Den rätta pusselbiten

10 maj, 2023

Att få ihop vardagspusslet må vara krångligt ibland. Kan det bli enklare med riktigt stora bitar? Glasunderlägg i läder kanske i alla fall kan få vardagen en aning festligare.

Det är svårt att låta bli ordvitsarna med en så laddad symbol som en pusselbit framför sig på bordet. Den där saknade biten har väl de flesta av oss en relation till…

Hur som helst är dessa enbart till dekoration och kommer inte ens att passa i varandra om du utgår från det bifogade mönstret. Men det är en ganska klassisk form och lagom stor att ställa ned ett glas eller en varm tekopp på för att skydda bordsytan från fukt och värmefläckar.

Börja med att skriva ut och klippa ut mönstret här.

Rita sedan av det på en bit tjockt läder. Ju tjockare läder desto stabilare och mer värmeisolerande. Men ett riktigt tjockt läder är också lite svårare att klippa och skära i, så det får bli en avvägning.

Lägg mönstret på ditt läder och rita av med fettpenna runt om.

Sen är det bara att sätta igång och klippa och skära. I det tjocka lädret vi använt här går det inte att klippa i alla svängar, där det är trångt måste man ta till en riktigt vass skalpell, och det är lite pilligt och kräver en del tålamod. I tjockt läder är det nästan som att tälja, man får skära en lite bit i taget för att det ska bli bra. Men det blir fint när det är klart!

Kanter på läder kan smula sig en aning, så för att binda dem målar man på lite kantfärg eller en läderhärdare. Har man valt ett tunnare läder kan man måla läderhärdare på hela baksidan för att ge pusselbiten mer stabilitet. Var dock noga med att inte måla utanför eller droppa på rätsidan, för det ger fläckar som inte går bort. 

Lägg att torka plant innan du använder dina pusselbitar på bordet. Trustpilot