Bokholk till pocketböckerna

24 januari, 2024

Var ska böckerna bo? I en bokholk över nattduksbordet får böckerna sin egen plats, praktiskt nära till hands. Du snickrar den av ett hyllplan i ek.

En god bok är bästa sällskapet. Och helst ska man ju ha dem nära till hands vid sängen för en stunds läsning innan man släcker lampan. En bokholk blir pocketböckernas perfekta bostad, men en hylla med plats för lagom många - och ett tak där man kan lämna en bok uppslagen över nocken när det är dags att pausa läsningen. 

Bokholken har vi snickrat av ett 15 centimeter brett hyllplan av vacker rödek. 

Börja med att såga till delarna till holken. Du ska ha en bakre gavel som du först sågar till 28 centimeter, och sedan sågar en takvinkel med 90 graders vinkel. Dessutom ska du ha en botten på 15 cm, en taksida på 15 cm och ytterligare en taksida på 17 cm.

Limma sedan ihop delarna som på bilden med trälim, pressa ihop och torka bort överflödigt lim. Låt limmet torka. 

Spänn fast gaveln mot en bänk eller bord och borra med en 1,5 mm borr tre små hål underifrån botten och upp i gaveln. Försänk sedan med en borrförsänkare och skruva med träskruv så att botten sitter stadigt och orkar hålla sitt lass med böcker.

Taket skruvar man fast från baksidan, så vänd huset med framsidorna nedåt. För att kunna skruva fast taket behöver man skruva i en sned vinkel. Ta hjälp av en borrjigg för att förborra två hål snett nedifrån. Spänn fast borrjiggen med en handtving och mät så att du inte borrar för djupt. På själva borren fäster man en stopp för att förhindra att borren går för djupt.

Två hängbeslag gör att holken hänger stadigt och rakt på väggen. Mät och markera var du ska borra och borra sedan hål med en 20 mm kvistborr. Kontrollera att du borrar lagom djupt.

Häll lite lim i hålen och tryck fast hängbeslagen.

Slipa kanterna mjuka med ett slippapper innan du hänger upp holken. 

Ett tips när du ska hänga upp holken på väggen är att ta ett vanligt papper och rita av baksidan runt konturerna, gör sedan två hål i pappret där hängbeslagen är och kan du enkelt markera på väggen var du ska sätta skruvarna för upphängning.Trustpilot