Mönster med maskering på äggen

03 mars, 2021

Måla ägg till påsk? Nej, gör tvärtom! Med maskeringspenna eller maskeringsvätska kan man göra ett omvänt mönster på äggen som man sedan färgar med vanlig rödkål.

Maskeringsvätska är egentligen avsedd för att måla på akvarellpapper för att maskera områden där färgen inte ska fästa. När man målat över det maskerade området och låtit färgen torka så drar man bort den gummiliknande maskeringsvätskan.

Maskeringsvätskan kan målas på med pensel men finns också i form av en penna som i vissa fall är enklare att hantera.

Maskeringstekniken är ett roligt sätt att rita mönster på vanliga ägg till påsk som man sedan doppar i ett färgbad av naturlig färg. 

Börja med att göra små hål i äggen i varje ända och blås ur äggen tvätta dem rena och låt torka.

Måla mönstret med maskeringspenna eller maskeringsvätska som du målar med pensel. Pennan är något enklare att hantera, men om man vill ha uttrycket av ett penselmålat mönster är det vätskan man ska använda. Trä upp äggen på tunna pinnar, till exempel grillspett i trä eller en ståltråd som de kan hänga på tills maskeringsvätskan torkat.

Själva färgen gör du genom att koka hackad rödkål i en liter vatten, och två matskedar vitvinsvinäger. Koka ungefär 20 minuter och tillsätt sedan en tesked bikarbonat. Sila av rödkålen och häll upp vätskan i muggar lagom stora att doppa ned äggen i. Sänk ned äggen så att de täcks helt av färgbadet. Låt äggen ligga i färgbadet i cirka 20 minuter. 

Olika lång tid (och olika mycket rödkål, temperatur mm) ger olika stark färg. Ta upp äggen, låt färgen torka innan du pillar bort maskeringsvätskan.

Färgade ägg är fina att hänga upp i påskris, men också att använda i andra dekorationer. Till exempel kan man göra ett litet fågelbo av torrt fjolårsgräs, björkris eller sisal som bordsdekoration.

Man kan också använda halva äggskal för att gjuta ljus i eller använda som små vaser åt vårens första blommor. Trustpilot