Sprattelgubbar som juldekoration

27 november, 2019

Nu marscherar julen in! Danska soldater ur vaktparaden har kommit att bli något av en symbol för julen. Som sprattelgubbar tillverkar man dem av glasspinnar och träspatlar. Det blir fina dekorationer att hänga i granen eller ett fönster.

Den klassiska sprattelgubben sprattlar när man drar i ett snöre nedtill, men eftersom det inte känns så aktuellt i det här fallet kan man göra en fuskvariant och bara låna uttrycket med hopfästa delar. 

Till vår lilla julsoldat har vi använt både träspatlar av en lite bredare modell, och klassiska glasspinnar. Börja med att klippa till pinnarna. Till varje soldat krävs en kropp och en trumma av den bredare spateln. Dessutom behöver soldaten två armar och två ben som alla tillverkas av en glasspinne var, klippt på mitten. Benen behöver dessutom fötter som man också klipper av ändarna på glasspinnarna. 

När man klippt till alla delar är det dags att borra små hål i dem så att de går att fästa ihop. Enklast är att borra med en liten Dremel som är lätt att hantera till så små föremål. 

Nu är det dags att måla. De danska soldaterna som kommit att bli lite av en symbol för julen har en röd uniformsjacka, blå byxor och en svart pälsmössa. Våra soldater får också bälten i vitt och en vit mustasch. Samt en röd/vit trumma.

Måla båda sidor och låt torka mellan varven.

Fäst ihop delarna med en tunn mässingstråd. Gör även en ögla att hänga upp i mässingstråden. Nu kan julen marschera in!

 Trustpilot