Pappersrullehållare i betong och ek

14 augusti, 2019

En hållare för hushållspapret i betong, ek och läder gör det vardagliga hushållsspapret lite festligare på bordet.

Bottenplattan till den här pappershållaren gjuter man i betong. Plastburken som den större satsen betong kommer i är perfekt som gjutform. För att rundstaven ska stå stadigt och rakt börjar man med att skära ut ett hål mitt i locket i samma diameter som rundstavens 25 mm, en cirkelskärare är perfekt att använda. Kontrollera att hålet är tillräckligt stort.

Såga sedan till en lagom lång bit rundstav, ca 36 centimeter är lagom för en vanlig hushållsrulle, plus handtag.

Borra ett hål igenom båda ändarna av rundstaven, det nedre hålet för att kunna trä i lite armerande ståltråd och det övre för en etikett. Med hjälp av ett borrstöd är det enkelt att borra rakt igenom och mitt i en rundstav. 

Fila bort eventuella ojämnheter runt borrhålen.

 

Trä i en bit ståltråd som armering i det nedre hålet, forma som ett stöd som får plats i formen.

Blanda till betongen enligt anvisningarna på förpackningen, men börja med att måtta upp pulvret i formen till lagom höjd. 

Stick sedan ned rundstaven i betongblandningen, trä på locket och ställ att härda på en bänk som är lodrät. Låt betongen härda i några dygn innan du försiktigt lyfter den ut formen. Slipa eventuella ojämnheter på ytan med ett våtslippapper medan betongen fortfarande är fuktig.

En läderetikett upptill blir lite extra dekorativt. Stansa in texten med läderpunsar. För att få texten rak hjälper det om man tejpar fast till exempel en linjal eller en rak träskiva mot lädret och använder som stöd.

Klipp till som etikett när du stansat klart, då är det enklare att få jämt avstånd från kanterna. Gör hål i etiketten och klipp till en smal rem att hänga upp den i.

Knyt fast etiketten i hålet. Nu är hållaren redo att användas.Trustpilot