Skulptera svampar med inspiration från skogen

06 september, 2023

Stolta fjällskivlingar och mulliga Karljohansvampar hör hösten till. Låt naturen och svampskogen inspirera till höstens finaste miniskulpturer.

Att forma fritt, skulptera, behöver inte vara så komplicerat som det låter. Det kan göras på en massa olika sätt, i olika material och tekniker. För enklare små skulpturer kan man använda sculptamold, ett gipsmaterial med inblandade fiber för att ge formstabilitet. Ett roligt material att prova på mindre skulpturer som dessa små svampar.

Sculptamold behöver egentligen ingen armering, men för att kunna fästa svampens fot och hatt och för att enklare forma en fot böjer vi till en bit rostfri tråd med en liggande cirkel nedtill så att foten står stadigt.

Blanda sedan till skulpteringsmassan enligt anvisningarna på förpackningen med en del vatten och två delar massa. Blanda ordentligt så att inga torra luftfickor finns kvar i blandningen. 

Forma sedan en fot runt ståltråden, men låt cirka fem centimeter av tråden sticka upp ur foten. Forma även runda hattar av olika former (om du ska göra flera svampar). Det kan vara bra att kika i en svampbok för att närmare studera de olika svamparnas former.

Lägg de färdig formade hattarna och fötterna på ett fukttåligt underlag att torka. Ställ gärna att torka på en luftig, varm och torr plats. Massan torkar ganska långsamt, men när den sedan är torr går det fint att slipa med slippapper och borra i den om man vill.

Innan hattarna är helt torra kan man trä på dem på fötternas uppstickande ståltråd eftersom det är enklare än att borra när massan är torr. Låt sedan svamparna torka ordentligt, vilket kan ta ett par dygn.

När massan är helt torr går det bra att slipa den med vanligt slippapper om du vill jämna till ytan en aning.

Svamparnas skivor på hattens undersida tillverkar vi av papper. Gammalt gulnat bokpapper ur någon bok man läst klart fungerar bra att använda, och kan bli effektfullt. Vik sidorna som ett dragspel och limma fast dem som på bilden.

Låt limmet torka ordentligt innan du börjar klippa runt kanterna. Klipp pappret både runt hattens kant, men också på höjden så att varje vikning istället blir två skivor på hattens undersida. Forma undersidan genom att klippa en rundad kant på pappret.

Även crepepapper kan bli fint som skivor och som ring på svampens fot. Vik crepepappret på samma sätt som bokpappret, limma och klipp likadant. Använd en limpistol med låg smälttemperatur för att limma crepepappret, då fäster det snabbt.

Klipp en lite ojämn remsa av crepepapper och limma fast den några varv i överkanten av pappersremsan. Vik sedan ut och forma som en typisk fotring.

Trä på hattarna på fötternas ståltrådar. Om det sticker upp någon tråd klipper du av den med en avbitartång först. Limma sedan fast hattarna mot fötterna.

Nu är svamparna klara att dekorera med. Vad blev det? Vita champignoner och stolt fjällskivling? Eller är det en vit flugsvamp månntro?

Svamparna är fina i sin vita rena stil, men den som vill kan också måla svamparna.

Vad sägs om brunt och guld?

Brun akvarellfärg är enkel att arbeta med på svampens lite skrovliga yta. Lämna överdelen av foten omålad så få den ett karaktäristiskt Karljohan-utseende.

Lite guldfärg kan också bli fint, speciellt om man ska placera svamparna på ett fat med ljuslyktor. Om man målar guldfärgen bara på kanterna förstärker man svampens konturer och guldkanterna kommer att glittra fint i ljuslyktornas sken.



Trustpilot