Gipskrukor - som gjutet för vårens första blommor

25 februari, 2015

Nu är det vår i luften! De första krukorna med vårlökar är här. Pärlhyacinter, krokus, iris och kungsängsliljor i kruka är ett vackert sätt att välkomna våren inomhus. När de blommat över kan man spara lökarna och peta ned dem i jorden utomhus för blomning nästa år. Ett fint sätt att rama in blommorna är att tillverka äggformade krukor. Man gör dem enkelt själv av gipsbindor på en vanlig ballong.

Du behöver:

Gipsbindor

Ballonger

Silkespapper

Tidningsspapper

Djup papperstallrik eller gammal glasslåda

Sax

Gör så här:

Häll kallt vatten i en liten plastlåda eller papptallrik, något rent och tätt som du kan slänga när du är klar. Blås upp en ballong till storleken av ett strutsägg ungefär. Krukan ska bli lagom stor att sätta ned en vårlökskruka i.

Lägg ut tidningar som underlägg innan du börjar. Klipp till bitar av gipslindorna. Doppa dem i det kalla vattnet och lägg dem omlott över ballongen. Det är viktigt att vattnet är kallt, annars blir värmeutvecklingen så stor att ballongen kan spricka. Tänk också på att inte hälla ut gipsresterna i avloppet, det kan sätta igen rören.

Börja att ”bygga” din kruka mitt uppe på ballongen, det som sen ska bli botten. Lägg bindorna omlott och i flera lager för att krukan ska hålla. Lämna lite springor mellan bindorna mot överkanten, så att krukan ser ut litegrann som ett sprucket ägg. Låt torka några timmar innan du trycker hål på ballongen.

Sno lite silkespapper runt blommornas plastkruka, så att den inte syns så väl innan du stoppar ned plastkrukan i äggkrukan. Vi har använt vanligt vitt silkespapper, men även limegrönt, guld eller silver blir fint till de här krukorna.Trustpilot