Istället för halvädelstenar och elfenben

31 augusti, 2016

Ädla stenar har lockat människor i tusentals år. Men. Ädelstenar är inte så enkla att forma som man vill… Kanske var det därför man började använda elfenben en gång i tiden? Och elfenben varken kan eller vill man använda numera. Men visst är det vackert! Lösningen är en blandning av resin och mineraler. Det ger ett material med fantastiska möjligheter att formge smycken som man själv vill. Materialet går att såga, fila, slipa och polera på samma sätt som till exempel trä. Men resultatet blir mer som en ädelsten – eller elfenben om man väljer det vita.

Du behöver:

Smyckesämne eller alternativs elfenben

Guldsmedssåg med lövsågsblad eller japansk handsåg

Lövsågsbräde

Våtslippapper (går att köpa styckevis i butik)

Diamantfilar

Karnaubavax

Superlim

Fingerringar

Hänge

Bindögla

Öronstickare

Gör så här:

Såga ut den form du vill ha på din smyckesdel. Ska den vara rundad använder man en guldsmedssåg som här ovan. Ett lövsågsbräde gör det lite enklare att såga – och minskar risken att man av misstag sågar små hack i bordet.

Ska smycket istället ha raka kanter (som de fasetterade smyckena på sista bilden här) använder man hellre en japansk handsåg i minimodell.

Fila sedan till formen lite noggrannare med små filar och sandpapper. Med ett grovt sandpapper kan man snabbt jämna till former som inte blev helt bra i sågningen. För att få en fin yta använder man sedan våtslippapper av finare och finare kvalitet. Ju högre nummer pappret har, desto finare korn. Med våtslippappret kan man arbeta upp en riktigt fint polerad yta. Arbeta till sist in lite karnaubavax i ytan så blir den blank som en riktig ädelsten!

När smyckesstenarna är klara limmar man fast dem med en droppe superlim på fingerringar, hängen eller öronstickare. I hänget kopplar man en bindögla för att kunna hänga på kedja. En liten droppe superlim i skarven på bindöglan gör att man inte tappar smycket så lätt. Tänk bara på att superlimmet fäster snabbt och limmar hårt – det är lätt att limma fast i sina egna fingrar!

Och det här är samma slags material, fast helvitt – med en känsla av elfenben.Trustpilot