Ljuslyktor i betonglera

13 april, 2016

Ibland är bästa verktyget dina två händer. Ganska ofta, om man tänker efter. Och den allra äldsta tekniken att forma lera var genom tumning. Den som blir riktigt skicklig på tekniken kan nypa fram fantastiska skapelser ur lera. Använder man dessutom en lufttorkande lera är det allt man behöver! Sina två händer och en klump lera. Lufttorkande lera behöver varken brännas eller krymper nämnvärt och förutom den klassiskt kritvita leran finns numera även en lufttorkande lera som ser ut som betong när den torkat. Det är trevligt att göra ett litet potpurri av ljuslyktor och minivaser i vit och grå lera som passar fint till vårens första blommor.

Förutom dina händer är det enda du behöver:

Betonglera (heter egentligen Cementlera)

Lufttorkande lera, vit

Tygtrasa med fin struktur, tex en bit linnetyg

Små glasburkar att ställa inuti vaserna

Man börjar med en rund klump av leran, trycker ett hål i mitten och sedan är det bara att tumma på runt, runt. Tryck leran mellan tumme och pekfinger så att den sakta men säkert blir allt tunnare samtidigt som du formar den till en skålform.

En våt linnetrasa på utsidan av lerklumpen ger en fin struktur åt ytan, samtidigt som den ger dig lite längre tid att arbeta med leran eftersom trasan återfuktar leran.

Vill man göra en minivas gör man sedan ett hål i botten och vänder allt upp och ned. Se till att en liten glasburk eller ett litet snapsglas får plats under vasen, samt att kanterna som nu istället bildar botten blir raka och ger en illusion av att det finns en riktig botten därunder.

Gör man istället små skålar eller ljuslyktor är det bara fint om kanterna blir lite ojämna upptill.

När du är nöjd med resultatet ställer du dina alster att torka ett par dagar.

Sen är det bara att fylla med blommor och ljus. Som vanligt är levande ljus egentligen aldrig att rekommendera, särskilt inte när man gjort lyktorna själv, eftersom man aldrig kan vara säker på hur stadigt de står. Så därför rekommenderar vi istället värmeljus av LED-modell. Mycket praktiskt!Trustpilot