje pinne, motsols varvet runt. 

Vira sedan ett varv till så att varje pinne har två garnöglor. Med den lilla kroken lyfter du sedan den undre öglan över den övre och släpper den på insidan av ringen. Piggarna har en liten skåra på utsidan som gör det lätt att kroka tag i garnet med kroken. 

När du lyft av öglorna varvet runt virar du ett nytt varv med öglor motsols runt ringen. Börja sedan med att lyfta den sista öglan som du virat, på så vis låser du garnet så att det inte repar upp sig. 

Enligt den här principen fortsätter du sedan att sticka varv efter varv - svårare än så här blir det inte! Efter ett par varv knyter du loss garnändan från sidopiggen så att stickningen kan växa fritt ner genom ringen. 

För att sticka en mudd längst ned på mössan måste du först sticka dubbelt så långt som du vill att mudden ska mäta, cirka 20 centimeter stickade vi på den här mössan för att få en tio centimeter bred mudd. Ta sedan stickning och vik den upp tillbaka genom ringen och trä på den yttersta kantens öglor istället för att vira ett nytt varv med garnet. Följ maskorna och kontrollera att du lyfter på rätt maska så att det blir rakt och inte drar sig. 

När du lyft på nederkantens öglor runt hela mössan lyfter du över de undre öglorna precis som tidigare, hela varvet runt.

Fortsätt sedan att sticka som tidigare. Nu har du fått en dubbel mudd nedtill på mössan. Sticka vidare tills mössan mäter cirka 25 centimeter, eller så lång du vill ha den.

Nu är det dags att maska av. Klipp av garnet med en dryg halvmeters marginal, vira sedan garnet ett varv runt första piggen, lyft över och dra ut garnänden hela vägen igenom öglan. Fortsätt likadant varvet runt och maska av mössan.

När du maskat av mössan från stickringen är det egentligen bara att dra ihop och fästa änden med en knut. Det tjocka ullgarnet kommer att ge en varm mössa, men om du ändå vill fodra den kan du göra det med fleecetyg. Då syr du en innermössa och fäster den ovanför mudden. För att kunna sy fast och vända är det bra att inte ha dragit ihop mössan dessförinnan. 

 

En rejäl tofs blir kronan på verket på den här ullmössan. Toften tillverkar man enligt samma princip som när man gör andra garnbollar, men för att inga garnbitar ska kunna lossna ur tofsen syr man fast dem på maskin.

Börja med att skära till en mall av en bit kartong, cirka 20 x 30 centimeter. Skär en öppning i mitten av kartongen så att du där kan sy fast en bit garn tvärs över.

Linda garnet tätt över hela mallen som på bilden. Gör en liten markering var mitten av mallen är.

Fäst en garnbit vid mitten, och sy sedan fast den med sick-sack på maskin tvärs över det lindande garnet. På så vis låser du fast varje garnbit så att ingen lossnar ur mössans tofs. 

Klipp upp längs mallens kanter, rulla sedan ihop och knyt ihop med garnbiten du sytt fast. 

Ta också en bit vaxad lintråd och knyt hårt i mitten. Lintråden är både mycket stark men också klibbig så att knuten fäster bra. Knyt en dubbelknut. dra sedan ändarna av lintråden tvärs igenom tofsen och knyt en gång till. 

Frisera tofsen så att den blir rund genom att klippa bort ojämna garnändar.

Sy fast tofsen med mössans garnända. Om du vill kunna knäppa bort den syr du istället fast en tryckknapp på både mössa och tofs, sy då med lintråden i tofsen. 

Nu kan kylan komma!



Trustpilot