Flätade servettringar av läder

20 september, 2023

Flätade läderremmar passar fint till allt från armband och bälten till servettringar. Med servettringar flätade av naturgarvat getskinn dukar du fint i höst - till både vardag och fest.

Fläta en fläta kan vem som helst göra. Men att fläta med låsta ändar är lite knepigare. 

Det kan nästan framstå som lite magiskt, men det går faktiskt att fläta en fläta trots att ändarna sitter ihop, både i början och slutet av flätan. När man väl lärt sig knepet kan man med samma teknik fläta armband, bälten och servettringar av läderremmar som man skurit till ur en bredare rem - men lämnat ändarna på remmen hela. Knepet är att man med jämna mellanrum vrider änden in genom de uppskurna remmarna. 

Vi har gjort servettringar av ett tunt getskinn för att öva på tekniken. Börja med att skära till remmar av getskinn, cirka 4,5 centimeter breda och 25 centimeter långa. Om du använder en stålvinkel eller en stållinjal och en rullkniv är det enkelt att skära raka snitt.

Klipp hörnen runda på remmarna och gör två hål i båda ändarna på remmen, där snitten för remmarna ska gå. Mät och markera med en fettpenna var hålen ska vara, för att dela remmen i tre lika breda remmar.

Skär raka snitt mellan hålen så att remmen blir tredelad. Om det är svårt att skära snittet hela vägen fram till hålet kan man klippa sista biten med en lädersax.

Nu är det dags att börja fläta. En vanlig fläta kan de flesta bemästra, och det är precis så man börjar. Fläta ganska hårt för att få mycket utrymme att vrida igenom änden senare. Efter fyra slag vrider du änden igenom mitten, fläta sedan två slag till och vrid en gång till. Nu ser du att remmarna är rättvända igen. Fläta likadant en gång till men fyra slag, en vridning och sedan två slag och ytterligare en vridning. Det som kan gå fel är att man vränger änden på fel sida mittenremmen, men det är ganska lätt att lära sig principen. 

Fördela sedan flätningen så att servettringen blir jämnhårt flätad. Genom att dra baksidan av flätan över en bordskant fram och tillbaka kan man få flätningen att fördela sig jämnt.

Fäst ihop ändarna på servettringen med skruvnitar som du skruvar igenom hålen i ändarna.

Sen är det bara att plocka fram matchande servetter och duka upp.Trustpilot