Bordsgranar av filt

24 november, 2021

Vad är en jul utan gran? Granen har kommit att bli central i vårt julfirande. Låt några bordsgranar ta plats på bordet inför kommande jul.

En tjock ullig filt i mustiga gröna och gråbruna toner klippta i en klassisk granform. Det är grunden till de här enkla bordsgranarna. 

Börja med att skriva ut eller rita upp ett eget granmönster på ett papper. 

Klipp ut mönstret och rita av det på filten. Klipp ut granarna, till varje bordsgran behövs två likadana stycken. 

Lägg ihop granarna två och två och sy ihop dem ungefär en centimeter från kanten. Lämna nederkanten öppen.

Stoppa kranarna med vadd och sy sedan i nederkanten också, men lämna en öppning i mitten för stammen.

Till granens stam har vi använt torra kvistar av gran från skogen. I en granskog är det lätt att hitta torra grenar som blir fina som stammar till bordsgranarna. Såga av kvistarna i lagom längder och borra ett hål i mitten av en träskiva som har barken kvar. Borra bara halvvägs ned i plattan med en kvistborr av lämplig storlek för grankvisten. Tryck ned i hålet på bottenplattan med lite trälim. Låt limmet torka helt innan du trär på granarna på sina stammar och placerar dem där du vill ha dem. 

Ett träd med rund krona tillverkar man av en mossboll som man sticker in en grankvist i. Nedtill sticker man kvisten i en bit oasis i en lerkruka och toppar med mossa, och kanske en julkula som dekoration.

Ett träd med rund krona tillverkar man av en mossboll som man sticker in en grankvist i. Nedtill sticker man kvisten i en bit oasis i en lerkruka och toppar med mossa, och kanske en julkula som dekoration.Trustpilot