Smyckesask till studenten

22 maj, 2024

Till studentexamen är det roligt att ge bort sin present inslagen med extra omsorg. Små askar i form av studentmössor blir en fin och personlig förpackning till studentpresenten.

Ibland är förpackningen lika viktig som innehållet! Nästan i alla fall. Är det ett smycke du ska ge bort kan du med enkla medel förvandla pappersasken till en liten studentmössa. Det blir ett extra minne från studentdagen.

Vi använde en runt liten pappersask - som kommer i trepack i olika storlekar - och klädde in dem i vitt crepepapper, svart kartong och ett svart sidenband. 

Börja med att klä in asken i crepepappret. Crepepappret är hårt skrynklat för att man enkelt ska kunna forma det i tredimensionella former, och skrynklorna är snygga även på släta ytor. Om man använder ett lim med mycket fukt i kommer pappret att utvidga sig en aning och man kan enkelt forma det över kanterna på askens lock. Pensla rejält med decoupagelim både på pappret och asken och limma fast på locket. 

Askens nederdel ska bara kläs i papper på ned undre delen där lockets kant slutar, annars går det inte att trä på locket igen. På nederdelen använder man med fördel istället en limpistol med låg smälttemperatur för att limma fast pappret och samtidigt låta pappret behålla alla sina skrynklor.

Rita av askens omkrets på en svart kartong och klipp ut rundeln. Klipp den sedan som en halvmåne med jack i på insidan av månformen, som på bilderna. Böj upp papperflikarna så att pappersmånen bildar en skärm på mössan och limma fast den med limpistolen.

Limma sedan fast ett svart sammetsband runt hela kanten, skarva bandet mitt i skärmen där studentmössans typiska blågula rosett ska sitta.

Klipp en lite rund bit av gult crepepapper och limma fast mitt fram. I mitten av den gula pappersbiten limmar du fast en blå pärla i lagom storlek.

Nu är det bara att fylla asken med innehåll - och skriva ett passande kort till den blivande studenten.Trustpilot