Bokmärken med fladdrande fjärilar

08 februari, 2023

Sportlovet ger inte bara tid åt skidspåret och pulkabacken. Det blir också massor av tid att läsa - och pyssla! Bokmärken med fladdrande fjärilar förenar pysslandet med läsandet och blir en perfekt sporlovsaktivitet för alla skidtrötta ben.

Ett bokmärke som håller ordning på sidorna när man måste göra en paus i läsningen. Bra att ha, men också roligt att tillverka! När man tillverkar bokmärken är det en god idé att använda sig av ett lite kraftigare papper, ett tunt läder eller något som annat material som håller lite bättre än ett vanligt papper. Vi har använt SnapPap som är en blandning av plast och papper. Materialet tål vatten och kan till och med tvättas i maskin om man skulle vilja. 

På bokmärket ska vi fästa olika transfermotiv. Man kan ta precis vilka motiv man gillar men ett gäng fladdrande fjärilar ovanpå böckerna kan bli en rolig effekt, så här har vi valt fjärilar och några fjädrar.

Klipp ut dina fjärilar ur transferarket, med lite marginal runtomkring. Klipp en remsa av SnapPap något bredare än fjärilen.

Vik pappersremsan dubbel. Orsaken att vi viker den dubbel är att man ska ha två flikar att vika ut upptill till fjärilsvingarna.

Sy med symaskin runt om bokmärket. Upptill lämnar du några centimeter, lagom långt för fjärilen att få plats på flikarna. Nedtill man man antingen sy som en spets, eller rakt av. Klipp rent runt spetsen och vik ut de övre flikarna.

Nedtill på det raksydda bokmärket gör du hål med en hålslagare för att kunna fästa några garntofsar.

Transfermotiven lossar man från sitt skyddspapper genom att lägga dem i blöt en stund i en skål med vatten. Dra sedan loss motivet försiktigt och fäst det där du vill ha motivet. 

För att det ska sitta ordentligt målar man först med lite decopagelim på ytan där transfermotivet ska sitta, och senare även ett lager över motivet.

Fjärilarna fäster du på de utvikta flikarna med själva fjärilskroppen precis i mitten. Var noga med att vika ut flikarna ordentligt och trycka in kroppen hela vägen in i vecket i mitten. Låt torka innan du penslar på ett lager decopagelack ovanpå ytan. När det torkat ordentligt klipper du ut siluetten av fjärilens vingar.

På bokmärkets platta del finns också gott om plats att fästa flera transfermotiv på samma sätt. Limma lite först så att det fäster ordentligt, fäst motivet och pensla sedan över ytterligare ett lager decopagelim.

Längst ned i hålen på de raka bokmärkena knyter man fast små tofsar av broderigarn i passande färger. Klipp av garnet i en rak linje när du knutit fast alla tre tofsarna. Lite guldglittrande garn i mitten blir också fint!Trustpilot