Väggklocka från tomteverkstan

15 november, 2023

Om julklapparna ska hinna bli klara till dopparedagen är det hög tid att sätta fart i tomteverkstaden nu! En väggklocka, till brorsan eller morsan, är lika rolig att tillverka som att ge bort. Eller kanske vill du behålla den själv…

En väggklocka behöver alla ha. Är den dessutom snygg blir den en extra inredningsdetalj, och en perfekt julklapp till den som gillar inredning och läder. 

Grunden till den här klockan är en enkel rund träbricka som man sedan klär in i läder.

Börja med att rita av brickan på läderbiten du ska använda. Rita med en fettpenna som du sedan kan sudda bort. 

Klipp ut rundeln ur lädret med en lädersax.

Limma fast läderbiten på brickans undersida, använd ett lim som fungerar på läder, var noga med att torka bort eventuella limrester med en trasa direkt så att det inte lämnar fläckar på lädret.

Mät djupet på brickan när lädret är fastlimmat. Skär sedan remmar med samma bredd som brickans djup. Du behöver skära remmar som räcker runt hela brickan, men också ytterligare remmar att hänga upp klockan i. Om du använder ett tjockt läder kan det vara bättre att ta en något tunnare färdigskuren läderrem att hänga klockan i. Annars skär du till även dessa remmar ur samma läderbit.

Den rem som klockan ska hänga i ska sys fast i den rem som limmas mot klockans undersida. Skär till två bitar av remmen som är ungefär lika långa, och tillsammans precis räcker runt klockan. Skär sedan till en kortare bit av remmen för upphängningen, och gör hål i den med en håltång för spännet.

Vik och limma nedanför spännet och markera sedan var sömmen ska gå med ett falsben. Dra en lädersporre i markeringen och gör hål med en syl i varje markering. Limma sedan fast remmen med spännet på remmen som ska sitta på klockans undersida. 

Gör likadant här - markera med ett falsben var sömmen ska gå. 

Dra sedan en lädersporre längs markeringen.

Och gör sedan ett hål i varje markering med en syl.

Sy med en sadelmakarsöm fast både spännet och remmarna. När man syr med sadelmakarsöm fäster man en nål i vardera änden av en vaxad lintråd och syr sedan så att tråden löper som i åttor genom lädret. Man trär alltså en nål från bägge sidor av lädret och drar åt tråden efter varje styng. 

När man sytt varvet runt i den markerade rektangeln fäster man tråden på lädrets baksida under stygnen, innan man klipper av överflödig tråd.

Sy fast den andra delen av upphängningsremmen i andra änden av den undre remmen. Sy i en likadan rektangel som på sidan med spännet.

Nu är det dags att limma fast remmarna runt klockan kanter. Börja med den undre remmen. Pensla ut rikligt med lim, men var noga så att det inte hamnar på lädret. Håll remmen i tryck en stund tills den börjat torka. 

Limma sedan fast den övre remmen på samma sätt.

Gör hål i upphängningsremmen med en håltång. Klipp änden av remmen i en spets.

När allt lim torkat ordentligt mäter och markerar du mitten på urtavlan. Borra med en 10 mm borr hål för urverket.

Montera urverk och visare. 

Nu är väggklockan färdig att slås in som julklapp. Eller kanske vill du behålla den själv?Trustpilot