Mistel - som håller till nästa jul!

20 november, 2019

Misteln är en av våra klassiska juldekorationer. Tillverkad av metalltråd och vaxpärlor håller den många jular framöver!

Misteln är egentligen en parasit, det vill säga att den behöver ett annat träd som värdväxt för att kunna växa. I Sverige är misteln fridlyst och förekommer främst i Mälardalen och delar av Småland. Med sina vita bär som nästan lyser i solskenet och sina vintergröna blad har den blivit en symbol för julen.

Det karaktäristiska växtsättet med ett bladpar och ett par bär i varje grendelning är den relativt enkel att avbilda med hjälp av en vanlig ståltråd. Vita vaxpärlor blir perfekta som bär!

Använd en 1,5 mm tjock svartglödgad järntråd, den är enkel att forma som man vill. Arbeta med trådens böjning från rullen, då är det enkelt att forma mjuka böjar på bladen. Börja med ett bladpar som på bilden och arbeta dig sedan vidare.

Med hjälp av en tunnare tråd (0,5- 0,7mm) fäster man ihop varje bladpar samtidigt som man fäster vaxpärlorna. Tvinna fast två pärlor på tråden med ett litet mellanrum emellan. 

Fäst pärlparen mellan bladen och vira sedan fast tråden tätt ned mot stjälken. Gör likadant i varje bladveck och grenklyka.  

 

Tillverka varje kvist med tre eller fyra bladpar på. Vira sedan ihop två eller tre kvistar till en liten bukett.

 

Knyt en röd rosett runt buketten och häng upp.

 Trustpilot