Filtade påskharar

23 mars, 2022

Ulliga små söta harar har skuttat in i vår svenska påsktradition från Tyskland. Enligt legenden är det hararna som värpte ägg till påsk. De här hararna filtar du enkelt utanpå ett ägg av cellplast.

För några decennier sedan var kycklingar och ägg påskens mest framstående symboler i vårt land. Under senare år har de fått maka på sig lite för påskhararna. Vi älskar de mjuka påskhararna i alla dess former! Ursprungligen kommer traditionen med påskharar från Tyskland där man på 1600-talet lurade barnen att det var hararna som värpte ägg som barnen fick leta efter i trädgården. Senare blev det godisfyllda ägg likt våra traditionella pappägg. Men det var alltså haren som värpte dessa!

De här enkla påskhararna filtar man runt ett ägg av cellplast, så det är egentligen bara öronen, den knoppiga svansen, en nos och några morrhår som ger haren sin karaktär. Häng upp i påskriset eller någon vacker gren från naturen.

Börja med att ta en bit grå, vit eller naturfärgad ull och svep in ett ägg av cellplast i. Vira gärna ullen några varv så att fiberriktningen korsas. 

Filta sedan fast lagret av ull med en filtnål som du sticker in i ägget. Nålen har små, små hullingar som fastnar i ullens fibrer och drar dem med sig. Stick nålen så många gånger att ullen filtas fast mot ägget. Om det blir ojämnt kan man fylla på med ull där det behövs medan man filtar.

Rulla ihop en liten boll av ullen, som ska bli en svans. Filta ihop den med nålen och filta sedan fast den lilla svansen på ägget där du vill ha den. För att undvika att sticka sig i fingrarna med filtnålen kan det vara bra att hålla sig på en filtplatta av skumplast, annars är det väldigt lätt att sticka sig på nålarna som är mycket vassa!

Till öronen använde vi en bit naturfärgad tjock filt som grund. Klipp till två öron, kontrollera att de blir lagom stora mot kroppen. Ta lite rosa ull och filta fast i mitten av varje öra. 

Vik ihop öronen och filta ihop dem så. Det ger lite mer karaktär och form åt öronen.

Filta fast öronen mot kroppen. För att det ska fästa bra kan du behöva lägga till lite grå tovull.

Ta en liten bit rosa ull och filta en nos. 

Till morrhår använde vi tunn, svartglödgad järntråd. Klipp en lite längre bit tråd än du behöver, stick in den och klipp sedan av tråden så att morrhåren blir lagom långa.

Om du filtar flera harar kan du placera öronen på olika sätt och därmed få harar som ligger ned eller sitter upp, beroende på hur du placerar öron, svans och nos.

Filta fast en bit garn bakom öronen på haren för upphängning om hararna ska hänga. Trustpilot