Spegel med läderupphängning

06 november, 2019

Den perfekta hallspegeln. En spegel som man snabbt och enkelt plockar ned från väggen - och hänger tillbaka lika lätt, helt utan risk att den går sönder. Det är inte så lätt att hitta den i inredningsbutikerna. Men inte heller särskilt svårt att tillverka en själv!

Spegelglas tillverkat av akrylplast är helt perfekt för uppgiften. Det väger nästan ingenting och går inte sönder om man trots allt råkar tappa den i golvet. För de där ”backspeglarna” som man vill ha nära till hands i hallen eller badrummet för en snabb koll på frisyren i nacken, eller att kappan sitter som den ska i ryggen innan man går ut, är helt oumbärliga. Och att ha en spegel i ett lite större format än en fickspegel är också bekvämt.

En akrylplastskiva 30 x 40 cm är lagom stort, man ser bra utan att spegeln blir svårhanterad i handen.

För att ge spegeln ett lite mjukare intryck rundar man av kanterna genom att såga med en guldsmedssåg. Låt skyddsplasten sitta kvar och markera med en tuschpenna var du ska såga. Man kan till exempel använda en tallrik eller en assiett som mall för rundningen.

Det är lätt att såga i materialet med guldsmedssågen, men om man ändå behöver jämna till snittet efteråt går det bra att använda en vanlig fil eller slippapper. 

Hålet för upphängningen borrar man enklast med en kvistborr av en större dimension, här använde jag en borr med 4 cm i diameter. 

 

För att mjuka till kanterna på borrhålet slipar man lite med en dremel, då är det lätt att få det fint.

Egentligen kan spegeln vara klar nu, om man vill hänga den på en krok någonstans, men en upphängning i läder sätter lite extra karaktär på spegeln.

Klipp till en bit läderrem 4 cm bred. Gör ett hål för en öljett att hänga upp i på baksidan av läderremmen. Med en kombinerad hål- och öljettång gör man först hål och klämmer sedan fast en öljett i hålet.

 

Vik läderremmen dubbel och limma ihop med allim. Torka bort överflödigt lim som tränger ut mellan remmarna. 

Håll på plats med klädnypor medan limmet torkar. Sist av allt drar man bort skyddsplasten från spegelns fram- och baksida. Sen är det bara att spika upp en liten spik för upphängning på väggen där man vill ha sin spegel. Helst nära till hands!   

 Trustpilot