Tvättbart papper till badrumsförvaringen

31 oktober, 2018

Praktisk förvaring är ett måste i badrummet. Alla små saker som hårsnoddar, läppcerat, nagellack och nagelfilar har annars en tendens att försvinna. Små korgar sydda i tvättbart papper är både praktiska och snygga - och dessutom snabbt sydda!

Du behöver:

Tvättbart papper
Passare
Tillgång till symaskin
Sytråd
Sax

Det tvättbara pappret med en silverbeläggning på ena sidan är väldigt styvt när det är nytt och otvättat. 

När man syr korgar som dessa med en cylinderform och en rund botten är det bra att passa på att sy i pappret medan det är vått eftersom det då är mer följsamt i svängarna. 

 

Tvättat och nytt papper. Pappret blir mjukare och mer lättarbetat när det tvättats och fortfarande är vått. Tvätten ger också pappret den karaktäristiska, skrynkliga patinan.

Tvättat och nytt papper. Pappret blir mjukare och mer lättarbetat när det tvättats och fortfarande är vått. Tvätten ger också pappret den karaktäristiska, skrynkliga patinan.

Börja med att räkna ut cirkeln diameter och korgens omkrets. Tänk på att lägga till en centimeter för sömsmån. De här korgarna har måtten 14 och 10 centimeters diameter på bottnarna, utan sömsmån. På nätet hittar man lätt en omräknare som räknar ut att en 14 centimeter diameter ger ca 44 centimeters omkrets, samt att 10 cm diameter ger ca 31,5 centimeter i omkrets. Man klipper alltså en rundel som mäter 16 cm i diameter och en kvadratisk bit som är 46 cm lång och cirka 20 centimeter bred (så hög man vill ha korgen med vikt kant). Till den lilla korgen klipper man ut en rundel med diametern 12 centimeter och rektangeln mäter 33,5 centimeter gånger ca 15 centimeter.

 

Klipp ut bitarna ur nytvättat och fuktigt papper. Sy ihop botten med sidorna, räta mot räta (silvriga sidan). Sy sedan ihop sidsömmen. Vänd rätt och vik ned kanten.

Vill man ha lite extra dekoration klipper man ut några löv ur pappret. Klipp på fri hand och vik löven på mitten, samt några veck som bladnerver. Knyt fast i ett snöre eller sy fast i korgen.   Trustpilot