Läderhandtag till gjutjärnspannan

02 februari, 2022

Ett slitstarkt och värmetåligt handtag av läder till gjutjärnspannan blir ett praktiskt och rustikt inslag i köket. Dessutom är det ett perfekt första projekt för den som vill prova på lädersömnad för första gången.

Mindre bitar läder som blivit över efter större projekt kan användas till en massa olika saker. Ett värmetåligt handtag till gjutjärnspannan är ett projekt som inte är så materialkrävande. Kontrollera bara att läderbiten räcker runt stekpappan handtag med lite marginal för sömmen. Om du har en större bit att börja med klipper du till en bit som räcker runt handtaget när du viker det, samt har lite marginal även på längden.

För att forma ett tjockt läder genomfuktar man det med ljummet vatten. Vik sedan lädret dubbelt och lägg det att torka några timmar under vikten av till exempel en bok.

Lägg sedan läderbiten runt handtaget och rita upp hur det ska skäras till med en fettpenna. Tänk på att läderhandtaget måste gå att ta av handtaget när pannan till exempel ska diskas eller in i en ugn. Om handtaget är koniskt kan man inte sy det för tajt längst in mot stekytan, utan man måste kontrollera att det går att dra av handtaget.

Klipp och skär till lädret efter dina markeringar. Raka linjer är enklast att skära med en rullkniv och stöd av en stållinjal eller stålvinkel, medan runda former oftast är lättast att klippa med en lädersax.

För att hålla ihop lädret där sömmen ska sys limmar man ihop lädret med en tunnsträng lim, bara för att lädret ska hållas på plats när man sedan gör hål och syr. Tänk på att bara limma sparsamt, så att du inte riskerar att limma ihop för mycket av handtaget. Låt limmet torka innan du fortsätter arbetet. 

Markera en linje för sömmen några millimeter från kanten, använder man ett falsben med kantpolerare så finns färdiga spår som gör det enkelt att bara dra benet längs lädrets kant för att markera linjen för sömmen.

Nästa steg är att markera var man ska göra hål för sömmen. För att få en jämn söm med lika långa stygn använder man en lädersporre som markerar exakt var varje hål ska göras. Dra sporren med en 4mm klinga mitt i det markerade spåret. Nu är det enkelt att göra hål med jämna mellanrum.

Gör hål med en syl och en träklubba eller hammare. Tänk på att skydda dina öron när du hamrar! Och glöm inte att ha ett oömt underlag, till exempel en uttjänt gammal skärbräda, som underlag när du gör hål med sylen.

Nu är det dags att sy. Klipp en bit vaxad lintråd, ca 4 gånger längre än sömmens fulla längd. Fäst en sadelmakarnål i varje ände av tråden och sy så att du drar tråden från båda håll igenom varje hål. Tråden löper då som i 8-or och bli mycket stark. Dra åt i båda ändar efter varje stygn.

Fäst tråden på den sida av handtaget som kommer att vara nedåt, genom att fästa tråden under de sydda stygnen. Klipp av. Trä på handtaget på din stekpanna.

Beskrivningen till karottunderlägget i flätat läder hittar du här.Trustpilot