Svartoxiderade silverörhängen

25 augusti, 2021

Svarta som sensommarnatten. Örhängen i äkta silver som svartoxiderats i kylskåpet över natten. Kanske blir de dina nya favoriter och en perfekt match till den lilla svarta?

Silver oxiderar naturligt när silvermolekylerna möter luftens syre. Det tar ett tag och vi putsar oftast bort den grånande silveroxiden för att få fram en ljus och glänsande yta. Men man kan ju göra tvärtom också - låta silvret oxidera helt och hållet. Till och med skynda på processen med ett enkelt husmorsknep…

Men vi börjar från början med en tunn silverplåt och en tråd. Vi har här gjort två olika modeller, både en större blomma som hänger i en svängd krok, och riktigt, riktigt små blommor på raka stift med en snurrebuss på baksidan. 

Börja med att skissa upp en blomma på ett papper. Tre, fyra eller fem blad väljer du själv. Rita sedan (eller ritsa försiktigt) upp blomman på silverplåten och såga ut den med guldsmedssåg. Ett lövsågsbräde som man spänner fast på bordskanten är ett bra verktyg som samtidigt skyddar bordskanten från såghack. Om man inte lyckas såga helt jämnt är det bara att fila bort ojämnheter med små diamantfilar efteråt. Fila även spetsarna på blombladen en aning mjuka längst ut.

Borra ett hål i mitten av varje blomma med en 1 mm borr. Med hjälp av en Dremel eller ett liknande handverktyg är det enkelt att borra i små saker.

Nu är det dags att forma blommorna lätt skålformade. Ta en träbit och slå med en kulhammare hårt så att träet formar sig som en liten skål. Lägg silverblomman i och knacka försiktigt med många, många lätta slag från mitten och utåt på bladen så att de formar sig efter skålen. Silver blir hårdare och hårdare för varje slag medan man smider, och om man vill smida länge kan man behöva glödga silvret för att få det mjukt igen. Då hettar man upp det med lågan från en gasbrännare tills det ser glödande ut, låter det svalna innan man börjar forma det igen. I det här fallet är det inte nödvändigt, eftersom blommorna bara ska vara lätt skålformade. Men det är bra att känna till principen och hur materialet fungerar. 

I mitten av blomman ska det sitta en pistill som också fungerar som öronstickare. En 1 mm tjock silvertråd med en silverkula längs ut i änden blir perfekt för ändamålet. Genom att hetta upp silvertråden så mycket att den smälter i änden kommer silvret av sig själv att forma en kula. Fäst silvertråden lodrätt i en så kallad tredje hand över en eldfast yta (tex en lödplatta) och rikta gaslågan mot trådens ände tills den börjar smälta.

Var beredd att direkt dra bort lågan när tråden smält så mycket att en lagom stor kula bildats. Låt tråden svalna. Klipp av tråden lagom lång att du kan forma en öronkrok. Bränn sedan en likadan kula och klipp tråden lika lång. Sen är det bara att putsa ytan på blomman och trä på den på kroken där den kan få hänga lite lös och dingla. Ytan på blomman borstar man matt med en metallborste på Dremeln, eller bara med en bit stålull. 

De små blommorna som ska få raka öronstift sågar och smider du på samma sätt som de större, men det är något pilligare ju mindre blomma man vill ha. 

Den lilla blomman behöver man löda fast i tråden, annars är det lätt att man tappar den när man tar av sig örhänget. När du smält en kula på tråden klipper du tråden lite längre än vad som behövs. Trä sedan på blomman på tråden, och häng tråden lodrätt över en lödplatta.

Spraya på lite keramiskt flussmedel, klipp en millimeterlång bit silverslaglod och lägg lodet precis intill skarven mellan tråden och blomman. Smält lodet med gasbrännaren och var beredd att snabbt dra bort lågan - annars riskerar hela blomman att smälta. Använd ett vekt silverslaglod som smälter vid så låg temperatur som möjligt.

Fila och putsa örhänget om det behövs. 

För att få silvret att oxidera och bli svart kan man använda sig av ett husmorsknep - kokt ägg! 

Koka ett ägg, dela det i bitar och lägg på ett litet fat tillsammans med örhängena. Trä över en plastpåse och knyt ihop påsen. Ställ in i kylen över natten, eller i så länge att silvret blivit helt svartoxiderat. 



Trustpilot