Schablontryck med sprayfärg

18 februari, 2015

Schablontryck på kuddar är en snabbt och enkelt sätt att piffa upp och förnya hemmet en aning. Med schabloner är det enkelt att få snygga kanter på trycket. Använder man sprayfärg för textil blir det ännu enklare! Risken att färgen kryper in under kanterna är mindre med sprayfärgen. De här kuddarna har vi sytt i en ganska grov juteväv för att få ett rustikt uttryck.

Du behöver:

Tyg, till exempel juteväv (eller naturfärgad linneväv)

Blixtlås

Sax

Sytråd

Tillgång till symaskin

Schablonfilm

Skärmatta

Schablonkniv eller rullkniv

Sprayfärg för textil

Mynt

Tidningar eller plast att lägga under

Tillgång till strykjärn och strykbräda

Gör så här:

Rita upp ditt mönster på en ett schablonfilmsark och skär ut med en skalpell. De raka rutorna här ovan har vi skurit till i en skärmaskin, men till en mer komplicerad form behöver man skära ut med en rullkniv eller schablonkniv.

Klipp till delarna till kuddarna ur tyget med två centimeters sömsmån. Stryk tyget om det behövs för att få det helt slätt utan veck. Lägg ut tyget på tidningar och placera schablonen där du vill ha den. Lägg lite mynt ovanpå för att plasten ska ligga tätt och stilla mot tyget. Skaka flaskan med textilfärg och spraya. Lyft försiktigt bort plasten så att överflödig färg inte droppar. Låt torka i två timmar innan du fixerar färgen med ett varmt strykjärn i tre minuter.

 

Sy ihop delarna till en kudde, börja med sidan där blixtlåset ska sitta. Vill man ha ett rustikt utseende som på dessa jutekuddar kan det passa att sy kuddarna med synlig sömsmån, alltså inte med räta mot räta och sedan vända kudden som man gör normalt. Glöm inte att sick-sacka kanterna.

När man använder sprayfärg för textilkan man leka mer med effekterna och behöver inte trycka med en helt jämn färgyta om man inte vill. Det går att göra flammiga effekter och blanda kulörer med mjuka övergångar. Man kan till och med göra batikeffekt med sprayfärgerna. Hur man gör det ser du här:Trustpilot