Krympplast - perfekt sommarpyssel för regniga dagar

17 juli, 2019

Perfekt pyssel för regniga sommardagar. Den smått magiska krympplasten förvandlar teckningar till nyckelbrickor och smycken.

Krympplasten från 80-talet är still going strong! Det är lika spännande varje gång att se den papperstunna plasten krympa ihop i ugnsvärmen till en tredjedels storlek hård och tjock plast. Ett perfekt sätt att spara fina teckningar och tillverka brickor till nyckelringar, halsband eller örhängen.

Man ritar på plastens matta sida med akvarellpennor eller poscapennor, vanliga tuschpennor fungerar inte. Det kan vara en god idé att först rita upp sitt motiv på ett vanligt papper som man lägger under som mall, så slipper man ”rita fel” på krympplasten.

Klipp ut motivet runt kanterna. 

 

Om man vill ha ett hål att hänga upp sakerna i gör man det med en hålstans. I riktigt små föremål som örhängen kan det vara smart att göra hållet i plasten innan man ritar sitt motiv, eftersom det är svårt att se exakt vart hålet hamnar. 

Sätt ugnen på 130 grader. När ugnen är varm lägger man krympplasten på ett vanligt bakplåtspapper på en plåt och sätter in den i ugnen.

Snart börjar plasten krympa och deformeras. Efter ett par minuter när den krympt klart ligger den åter platt på plåten, men har nu krymp ihop till en tredjedel av sin ursprungliga storlek. Ta ut ur värmen och låt svalna.

Häng upp i nyckelringar eller i örhängen.

 Trustpilot