Stickade grytunderlägg med trikågarn

16 februari, 2022

Med en rak stickring blir det enkelt att sticka jämnt, rakt och tjockt. Perfekt för grytlappar och karottunderlägg. Med ett trikågarn blir underlägget en fin detalj på matbordet.

Med en stickring kan vi alla sticka jämnt! Redskapet är inte bara för barn, utan är perfekt för mindre projekt som grytlappar och karottunderlägg. På de runda stickringarna som blev vanliga först stickar man tuber till mössor, kuddar lampskärmar med mera. Medan de raka stickringarna ger möjlighet att sticka med en teknik där resultatet bli ett tätt, jämnt och dubbelstickat ”band” lika brett som stickringens längd. 

När man stickar på stickring är principen sådan att man virar garnet runt varje pigg på ringen, varvet runt hela stickringen. Sedan virar man ett varv till på varje pigg, varvet runt. Därefter lyfter man den nedre öglan över den övre och släpper öglan på insidan av ringen. Gör likadant varvet runt, innan du virar ett nytt varv på ringen och så vidare…

När man stickar på en rak stickring virar man istället garnet växelvis runt piggarna på ringens vänstra och högra sida, som på bilden. Vira garnet genom att lägga garnet framför piggen och vira bakåt och runt varje pigg. Gör likadant i två lager och börja sedan att lyfta de undre öglorna över de övre, och släpp på insidan av ringen precis på samma sätt som när man stickar på en rund stickring.

Avsluta genom att lyfta och trä igenom änden  Om man vill ha en upphängningsögla kan man virka en sådan innan man fäster ändarna. Ett zpagettigarn av återvunnet trikåtyg passar bra till ett underlägg som detta eftersom det är tjockt och fylligt och ger ett tätt karottunderlägg.Trustpilot