Gammaldags julgransdekorationer

21 november, 2018

Vissa saker var bättre förr. Eller i alla fall så bra att traditionerna är värda att bevaras. Gamla julgransdekorationer till exempel. Med vackra bokmärken, papper och sax kommer man långt när granen ska kläs!

Du behöver:

Papper i olika färger 
Bokmärken 
En bra sax
Limpistol och lim
Piprensare, guldglittriga
Glittra effektgarn
Pappkoner
Guldspray

När julgranen var en nyhet i Sverige dekorerade man den oftast med vad man hade hemma. Frukt, godis - och dekorationer man tillverkade själv av papper. Inspirerad av forna tiders julpynt kommer här några tips på klassiska julpynt värda att damma av!

Flätade hjärtan är lika dekorativa som klassiska. Klipp två hjärthalvor ur dubbelvikt papper som på bilden. Klipp sedan remsor. Fläta ihop genom att trä remsorna över och under varandra. Avsluta med att limma eller häfta fast en remsa för upphängning.

Förr fyllde man dem gärna med godis eller nötter innan de hängdes i granen.

Det sägs att ingen snöstjärna är den andra lik. Nästan lika unika blir de åttauddiga stjärnorna när man klipper mönster ur dem.

 

Vik pappret enligt bilden och klipp mönster fritt ur fantasin. Det enda man måste tänka på är att klippa av spetsen för att där få ett hål att trä fast stjärnan i granen, samt att inte av misstag råka ”klippa av” stjärnan när man klipper mönstret från bägge håll. Stjärnorna blir mycket dekorativa i granen, men fungerar också fint på paketen.

Strutar för nötter och godis är klassiska. Det gäller dock att tillverka dem av tillräckligt styv kartong om de ska hålla formen - eller gör man som här och använder färdiga pappkoner. Spraya med guldfärg, limma på ett vackert bokmärke och en glittrig piprensare längs överkanten. Gör hål i sidorna och häng upp med vackert band eller snöre.  

Det finns många sätt att vika pappersstjärnor på. Ett annat är dragspelsstjärnan som du viker så här:

 

Använd ett tunt band att knyta ihop i mitten som du sedan kan hänga upp stjärnan med. Limma fast ett bokmärke i mitten.Trustpilot